Obi-Wan Kenobi in de comics

Zoals je eerder al in het overzicht van Kenobi-boeken en het artikel over Kenobi-games kon lezen is Obi-Wan Kenobi één van de belangrijkste figuren uit de verhalen uit ‘A Galaxy Far, Far Away’. In dit artikel kijken we naar Obi-Wan vanuit het perspectief van de comics.

Naast Rey is Obi-Wan Kenobi misschien wel de belangrijkste good guy die geen Skywalker-bloed door zijn aderen heeft stromen. De diverse acteurs die de rol van Kenobi inmiddels op zich hebben genomen (van wie Ewan McGregor het binnenkort opnieuw mag proberen) hebben altijd doen verlangen naar meer. Het leven van Kenobi is ook in de comics verder uitgediept. Er zitten talloze interessante verhalen tussen. Dankzij de vaak sfeervolle illustraties geven ze een interessant kijkje in de belevenissen van de beroemde Jedi. Wij zijn in elk geval fan en zijn in de grote berg Kenobi-comics gedoken. We kwamen terug met een gigantische lijst aan verhalen die we tof vonden. Deze hebben we voor je gestript tot een handig chronologisch overzicht:

Obi-Wan in Age Of Republic - Qui-Gon JinnStar Wars: Age of Republic – Qui-Gon Jinn (2018)

Door Jody Houser en Cory Smith

De “Age of”-titels waren onderdeel van een serie one-shots (los te lezen comics) waarin elk deel zich concentreerde op een held of schurk uit de films. Binnen deze serie kwamen diverse “Age of Republic”-titels uit, die gingen over belangrijke karakters uit de prequel-filmreeks. Waaronder deze one-shot over Qui-Gon Jinn.

De gebeurtenissen in deze comic spelen zich af kort vóór “Episode I: The Phantom Menace”. Uiteraard concentreert het verhaal zich voornamelijk op Qui-Gon Jinn, maar Obi-Wan speelt ook een rol. Wat de comic interessant maakt is het tijdperk, waarin tot nu toe nog weinig canon-verhalen zijn verteld.

Deze comic werd later samen met een aantal andere one-shots gebundeld in de “Age of Republic – Heroes” trade paperback. Uiteraard is deze ook digitaal te lezen als ebook.

Star Wars - Age Of Republic - Obi-Wan KenobiStar Wars: Age of Republic – Obi-Wan Kenobi (2019)

Door Jody Houser, Wilton Santos en Cory Smith

Een one-shot binnen dezelfde reeks, “Age of Republic”, en voor het grootste gedeelte zit hier hetzelfde creatieve team achter.

In dit verhaal zien we voor het eerst een klein gedeelte uit Obi-Wan’s tijd als Youngling. De rest van het verhaal speelt zich kort na de gebeurtenissen van The Phantom Menace af en gaat erover dat Kenobi zijn nieuwe Padawan Anakin Skywalker voor het eerst meeneemt op een missie buiten Coruscant.

Ten tijde van uitgave was dit Kenobi’s eerste echte eigen comic binnen de nieuwe canon. Ook dit verhaal is opgenomen in “Age of Republic – Heroes”.

Star Wars - Obi-Wan And AnakinStar Wars: Obi-Wan & Anakin (2016)

Door Charles Soule en Marco Checchetto

De eerste canon miniserie met Kenobi als titelpersonage, hoewel hij de spotlight nog moet delen met Anakin. Het is een prachtig geïllustreerde reeks van vijf delen.

De gebeurtenissen in het overkoepelende verhaal spelen zich een aantal jaar na The Phantom Menace af. Kenobi heeft inmiddels al wat ervaring als leraar en Anakin is nog een jonge tiener. Als duo worden ze door de Jedi Council op een noodsignaal af gestuurd. Dit brengt hen naar een onherbergzame planeet.

Naast de losse delen is deze serie ook gebundeld verschenen als trade paperback en e-book, zodat je het verhaal als geheel kunt ervaren in plaats van de losse delen.

Star Wars - Age Of Republic - Anakin SkywalkerStar Wars: Age of Republic – Anakin Skywalker (2019)

Door Jody Houser, Wilton Santos en Cory Smith

Wederom een one-shot in de “Age of Republic”-subreeks, gecreëerd door hetzelfde team als de “Obi-Wan Kenobi” one-shot.

Inmiddels zijn we aangekomen in de periode kort na “Episode II: Attack of the Clones”. De Clone Wars woeden hevig. Obi-Wan’s leerling Anakin trekt er in zijn eentje op uit, maar neemt ook de tijd om het met zijn meester over de kwellingen van de oorlog te hebben.

Hoewel de stijl vrij serieus is, voelt deze comic aan als een beeldverhaal dat op een aflevering uit de Clone Wars-animatieserie is gebaseerd. In de eerder genoemde bundel “Age of Republic – Heroes” vind je deze ook terug.

Kanan 2 First BloodStar Wars – Kanan: First Blood (2015)

Door Greg Weisman en Pepe Larraz

Deze prachtige serie bestaat uit twaalf comics, waarin diverse losse verhalen worden verteld, binnen verschillende momenten in de tijdlijn. Vanuit de periode tussen “Revenge of the Sith” en “A New Hope” wordt teruggeblikt naar verschillende periodes in het verleden, waarvan een deel tijdens de Clone Wars.

In het zevende deel van “Kanan” start het doorlopende verhaal “First Blood”. We zien een terugblik naar het jonge jaren van het titelpersonage. Tijdens zijn tijd als Padawan onder Jedi Master Depa Billaba gaat hij nog onder de naam Caleb Dume. Tijdens zijn momenten in de Jedi Temple komt hij regelmatig Obi-Wan Kenobi tegen.

De twee delen van “Kanan” hebben een bijzondere opbouw. Het eerste deel komt namelijk gedeeltelijk terug in de animatieserie “The Bad Batch”, specifiek het moment dat Kanan zijn Meester verliest. Het tweede deel doet vervolgens een sprong verder terug in de tijd, zodat we Obi-Wan Kenobi regelmatig terugzien.

Star Wars - Darth Maul - Son of DathomirStar Wars: Darth Maul – Son of Dathomir (2014)

Door Jeremy Barlow en Juan Frigeri

We maken een sprongetje in de tijd, en wel naar de laatste fase van de Clone Wars. In de tijdlijn speelt het verhaal van deze miniserie zich af vlak vóór “Episode III: Revenge of the Sith”.

Wat de titel waarschijnlijk al doet vermoeden, is dat het verhaal gefocust is op de herrezen Maul, die zijn ogenschijnlijke nederlaag in “The Phantom Menace” heeft overleeft. Obi-Wan Kenobi speelt een bijrol, waarin hij het opneemt tegen de ex-Sith in een Lightsaber-duel.

Deze vierdelige miniserie valt op door een aantal aspecten: Het was één van de laatste series die binnen de oude ‘Expanded Universe’ (ook wel ‘Legends’ genoemd) werd uitgegeven door Dark Horse Comics, maar later alsnog onderdeel werd van de nieuwe canon. Ten tijde van uitgave was het verhaal gebaseerd op een onverfilmd script voor de Clone Wars-animatieserie. Later is het in gewijzigde vorm alsnog geanimeerd als onderdeel van seizoen 7 van deze serie.

From the Journals of Obi-Wan KenobiFrom the Journals of Obi-Wan Kenobi (2015 – 2017)

Door Jason Aaron, Simone Bianchi, Mike Mayhew
In de periode tussen “Revenge of the Sith” en “A New Hope” leefde Obi-Wan Kenobi een relatief rustig leven op Tatooine. In deze rustige tijd schreef hij zijn memoires, waarin hij terugblikte op zijn eerdere avonturen.

De hoofdlijn van de ongoing “Star Wars”-reeks gaat voornamelijk over de helden van de originele filmtrilogie en speelt zich af tussen A New Hope en The Empire Strikes Back, dus na de dood van Kenobi. Tijdens deze periode vindt Luke Skywalker op Tatooine de gebundelde verhalen van Kenobi. Deze worden vervolgens in flashback-vorm verteld. Één van de verhalen komt wellicht gedeeltelijk overeen met de gebeurtenissen in de aankomende live action-serie Obi-Wan Kenobi, we zien hierin namelijk hoe Kenobi met Owen in conflict treedt over het trainen van de jonge Luke Skywalker.

De issues waarin de flashback-verhalen voorkwamen werden in eerste verspreid over diverse paperbacks op volgorde van uitgave van de reguliere “Star Wars”-issues. Later werden ze nog eens opnieuw gebundeld in de speciale uitgave “From the Journals of Obi-Wan Kenobi”.

Obi-Wan 1Obi-Wan (2022)

Door Christopher Cantwell en diverse tekenaars

Deze serie is onlangs gestart. Derhalve is op het moment van schrijven enkel nog het eerste deel verschenen. Binnen deze tijdlijn hebben we deze als laatste geplaatst, gezien we de verhalen meemaken vanuit het perspectief van de oude Obi-Wan, dus kort vóór “A New Hope”.

Net als het bovengenoemde “From the Journals of Obi-Wan Kenobi”, heeft deze serie een verhaalstructuur waarin wordt teruggeblikt op belangrijke periodes uit Obi-Wan’s leven. In het eerste deel zien we heb bijvoorbeeld als Youngling. Dit hoofdstuk speelt zich af binnen en buiten de Jedi Temple op Coruscant. De volgende delen zullen over de latere periodes uit Kenobi’s leven vertellen.

Elke uitgave is bijzonder door de combinatie van een unieke comic artist die een losstaande periode uit het leven van Kenobi uitlicht. Het eerste deel is geïllustreerd door Ario Anindito en in totaal zullen er vijf delen verschijnen. Verwacht wordt dat de verhalen zullen worden gebundeld in een “Obi-Wan” paperback, die aan het einde van het jaar zal verschijnen. Afgaande op het eerste deel belooft dit dé comic-reeks te worden over het leven van Obi-Wan!

Obi-Wan in de IDW-uitgavesMeer Obi-Wan van IDW Publishing

Buiten deze comics is er natuurlijk nog veel meer geschreven en getekend over Obi-Wan Kenobi. Onder de naam “Star Wars Adventures”gaf uitgever IDW Publishing van 2017 tot 2021 diverse stripreeksen uit waarin de Jedi regelmatig kwam opdagen. In tegenstelling tot de Marvel comics, waren deze verhalen echter op een wat jonger publiek gericht, al zijn ze voor jong en oud zeker de moeite waard om te lezen!

Naast de reguliere “Star Wars Adventures”-reeks kwam Kenobi ook voor in de afgeleide series. De verhalen in de “Clone Wars Battle Tales”-serie concentreerden zich uiteraard op de periode tussen Episode II en III, terwijl de “Vader’s Castle”-serie een podium was voor kindvriendelijke griezelverhalen.

Mocht je de verhalen willen lezen waar Kenobi beroemd door is geworden, dan kun je uiteraard ook nog gewoon de filmstrips lezen. Alle Star Wars-films zijn door IDW ook als comic-adaptaties uitgebracht.

Obi-Wan in de Dark Horse ComicsObi-Wan Kenobi-comics in Legends

De Skywalker Saga-films waarin Obi-Wan een rol speelde kwamen uit tussen 1977 en 2005. Rond de datum van elke filmpremière verschenen ook de comic-versies, die werden uitgebracht door Marvel Comics en Dark Horse Comics. Hoewel deze boeken redelijk met de films overeenkomen, worden ze tegenwoordig toch onder ‘Legends’ geschaard. Mocht je meer geïnteresseerd zijn in de ‘Legends’-verhalen, dan zijn er nog genoeg toffe Kenobi-verhalen voor je.

Vanaf de jaren ’70 zijn er al verschillende ongoing ‘Star Wars’-comicreeksen geweest waarin de beroemde Jedi kwam opdraven. Verder deelde hij eerder een hoofdrol in de serie ‘Qui-Gon and Obi-Wan’. Een klassieker waarin Kenobi regelmatig langskwam is ook de langlopende ‘Star Wars’-reeks die begon in 1998. De serie volgde de tijdlijn van vóór The Phantom Menace tot na Revenge of the Sith en werd halverwege zelfs hernoemd naar ‘Republic’. Verder zagen we hem in diverse publicaties onder de ‘Clone Wars’-vlag en in de comics die zich na de prequels afspeelden, waaronder ‘Purge’, ’Empire’ en ‘Rebellion’. Zijn Force Ghost was tevens in diverse comics te zien die zich na A New Hope afspeelden, zoals ‘Splinter of the Mind’s Eye’, ‘Heir to the Empire’,‘The Last Command’ en ‘Legacy’.

Dark Horse Comics stopte in 2014 met het uitgeven van Star Wars comics. De verhalen worden echter wel nog steeds gepubliceerd, maar als verzamelde versies door Marvel Comics. Vanaf de zomer van 2022 zal Dark Horse Comics opnieuw Star Wars comics gaan uitbrengen. Hier is onlangs meer over bekend geworden, wat je in dit artikel kunt lezen!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!