Obi-Wan in de boeken

Obi-Wan Kenobi in de boeken

Obi-Wan Kenobi is misschien wel één van de bekendste personages in Star Wars, met een aantal van de bekendste teksten uit de franchise. Je hoeft online niet ver te zoeken om een ‘Hello there‘ of ‘These aren’t the droids you’re looking for‘ referentie te vinden. Het is dan ook niet gek dat zijn verhaal niet enkel in de films verteld wordt. Hij speelde één van de hoofdrollen in de The Clone Wars animatieserie, komt met regelmaat tevoorschijn in de comics en games en uiteraard ontbreekt hij ook niet in de boeken. Met de Obi-Wan Kenobi Disney+ serie in het verschiet doen we daarom een boekje open over de verschillende boeken waarin Obi-Wan een grote rol speelt.

Padawan CoverPadawan

Hardcover Pre-order (Bol.com)

Padawan van auteur Kiersten White verschijnt op 26 juli 2022 en wordt uitgegeven door Disney-Lucasfilm Press. Dit Young Adult boek speelt zich jaren voor The Phantom Menace af. 
Obi-Wan Kenobi is nog niet lang de Padawan van Qui-Gon Jinn, en hij ergert zich een beetje aan de trainingsstijl van zijn meester: alleen meditatie, geen actie. Obi-Wan wil zichzelf graag tijdens een missie bewijzen, maar wanneer hij en Qui-Gon eindelijk een missie krijgen is Qui-Gon nergens te bekennen. Boos omdat zijn meester hem in de steek laat vertrekt Obi-Wan in zijn eentje, vastbesloten om zichzelf te bewijzen. Op een mysterieuze planeet ontmoet hij een groep verwilderde, Force-sensitieve tieners die de enige bewoners van de planeet lijken te zijn. Terwijl hij met hen een nieuwe vrijheid ervaart en zich begint af te vragen of dit niet het leven is waarvoor hij bedoeld was, kan Obi-Wan niet om het gevoel heen dat er hier iets mis is met de Force. Het is aan Obi-Wan om de planeet en zijn nieuwe vrienden te redden van een grote dreiging, terwijl hij tegelijk moet uitvinden of het Jedi leven daadwerkelijk voor hem weggelegd is.

Padawan komt uit op 26 juli 2022, zal ongeveer 400 pagina’s lang zijn.

 

Brotherhood CoverBrotherhood

Hardcover (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

Brotherhood van Mike Chen speelt zich vlak na Attack of the Clones af. De oorlog is net begonnen, de Jedi hebben een nieuwe taak als leiders van het nieuwe leger van de Republic. Obi-Wan Kenobi heeft tijdelijk plaats genomen in de Jedi Council, Anakin is gepromoveerd naar Jedi Knight, en de twee moeten een nieuwe balans in hun relatie zien te vinden. Wanneer een terroristische aanslag een stad op het neutrale Cato Neimoidia verwoest en de Separatists de Republic hier de schuld van geven reist Obi-Wan naar de planeet af om uit te zoeken wie er werkelijk achter de aanslag zit. Ondertussen vertrekt Anakin met een groep Younglings richting het front om humanitaire hulp te bieden, maar wanneer Obi-Wan in de problemen komt schiet Anakin te hulp.

Brotherhood is een verhaal dat de band tussen Obi-Wan en Anakin een stuk verder uitdiept maar het laat vooral zien wie Obi-Wan is en dat maakt het denk ik een uitstekend boek om je voor te berijden op de Obi-Wan Kenobi Disney+ serie.

Brotherhood werd op 10 mei 2022 door Del Rey uitgegeven, is 329 pagina’s lang en de 12 uur en 47 minuten durende audiobook versie van het boek is ingesproken door Jonathan Davis.

 

Master & Apprentice CoverMaster & Apprentice

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

Master & Apprentice speelt zich 7 jaar voor The Phantom Menace af en neemt ons mee op een avontuur van Qui-Gon Jinn en zijn 17 jaar oude Padawan Obi-Wan Kenobi. 

Qui-Gon krijgt, nadat hij en Obi-Wan van een missie terugkeren, van de Jedi Council een hele lastige keuze voorgeschoteld, hij wordt gevraagd om een zich bij de Jedi Council te voegen. Maar omdat Councilleden geen Padawans trainen zou die positie aannemen betekenen dat hij afscheid zou moeten nemen van Obi-Wan. 

Maar nog voor Qui-Gon dit verzoek goed op zich heeft kunnen laten inwerken worden hij en Obi-Wan naar de planeet Pijal gestuurd. Hier wordt het leven van de kroonprinses bedreigd door een terroristische organisatie. Jedi Master Rael Averross – voormalig Padawan van Jedi Master Dooku – is jaren eerder aangesteld als tijdelijk waarnemer van de planeet. De kroonprinses was na het overlijden van haar ouders te jong om de troon te betreden en Rael heeft haar taken grotendeels waargenomen terwijl hij haar alles leerde dat ze moet weten om een goede koningin te worden. Nadat de acties van de terroristengroep echt gevaarlijk begonnen te worden verzocht Rael Qui-Gon om langs te komen. Aan hem en zijn Padawan de taak om de groep op te sporen en daarmee de prinses te redden.

De band tussen Qui-Gon en Obi-Wan is nooit geweldig geweest, en het verzoek van de Jedi Council zorgt voor nog meer spanning tussen de twee. Gedurende hun nieuwe missie worden zij continu geconfronteerd met hun verschillen en verleden en moeten ze beiden diep in henzelf en elkaar kijken om elkaar beter te leren begrijpen. Master & Apprentice geeft ons dan ook een interessant beeld van wie Qui-Gon en Obi-Wan zijn.

Master & Apprentice werd op 16 april 2019 uitgegeven door Del Rey, is 330 pagina’s lang en de 11 uur en 40 minuten durende audiobook versie van het boek is ingesproken door Jonathan Davis.

 

Dark Disciple CoverDark Disciple

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

Dark Disciple is gebaseerd op acht scripts voor de Star Wars: The Clone Wars TV serie, die oorspronkelijk geschreven zijn door Katie Lucas, de dochter van George. De scripts zijn door het stopzetten van de show nooit verder ontwikkeld, maar Christie Golden heeft ze tot een geweldig boek omgetoverd.

De leden van de Jedi Council hebben eindelijk genoeg gehad van de ellende die Count Dooku veroorzaakt en ze nemen de beslissing om hier voor eens en altijd wat aan te doen, maar omdat hun tactieken tot dusver geen succes hebben gehad gaan ze nu een drastische stap verder. Ze geven Jedi Master Quinlan Vos opdracht om Dooku voorgoed uit te schakelen. Omdat Dooku niet de makkelijkste vijand is stelt Obi-Wan Kenobi – ondanks dat hij het niet eens is met de missie – voor dat Vos de hulp van Asajj Ventress inschakelt. Door haar verleden als handhaver van Dooku heeft zij waardevolle informatie en kundigheid om Voss bij deze missie te kunnen helpen.

Het boek draait vooral om Vos en Ventress en Obi-Wan speelt slechts een bijrol, maar ondanks dat is zijn rol wel hee interessant. We zien in dit boek hoe de Jedi Order een compleet nieuwe richting in slaat in een poging een einde te maken aan de oorlog. Een richting die Obi-Wan helemaal niet lekker zit. We krijgen dan ook een dieper inzicht in Obi-Wan als persoon en Jedi. We zien hoe hij de voor- en nadelen van de missie inziet, hoe hij over Vos denkt, en nog interessanter: hoe hij over Ventress denkt. Ondanks dat hij in de afgelopen jaren keer op keer tegenover haar gestaan heeft en ze elkaar meermaals bijna van het leven beroofd hebben ziet hij in dat haar morele kompas toch veel meer in de zelfde richting wijst als dat van hemzelf dan hij in eerste instantie geloofde.

Dark Disciple bevat dus wat minder Obi-Wan maar het geeft ons wel een interessante kijk in zijn psyche. En los daarvan is het verhaal zelf ook zeker de moeite waard als je van The Clone Wars genoten hebt.

Dark Disciple werd op 7 juli 2015 uitgegeven door Del Rey, is 336 pagina’s lang en de 11 uur en 11 minuten durende audiobook versie van het boek is ingesproken door Marc Thompson.

 

A New Dawn CoverA New Dawn

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

A New Dawn krijgt een eervolle vermelding in deze lijst. A New Dawn is de eerste Star Wars roman die onder de Disney paraplu werd uitgebracht. Het boek draait om Kanan Jarrus en Hera Syndulla, niet Obi-Wan Kenobi. Maar in de proloog van het boek speelt Obi-Wan wel de hoofdrol.

In de proloog laat Obi-Wan een groep Younglings in het central security station van de Jedi Temple op Coruscant het signaal zien dat Jedi in het hele sterrenstelsel het commando kan geven om terug te keren naar de Tempel. Het signaal dat Obi-Wan in Revenge of the Sith, na Order 66, aanpast om de Jedi juist te waarschuwen om onder te duiken. En het is in dit proloog dat een jonge Kanan Obi-Wan het idee geeft dat het aanpassen van dat signaal een mogelijkheid is.

Het boek draait verder om de ontmoeting tussen Kanan en Hera. Kanan is sinds Order 66 op de vlucht voor de Empire. Hij lijdt een nomaden bestaan en trekt van planeet naar planeet, van baan naar baan om anoniem en in leven te blijven. Tot zijn leven voor de tweede keer compleet veranderd.

Op de planeet Gorsk werkt Kanan als vrachtpiloot, hij vervoert explosieven van de planeet naar de mijnen op de maan. Wanneer Hera op Gorsk arriveert om informatie in te winnen voor haar missie om langzaamaan een groep rebellen op te zetten kan Kanan het niet laten de Twi’lek te helpen en gaandeweg stuiten ze op een groot gevaar voor de planeet. Het is nu aan hem en Hera om de planeet te redden.

Weinig Obi-Wan in dit boek, maar zoals gezegd geeft de proloog meer inzicht in Obi-Wan’s acties in Revenge of the Sith. En daarnaast is het een ijzersterk verhaal, dat helemaal interessant is voor fans die van de Star Wars: Rebels animatieserie genoten hebben.

A New Dawn werd op 2 september 2014 uitgegeven door Del Rey, is 367 pagina’s lang en de 12 uur en 40 minuten durende audiobook versie van het boek is ingesproken door Marc Thompson.

 

From a Certain Point of View CoverFrom a Certain Point of View

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

From a Certain Point of View is een anthologie met 40 korte verhalen die scenes uit A New Hope hervertellen vanuit een ander oogpunt, en met regelmaat met een komische insteek. Uitgegeven voor het 40 jarig bestaan van de eerste Star Wars film.

Obi-Wan heeft in de verschillende films natuurlijk een ontzettend grote rol gespeeld. Hij komt daarom ook meermaals voorbij in de verhalen in de twee From a Certain Point of View boeken, een aantal noemenswaardige zijn de volgende.

In Master and Apprentice van Claudia Gray is Obi-Wan na zijn ontmoeting met Luke en de droids in gesprek met Qui-Gon over zijn verleden en toekomst, en die van Luke en Leia.

Time of Death van Cavan Scott speelt zich af tijdens Obi-Wan’s duel met Darth Vader aan boord van de Death Star. We nemen een kijkje in Obi-Wans gedachten terwijl hij herinneringen en visioenen meemaakt.

From a Certain Point of View werd op 3 oktober 2017 door Del Rey uitgegeven, is 496 pagina’s lang en de 15 uur durende audiobook versie van het boek is ingesproken door een groot aantal stemacteurs, waaronder Marc Thompson, Neil Patrick Harris en Janina Gavankar.

 

From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back CoverFrom a Certain Point of View – The Empire Strikes Back

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

From a Certain Point of View – The Empire Strikes Back is net als zijn voorganger een anthologie met 40 korte verhalen, maar deze vertelt 40 verhalen uit The Empire Strikes Back. Dit boek is uitgegeven voor het 40 jarig bestaan van de tweede Star Wars film.

There is always another van Mackenzi Lee beleven we vanuit het oogpunt van Obi-Wan als Forceghost. Luke is op Degobah haastig zijn X-Wing aan het inpakken terwijl Yoda en Obi-Wan toekijken. Tegelijkertijd kijkt Obi-Wan terug op zijn leven met de Skywalker familie. Hij deelt momenten met en eigenschappen van Anakin die hij geweldig vond en juist haatte. Hij deelt gedachtes over hoe Luke hetzelfde is als Anakin, over hoe Luke compleet anders is dan Anakin. Hoeveel makkelijker Obi-Wan’s leven geweest zou zijn als Padmé de Chosen One geweest was in plaats van Anakin. In een enkel kort verhaal geeft Lee Obi-Wan’s personage en zijn band met de Skywalkers ongelofelijk veel meer diepgang. In een moment waarop Obi-Wan Luke een impulsieve beslissing ziet nemen, net zoals zijn vader gedaan zou hebben.

Het mooie van anthologieën zoals deze twee is dat je als lezer blootgesteld wordt aan een heleboel verschillende stijlen, bevalt een verhaal niet? Dan kun je het prima overslaan, er zijn meer dan genoeg andere verhalen waar je wel van zult genieten. Maar ik moet zeggen dat de goede verhalen zeker in de meerderheid zijn. Ik zou deze twee boeken iedereen dan ook van harte aanbevelen.

From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back werd op 10 november 2020 uitgegeven door Del Rey, is 576 pagina’s lang en de 18 uur durende audiobook versie van het boek is ingesproken door een groot aantal stemacteurs, waaronder Marc Thompson, Jon Hamm en Sam Witwer.

 

Choose Your Destiny: An Obi-Wan & Anakin Adventure CoverChoose Your Destiny: An Obi-Wan & Anakin Adventure

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

Choose Your Destiny: An Obi-Wan & Anakin Adventure van Cavan Scott is een boek dat gericht is op jongere lezers. Maar het is niet zomaar een boek, het is een ouderwets kies-je-eigen-avontuur boek! Een boek waarin je als lezer zelf keuzes moet maken voor de hoofdrolspelers. Gedurende het verhaal komen Obi-Wan en Anakin voor verschillende lastige keuzes te staan, luistert Anakin naar Obi-Wan en ruimt hij de bende op die hij net in een trainingsruimte gemaakt heeft, of gaat hij op onderzoek uit naar de mysterieuze indringers waar de Temple Guards ze een minuut eerder over inlichtte? Helpt Anakin Obi-Wan tijdens een gevecht met een vijand, of laat hij dat aan Obi-Wan over terwijl hij zelf een deur probeert open te breken waardoor ze kunnen ontsnappen? De keuze is aan jou als lezer. Bij elke keus krijg je twee opties die elk op een andere pagina uitspelen. Maar slechts één van de keuze is de juiste keuze. De andere laat het verhaal doodlopen en de missie van de Jedi falen. Als je net zoals ik bent zul je dit boek dan ook met meerdere vingers tussen verschillende pagina’s houdend lezen, zodat je elke keer eerst de verkeerde optie kunt verkennen, om daarna terug te springen naar de juiste om op die manier alle mogelijke opties en uitkomsten gelezen te hebben.

In het verhaal wordt er door battle droids ingebroken in de Jedi Temple en wordt Master Yoda ontvoerd. Het is vervolgens aan Obi-Wan en Anakin om hem op te sporen en te redden. Daarvoor moeten ze wel leren om samen te werken en op elkaar te vertrouwen, iets wat op dit punt in hun relatie nog lang niet altijd van zelfsprekerd is.

Choose Your Destiny: An Obi-Wan & Anakin Adventure werd op 19 maart 2019 uitgegeven door Disney- Lucasfilm Press, en is 138 pagina’s lang.

The Clone Wars: Stories of Light and Dark Cover

The Clone Wars: Stories of Light and Dark

Hardcover (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

The Clone Wars: Stories of Light and Dark is een anthologie die bestaat uit elf verhalen waarvan er tien gebaseerd zijn op memorabele verhaallijnen uit de Star Wars: The Clone Wars animatieserie. Elk verhaal is door een andere auteur geschreven en verteld een verhaal dat in de serie in één of meerdere afleveringen verteld werd. Maar deze keer vanuit het oogpunt van één van de personages in het verhaal. Het mooie aan dit soort hervertellingen van bestaande verhalen is dat een auteur veel meer emotie en gedachtengangen kan delen, wat deze gebeurtenissen veel intrigerender maakt. 

In Dark Vengeance van Rebecca Roanhorse, verteld vanuit het oogpunt van Darth Maul, gaat Savage Opress opzoek naar zijn verloren broer Maul. Hij vindt hem met een gebroken geest op Lotho Minor en brengt hem terug naar Dathomir waar Mother Talzin hem geneest en een nieuw paar benen geeft. Maul an Savage zetten vervolgens een plan in werking om wraak te nemen op Obi-Wan Kenobi.

In Kenobi’s Shadow van Greg van Eekhout volgen we Obi-Wan wanneer hij naar Mandalore afreist om Dutchess Satine Kryze te redden. Satine is door Maul gevangen genomen toen hij en Savage Opress de planeet overnamen. Het is aan Obi-Wan om zijn oude vriendin en de planeet te redden.

The Clone Wars: Stories of Light and Dark werd op 25 augustus 2020 uitgegeven door Disney- Lucasfilm Press, is 384 pagina’s lang en de 7 uur durende audiobook versie van het boek is ingesproken door een groot aantal The Clone Wars stemacteurs, waaronder James Arnold Taylor, Matt Lanter en Corey Burton.

 

LEGENDS: Kenobi CoverLEGENDS: Kenobi

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

Kenobi van John Jackson Miller krijgt een eervolle vermelding in deze lijst die verder enkel Canon boeken bevat. Kenobi is een van de laatste boeken die vóór de Disney overname uitgebracht zijn en valt daarmee in de LEGENDS categorie, verhalen die niet ”echt” gebeurd zijn en voor het overgrote deel niet in de officiële continuïteit passen. Maar dat wil niet zeggen dat veel LEGENDS verhalen niet ook steengoed en de moeite van het lezen waard zijn natuurlijk. Je hoeft je er alleen maar van bewust te zijn dat deze verhalen “echte” verhalen hier en daar kunnen tegenspreken.

Kenobi speelt zich vlak na Revenge of the Sith af. Obi-Wan heeft zich op Tatooine gevestigd om over de jonge Luke te waken en doet zijn uiterste best om een anoniem bestaan te leiden. Maar wanneer de spanningen tussen de moisture farmers en de Tuskens oplopen kan Ben – zoals hij zichzelf nu noemt – dit niet zomaar laten gebeuren en mengt hij zich in de confrontatie, opzoek naar een oplossing die voor beide partijen acceptabel is.

In Kenobi krijgen we een hele diepe duik in Obi-Wans psyche, we zien hoe hij omgaat met zijn nieuwe bestaan als kluizenaar, hoe hij omgaat met het verlies van zijn vrienden en hoe zwaar hij het heeft om zichzelf niet met het onrecht op Tatooine te bemoeien. Ook geeft Miller ons een kijkje in het bestaan van de Tuskens waar Obi-Wan het tegen opneemt. Net zoals The Book of Boba Fett de Tuskens geloofwaardige en herkenbaar maakte, zet Kenobi ook een beschaving neer die veel meer is dan een paar in lappen gehulde, wilde wezens.

Kenobi werd op 27 augustus 2013 uitgegeven door Del Rey, is 362 pagina’s lang en de 13 uur en 36 minuten durende audiobook versie van het boek is ingesproken door Jonathan Davis.

 

Novelisatie CoversNovelisaties

De Prequel Trilogy:

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

De Original Trilogy:

Paperback (Bol.com)
E-Boek (Bol.com)

Natuurlijk speelde Obi-Wan ook een grote rol in een groot aantal Star Wars films, en elk van deze films heeft een officiële novelisatie. Een novelisatie is het verhaal van de film in boekvorm. Uiteraard zijn deze verhalen nagenoeg gelijk aan wat we allemaal in de bioscoop of thuis op TV gezien hebben, maar deze boeken geven de films stuk voor stuk toch een beetje meer diepgang. Het feit dat we een kijkje kunnen nemen in de gedachtes van de personages maakt veel keuzes interessanter, of laten ons nadenken over kleine momenten waar we eerder niet of amper bij stil stonden. Als je ook maar een beetje van Star Wars en lezen houdt kan ik het dan ook van harte aanraden om alle boekversies van de films te lezen. En dan voegt in het bijzonder Revenge of the Sith, geschreven door Matthew Stover, heel veel diepgang toe aan de film en de personages van Obi-Wan en Anakin.

Obi-Wan speelt uiteraard grote rollen in de novelisaties van The Phantom Menace, Attack of the Clones, Revenge of the Sith en A New Hope. En veel kleinere, maar niet onbelangrijke, rollen in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.


Zoals je ziet zijn er in de boeken genoeg avonturen te beleven met Obi-Wan Kenobi, en in elk van deze boeken leer je meer over zijn persoonlijkheid en verleden. Als je met iets meer achtergrondinformatie over het personage aan Obi-Wan Kenobi op Disney+ wil beginnen kan het geen kwaad enkele van deze boeken door te nemen, maar verplichte kost is het uiteraard niet. De serie zal prima te volgen zijn als je enkel de films gezien hebt. Maar wat meer achtergrond informatie die het personage wat meer diepgang geeft is natuurlijk altijd leuk.

Als je tijd beperkt is zijn Brotherhood, Padawan en Master & Apprentice – in die volgorde – waarschijnlijk de boeken waar je het meeste aan hebt.

Kijken jullie al uit naar Obi-Wan Kenobi? Wat zijn jullie verwachtingen voor de serie? Praat er over mee in onze Star Wars Awakens Discord-server!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!