Star Wars comics

Star Wars comics: geef ze een kans

Dit artikel is voor die mensen die zich nog nooit in Star Wars comics hebben verdiept, zoals ikzelf tot enkele weken geleden. Ben jij ook iemand die misschien weleens een Star Wars boek heeft gelezen maar die nog nooit een Star Wars comic heeft aangeraakt? Of is lezen niet helemaal je ding, maar had je wel graag meer avonturen gewild rondom de originele trilogie met de personages waar we allemaal van houden? Lees dan vooral verder en stel je geest open…

Han Solo, Luke Skywalker, Leia Organa. Drie iconische personages die de hoofdrol speelden in drie minstens even iconische films. Een paar decennia later zijn zoals bekend drie vervolgfilms door Disney’s Lucasfilm ontwikkeld, maar helaas hebben we deze drie personages nooit meer samen in één scène mogen zien. Vind je dat zonde en had je graag meer gewild van het gemekker tussen Leia en Han, de heroïsche Luke Skywalker en Vader die met zijn nieuwe bondgenoten in hun nek hijgt? Dan zijn de comics zeker de moeite waard!

Een comic is veel meer een film dan een boek

Ik hoor je al gelijk denken: een comic is toch niet hetzelfde als een film?! Daar heb je natuurlijk gelijk in. Mijn stelling is echter wel dat een comic veel meer een film is dan een boek. En daarmee kunnen comics mij absoluut raken op manieren die mij doen denken aan emotioneel prikkelende scènes die ik vanuit een theaterstoel op het witte doek heb mogen aanschouwen. Daarmee wil ik natuurlijk niet beweren dat een boek dat niet kan, maar hear me out en begrijp me niet verkeerd: ik wil hier geen pleidooi houden over waarom comics beter zouden zijn dan boeken (dat is onzinnig), ik wil hier enkel een lans breken voor de mensen die om wat voor reden dan ook de comics nooit een echte kans hebben gegeven. Zoals ikzelf dus, tot voor kort. Ik wil je mijn fout in deze besparen. Star Wars comics zijn de moeite waard.

Star Wars comics
Nog meer avonturen met de geliefde personages van weleer

Meer mentale ruimte voor verbeelding dan bij een boek

Soms staar ik wel bijna een minuut langer naar een panel (één tekeningvak op een bladzijde van een stripboek) dan nodig zou zijn, om de art volledig in me op te nemen en er in mijn hoofd een driedimensionale ruimte van te maken. Waar boeken veel leunen op visueel voorstellingsvermogen van de lezer is dat bij comics van nature veel minder, omdat je vrijwel alle visuele input op een presenteerblaadje krijgt.

Doordat je een deel van je verbeeldingsvermogen al (bijna) niet meer nodig hebt om het verhaal te visualiseren ontstaat er meer mentale ruimte om de omgevingen op de panels mentaal aan te vullen met bijvoorbeeld omgevingsgeluiden en stemmen. Het gevolg hiervan is dat comics in mijn ogen makkelijker een bepaalde sfeer of setting neer kunnen zetten dan boeken, al is dat natuurlijk zeer sterk afhankelijk van de schrijfkunsten van de auteur in kwestie. Comics zijn daarom misschien wel de beste manier om Star Wars te beleven als je de films en series hebt gezien en doen daarbij in ieder geval zeker niet onder voor de boeken. Mind you, dit komt van iemand die iets meer dan een maand geleden nog nooit een Star Wars comic had gelezen!

Star Wars comics zijn misschien wel de beste manier om Star Wars te beleven nadat je de films en series hebt gezien

Het lezen van Star Wars comics – ook al ben ik er rijkelijk laat mee begonnen – is voor mij alsof ik nieuwe episodes of tv-series van de oude trilogie mag kijken met daarin de personages zoals ze toen waren. Compleet nieuwe verhalen met nieuwe werelden, lore en zelfs een aantal zeer leuke characters die ik niet meer zou willen missen in mijn Star Wars. Bovendien is het allemaal canon, op hetzelfde niveau als dat de films, series en boeken dat ook zijn.

Het lezen van een comic gaat vrij vlot (met 10-15 minuten heb je een comic issue wel uit) en de meeste verhalen duren meerdere issues, waarbij er soms ook sprake is van een cross-over met andere comics.

Stel nu dat je geïnteresseerd bent geraakt om Star Wars comics te gaan lezen, waar zou je moeten beginnen? Er zijn nogal wat verschillende comics in omloop, graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om je een klein beetje op weg te helpen.

Star Wars comics
In de comics leer je de personages beter kennen en word je getrakteerd op spectaculaire artwork.

Waar te beginnen met Star Wars comics?

Ikzelf ben begonnen bij de Darth Vader reeks uit 2015 die zich kort na A New Hope afspeelt. Het leuke hieraan is dat deze grotendeels parallel loopt met de Star Wars comic uit datzelfde jaar, zo wordt er meerdere keren naar gebeurtenissen uit de andere comicreeks verwezen en krijg je het hele verhaal pas echt mee als je beiden tegelijkertijd leest. Ik zou lezers die aan Star Wars comics willen beginnen dan ook zeker aanraden om met deze twee comics te beginnen. Dit is namelijk ook de beste manier om Dr. Aphra – een personage dat tot op heden nog maar enkel in de comics bestaat (en inmiddels haar eigen audioboek heeft dat gebaseerd is op deze eerste comics waarin ze verscheen) – te leren kennen, aangezien dit personage vrij vroeg in de Darth Vader (2015) comicreeks wordt geïntroduceerd.

Niet veel later kreeg zij haar eigen comicreeks, wat volgens veel fans als de beste Star Wars comic wordt gezien. Mijns inziens zijn de Darth Vader (2015-2016), Star Wars (2015-2019) en Doctor Aphra (2016-2019) reeksen dus de beste manier om aan Star Wars comics te beginnen: de verhalen lopen regelmatig in elkaar over in cross-overs en voelen aan als een verlengstuk van de originele trilogie. Dr. Aphra in het bijzonder is een interessant nieuw personage die we nog niet eerder in Star Wars hebben gezien.

De Darth Vader comicreeks van 2017-2018 is ook een absolute aanrader; deze speelt zich na Revenge of the Sith af en is geschreven door Charles Soule (Light of the Jedi).

De natuurlijke opvolgers hiervan zijn de derde comicreeks van Darth Vader en de nieuwe Star Wars en Doctor Aphra comicreeksen (allen 2020). Deze comics spelen zich allemaal na The Empire Strikes Back af en continueren het verhaal dat in de vorige comicreeksen is verteld. Deze stripboekenreeksen zijn op het moment van schrijven nog lopende, hier verschijnen elke maand nog nieuwe delen van.

Is dat alles?

Zeker niet; er zijn ook genoeg andere comicreeksen die populair zijn en de nodige lof mogen genieten zoals Darth Maul, Poe Dameron, Lando en het alom geprezen Shattered Empire (Journey to The Force Awakens). Omdat de Star Wars, Darth Vader en Doctor Aphra comics echter meerdere series hebben, meermaals naar elkaar verwijzen en een hoop interessante characters voor het eerst introduceren noem ik deze in dit artikel als de ideale startplek om Star Wars comics te gaan lezen.

Maar ik lees liever Star Wars comics die verder weg staan van de originele trilogie…

Laat je echter zeker niet weerhouden door je eigen persoonlijke voorkeur: als je liever comics van het sequel tijdperk leest kun je bv. met Captain Phasma en The Rise of Kylo Ren ook prima uit de voeten. En voor prequel-fans hebben we Obi-Wan and Anakin. Of wat te denken van de in 2020 gestarte comic over Bounty Hunters?

Mocht je je vooral willen verdiepen in de nieuwe verhalen over The High Republic: er is eerder deze maand een comic gestart die zich in dit tijdperk afspeelt en welke raakvlakken zal hebben met de nog uit te komen High Republic boeken. En natuurlijk zijn er tot slot ook nog steeds comics uit de oude Expanded Universe beschikbaar!

De Star Wars comics zijn de perfecte aanvulling en verrijking van de films.

Conclusie: Star Wars comics verdienen een kans

Het moge duidelijk zijn dat ik inmiddels behoorlijk liefhebber ben geworden van de Star Wars comics en ik zou ze aan iedereen willen aanraden die iets dieper Star Wars in willen duiken. Hoe kwam Darth Vader aan zijn rode lightsaber, hoe wist hij dat Luke Skywalker zijn zoon was en wat deed hij op de planeet Exegol toen hij de Sith Acolytes uit The Rise of Skywalker aldaar confronteerde? Of wist je dat Han Solo getrouwd was voordat hij Leia ontmoette en dat deze twee femme fatales oog in oog met elkaar komen te staan? Wat voor avonturen beleefde Obi-Wan op Tatooine toen hij over Luke waakte, hoe heeft Snoke Kylo Ren getraind en waarom hadden we kunnen weten dat Ben Solo nog niet dood was toen Palpatine hem door die opening smeet in The Rise of Skywalker?

Zulke vragen en nog veel meer worden beantwoord in de comics, waarbij je getrakteerd wordt op prachtige kunstwerkjes die jouw favoriete personages van weleer doen herleven in omgevingen waarvan we niet wisten dat Star Wars ze had. Wat te denken van kastelen met Gothische en Victoriaanse invloeden waarbinnen elitaire burgers elkaar het hof maken en het voeren van een dans dezelfde politieke lading met zich kan meebrengen als het neerhalen van een vlaggenschip?

Star Wars comics zijn je tijd waard en komen dichterbij de films en met name de geliefde personages dan welk ander medium dan ook. Heb je altijd meer avonturen willen zien van Han, Luke en Leia? Maak niet dezelfde fout als ik en gun jezelf de kans om Star Wars comics te lezen; ze verdienen het. En jij ook.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!