(Spoiler) Column: Sign O’ The Times

SPOILER WAARSCHUWING! Onderstaande column bevat spoilers over Rogue One!


The death toll is catastrophic!” Zomaar een quote uit The Phantom Menace, gesproken door Sio Bibble.

Inmiddels lijkt het er op dat dit voor de hele Star Wars franchise geldt, want steeds meer personages lijken weg te vallen.

Als 7-jarige werd ik fan in 1983. Return of the Jedi, met een echt feelgood einde. De helden overleven het allemaal, de slechteriken worden verslagen; een mooi einde van een trilogie waarin (qua hoofdpersonages) eigenlijk alleen maar Obi-Wan en Yoda het niet kunnen navertellen. Kindvriendelijk, maar ook als volwassene heb ik dit altijd perfect gevonden. Ondanks voorstellen van Kasdan om iemand te laten sterven wilde Lucas dit niet. Het paste ook bij zijn ‘Flash Gordon serial’ visie waarin de good guys ook overleven.

Star Wars werd voor mij escapisme. In de wereld is al genoeg ellende. Oorlog, Crisis, Trump, The Voice of Holland, Adele…De originele trilogie kon ik ‘relaxed’ kijken, net als die andere fantastische Lucasfilm reeks: Indiana Jones.

In de Prequels ging het echter een iets andere kant op: Padmé? Haalt het niet. Alle Jedi uitgezonderd Obi-Wan en Yoda? Nope. Dit alles viel nog te begrijpen omdat in de Originele Trilogie wordt medegedeeld dat alle Jedi zijn uitgeroeid.

Dan The Force Awakens, waarin een van de meest geliefde filmpersonages ooit dood gaat…en nu dus Rogue One waarbij zelfs helemaal niemand het einde haalt. Juist: niemand. Deprimerend. Dat er personen het niet overleven snap ik, maar het hele team? En een halve vloot? Is George RR Martin scenarioschrijver van Star Wars geworden? Zelfs in de Alien reeks waren er overlevenden. Ja, zelfs in de horror franchise Scream zijn er drie personages die alle messteken kunnen navertellen. Zou George Lucas dit alles goed hebben gevonden?

Begrijp me goed, Rogue One is een (bijna) perfecte Star Wars film. Nog nooit heeft ‘The Galaxy Far, Far Away’ er zo groots en zo wijds uitgezien, maar dit zorgt bij mij voor een bittere nasmaak bij de beste Star Wars film sinds de originele trilogie. Jeugdtrauma’s van Watership Down komen bijna weer naar boven. 2016 is het jaar van de dood. David Bowie, Prince, Leonard Cohen, Mohammed Ali, Alan Rickman, Maurice White, Gene Wilder, Garry Shandling, Bud Spencer, Kenny ‘R2-D2’ Baker…dit zijn slechts enkele celebrities die dit jaar overleden zijn. Prince zong ooit over Sign O’ the Times, je zou haast denken dat het einde van Rogue One geen toeval is.

Qui-Gon, Anakin, Padmé, Obi-Wan, Yoda, Han, Jyn, Cassian, Chirrut, Baze, Bodhi, ja zelfs de populaire droid K2: allemaal niet meer onder ons. Zal Luke gaan volgen in VIII? Halen Kanan, Ezra en de rest het einde van Rebels?

Vanwege bovenstaande verhaal kijk ik (ondanks Alden Ehrenreich want ik blijf erbij dat Anthony Ingruber de enige juiste keuze was) ENORM uit naar de Solo film. Regisseurs Miller en Lord ken ik van hun animatiefilms (LEGO Movie!) én hun werk voor How I Met Your Mother en dus verwacht ik hier meer een lekkere actie/adventure met wat humor….en waarbij we nu al weten dat Solo, Lando (en Chewie) het overleven.

Deze film althans.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!