Social Media

Columns

(Spoiler) Column: Sign O’ The Times

Geplaatst

op

SPOILER WAARSCHUWING! Onderstaande column bevat spoilers over Rogue One!


The death toll is catastrophic!” Zomaar een quote uit The Phantom Menace, gesproken door Sio Bibble.

Inmiddels lijkt het er op dat dit voor de hele Star Wars franchise geldt, want steeds meer personages lijken weg te vallen.

Als 7-jarige werd ik fan in 1983. Return of the Jedi, met een echt feelgood einde. De helden overleven het allemaal, de slechteriken worden verslagen; een mooi einde van een trilogie waarin (qua hoofdpersonages) eigenlijk alleen maar Obi-Wan en Yoda het niet kunnen navertellen. Kindvriendelijk, maar ook als volwassene heb ik dit altijd perfect gevonden. Ondanks voorstellen van Kasdan om iemand te laten sterven wilde Lucas dit niet. Het paste ook bij zijn ‘Flash Gordon serial’ visie waarin de good guys ook overleven.

Star Wars werd voor mij escapisme. In de wereld is al genoeg ellende. Oorlog, Crisis, Trump, The Voice of Holland, Adele…De originele trilogie kon ik ‘relaxed’ kijken, net als die andere fantastische Lucasfilm reeks: Indiana Jones.

In de Prequels ging het echter een iets andere kant op: Padmé? Haalt het niet. Alle Jedi uitgezonderd Obi-Wan en Yoda? Nope. Dit alles viel nog te begrijpen omdat in de Originele Trilogie wordt medegedeeld dat alle Jedi zijn uitgeroeid.

Dan The Force Awakens, waarin een van de meest geliefde filmpersonages ooit dood gaat…en nu dus Rogue One waarbij zelfs helemaal niemand het einde haalt. Juist: niemand. Deprimerend. Dat er personen het niet overleven snap ik, maar het hele team? En een halve vloot? Is George RR Martin scenarioschrijver van Star Wars geworden? Zelfs in de Alien reeks waren er overlevenden. Ja, zelfs in de horror franchise Scream zijn er drie personages die alle messteken kunnen navertellen. Zou George Lucas dit alles goed hebben gevonden?

Begrijp me goed, Rogue One is een (bijna) perfecte Star Wars film. Nog nooit heeft ‘The Galaxy Far, Far Away’ er zo groots en zo wijds uitgezien, maar dit zorgt bij mij voor een bittere nasmaak bij de beste Star Wars film sinds de originele trilogie. Jeugdtrauma’s van Watership Down komen bijna weer naar boven. 2016 is het jaar van de dood. David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Mohammed Ali, Alan Rickman, Maurice White, Gene Wilder, Garry Shandling, Bud Spencer, Kenny ‘R2-D2’ Baker…dit zijn slechts enkele celebrities die dit jaar overleden zijn. Prince zong ooit over Sign O’ the Times, je zou haast denken dat het einde van Rogue One geen toeval is.

Qui-Gon, Anakin, Padmé, Obi-Wan, Yoda, Han, Jyn, Cassian, Chirrut, Baze, Bodhi, ja zelfs de populaire droid K2: allemaal niet meer onder ons. Zal Luke gaan volgen in VIII? Halen Kanan, Ezra en de rest het einde van Rebels?

Vanwege bovenstaande verhaal kijk ik (ondanks Alden Ehrenreich want ik blijf erbij dat Anthony Ingruber de enige juiste keuze was) ENORM uit naar de Solo film. Regisseurs Miller en Lord ken ik van hun animatiefilms (LEGO Movie!) én hun werk voor How I Met Your Mother en dus verwacht ik hier meer een lekkere actie/adventure met wat humor….en waarbij we nu al weten dat Solo, Lando (en Chewie) het overleven.

Deze film althans.

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
1 Comment

1 Comment

  1. Marko

    21 december 2016 at 19:57

    Aanvullend hierop, wat dood is graag dan ook dood laten blijven. Ik denk aan star wars eigen heintje davids, Darth Maul, om een karakter noemen. Ook hier is een connectie tussen SW en GoT te zien.

    Maar vooral ook acteurs die dood zijn lekker dood laten zijn, Peter Cushing bijvoorbeeld als grandmoff Tarkin. Want sinds ik iemand de volgende bijnaam hoorde noemen, krijg ik hem niet meer uit mijn hoofd, General polar express …..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder