Social Media

Columns

Revenge of the Prequels

Geplaatst

op

Voordat de titel je een verkeerd beeld geeft: Nee, dit is geen haatcolumn over de prequels. Naar aanleiding van Solo: A Star Wars Story werd dit artikel afgelopen week in The Guardian gepubliceerd. Hierin wordt gesteld dat prequels in filmsaga’s schadelijk zijn voor de kunst van verhalen vertellen. Dat vond ik toch minstens interessant.

De auteur, Steve Rose, stelt een aantal vragen bij het vele voorkomen van prequel-films tegenwoordig. Laat daarbij duidelijk zijn dat de titel “Why prequels are killing the art of storytelling” wat harder is dan de tekst zelf, maar Rose noemt wel een paar opmerkelijke punten. De twee prominentste wil ik aan de orde brengen.

Prequels zijn voorspelbaar

Als eerste stelt Rose dat de gebeurtenissen in een prequel voorspelbaar worden, omdat je al weet wat in de ‘latere’ films te gebeuren staat. Nouja, zit een kern van waarheid in natuurlijk. Maar dat zie ik niet als een probleem. In mijn dagelijks leven ben ik journalist en vragen stellen is wat ik elke werkdag doe. Een belangrijke vraag is: “Hoe dan?”

De meesten weten zodra ze beginnen aan Episode I dat (SPOILERS) Anakin zal uitgroeien tot Darth Vader. Dat is voorspelbaar en je weet dat er ergens iets mis zal gaan, maar dat betekent nog niet dat het niet boeiend kan zijn om die ontwikkeling te zien. Je weet dat wat voor gevaarlijke dingen er ook gaan gebeuren in Solo, Han en Chewie overleven het wel want ze komen voor vanaf A New Hope. Dat een bepaalde ontknoping plaats gaat vinden weten we al, maar hoe gaan we daar komen? Dat vind ik al interessant genoeg.

Zo hecht iedereen ook een eigen waarde aan prequel-films. Ikzelf vond het boeiend om te kijken naar hoe een onschuldig slavenkind uitgroeit tot de enforcer van een intergalactisch keizerrijk. Een van mijn beste vrienden vond Palpatine’s politieke spel om de macht te grijpen juist weer boeiend.

Een verhaal neemt geen nieuwe vormen aan

Rose gaat door met de vraag of prequels tegenwoordig een vervanging worden van chronologische films, die een verhaal “wel” voortduwen en nieuwe vormen laten aannemen. Kunnen prequels een verhaal niet voortduwen of nieuwe vormen laten aannemen? Naar mijn mening wel. Laat ik Rogue One als voorbeeld nemen. Tot aan Rogue One leek de heersende gedachte dat het gat in de Death Star waardoor Luke in A New Hope de boel kan opblazen, een designfout of plothole was. Tot aan Rogue One was dat ook praktisch het geval.

Maar toen kwam deze eerste anthology-film, in wezen de vierde prequel, die uitlegde hoe dat gat hier was gekomen. Nu weten we dat ontwerper Galen Erso expres een opening had laten bouwen om de voetbalvormige genocidemachine een zwak punt te geven. Dat veranderde zowel hoe ik naar de Death Star keek als naar de werking van de Empire. Rogue One liet je ook anders kijken naar de Rebels. Ze waren even geen idealistische helden meer. Ze pleegden misdaden en speelden vieze spelletjes om hun doelen te bereiken.

Of een prequel een verhaal echt voortduwt vind ik lastig om te zeggen. Per definitie gaat een prequel niet verder met een verhaal vanaf het laatste eindpunt, maar het breidt wel een verhaal uit. Het brengt je wat nieuws en kan je anders laten nadenken.

Prequels zijn de manier om geld te verdienen met een bestaand merk, zonder het originele werk aan te tasten

I mean…

(Vergeef me voor deze uitgedroogde meme)

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder