Star Wars Episode VIII: Rogue One – A Star Wars Story

Wat is het een fantastische tijd voor fans van Star Wars. Niet alleen wist The Force Awakens zowat alle records te breken, maar ook op het gebied van tv, games en boeken kunnen we onze lol op. Ik heb me niet meer zo gevoeld sinds de release van Revenge of the Sith. Star Wars is helemaal terug, groter dan ooit. Niemand lijkt het tegen te kunnen houden. Maar toch bekruipen mij de laatste tijd enkele vervelende gedachten. Gedachten die te maken hebben met Rogue One, de volgende film die de franchise ons gaat brengen.

Begrijp me niet verkeerd. Als liefhebber van Star Wars ben ik, waarschijnlijk net zoals jij, enorm benieuwd wat deze eerste echte spin-off ons gaat brengen (ik vergeet voor het gemak gewoon even de Ewok-films en de Holiday Special). Het nieuws dat we een zeer sterke Darth Vader gaan zien, het personage op zijn best, doet me watertanden. We hebben nooit gezien hoe Vader is in gevecht. Uiteraard was er een akkefietje in Star Wars Rebels, maar op het grote scherm kwamen we niet veel verder dan een oude man die met zijn lichtzwaard stond te zwaaien. Wetende hoe Anakin vocht in de eerste drie episodes, gecombineerd met de woede van Vader, kan heel wat spektakel gaan brengen. Maar vanwaar dan toch die vreemde gevoelens?

Ergens heb ik het idee dat Rogue One het moeilijk gaat krijgen. Nee, blijf nog even bij me. Geef me de kans om het uit te leggen. Rogue One gaat de eerste Star Wars-film worden na de haast best verdienende film ooit. The Force Awakens heeft duidelijk een stempel gezet op de box offices wereldwijd. Daarnaast kon The Force Awakens teren op iets waar Rogue One niet veel mee kan; het was een vervolg op een verhaal waar miljarden mensen warme gevoelens bij hadden, bracht oude personages terug en het was de eerste Star Wars-film in een lange tijd. Ja, Darth Vader komt terug in Rogue One, maar dat is toch net wat anders dan een Luke Skywalker, Leia en Han. Ik verwacht ook echt wel enkele cameo’s van andere personages uit het Star Wars-universum in Rogue One, maar het is niet de reden dat we de film willen zien. Daarnaast zal het ook niet kunnen teren op ‘de eerste Star Wars sinds…’. Dat het een compleet nieuw verhaal is, verbonden met de films die we al kennen, zal ook niet voor iedereen even logisch uit gaan pakken.

Want zeg nu zelf; jij weet wat Rogue One gaat brengen. Jij weet dat we gaan zien hoe de plannen van de Death Star gestolen gaan worden zodat de evenementen van A New Hope in beweging gezet kunnen worden. Jij bent de bezoeker van een Star Wars-fansite. Maar wanneer ik denk aan de ‘casual’ bioscoopbezoeker… nouja, daar denk ik dat het wel eens mis kan gaan. je kunt er geld op in gaan zetten dat er mensen geshockeerd de zaal uit gaan komen omdat ze verwacht hadden te gaan zien hoe Rey haar training met Luke ging starten. Om te zien hoe Kylo Ren toch voor zijn moeder koos. Om het volgende hoofdstuk van BB8 te ervaren. Niets van dat alles. We krijgen een compleet nieuw verhaal terwijl we nog een jaar langer moeten wachten tot het vervolg wat we willen.

Persoonlijk vind ik het een sterke aanpak, begrijp me niet verkeerd. De losse ‘Star Wars Stories’ kunnen gebieden uitdiepen waar eerder weinig informatie over was, zonder vast te zitten aan een overkoepelend verhaal. Ze hoeven niet het verhaal van de Skywalkers verder te duwen. Ze hoeven niet te laten zien hoe Obi-Wan Ben ging heten. Het zijn losse verhalen, die toch voeten in de aarde hebben bij dat wat we kennen. Dat weet jij. Dat weet ik, maar weet de gemiddelde bioscoopbezoeker dat?

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!