Social Media

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.

Wellicht het populairste personage uit de nieuwe Star Wars-serie op Disney+ is niet de hoofdpersoon, maar zijn buit. Dan heb ik het natuurlijk over “The Child”, ook wel bekend als “Baby Yoda”. Het kleine groene mannetje stal de harten van vele kijkers zodra de eivormige wieg openklapte en meteen werd het omgedoopt tot “Baby Yoda”. Het is immers overduidelijk een soortgenoot van de kleine groene Jedi-grootmeester.

Al kort na de introductie van dit koosnaampje kwam er ook kritiek en deze discussie heb ik al vaak genoeg gevoerd in de afgelopen weken. “Het kan toch niet Yoda als baby zijn?” en “Yoda zou als Jedi toch helemaal geen kind mogen hebben?”. Voor de mensen die dit denken, laat mij het je even uitleggen. Baby Yoda heet Baby Yoda, omdat het de duidelijkste manier is om naar Baby Yoda te verwijzen.

We weten namelijk vrijwel niets over het ras van het personage en “die groene baby” klinkt ook zo plat.

Wat weten we wel over het ras van Yoda?

Alles wat we weten over de soort van (Baby) Yoda is kort en bondig op te noemen. Ten eerste zijn er drie bekende soortgenoten uit dit ras: Yoda, Baby Yoda en Yaddle. Yaddle is zover bekend de enige vrouw van de drie (het geslacht van Baby Yoda is nog onbekend) en ze was Jedi-meester in de Jedi Council. Na de Slag om Naboo in Episode I: The Phantom Menace besloot Yaddle om uit de raad te stappen.

Ook weten we dat dit ras zeer langzaam oud wordt. Zo was Jedi-grootmeester Yoda 900 jaar oud toen hij overleed in Episode VI: Return of the Jedi. Baby Yoda onderstreept dit punt, want het ukkie is op vijftigjarige leeftijd nog steeds… nou ja… een baby.

Het ras van Yoda lijkt erg sterk verbonden met de Force te zijn. We zagen hoe Yoda een X-Wing uit het water tilde op Dagobah, Baby Yoda stopte een groot beest te midden van een aanval en Yaddle kon iemands lichamelijke functies zo heftig vertragen dat ze uiteindelijk stopten.

Waar Yoda, Yaddle en Baby Yoda vandaan komen is onbekend, evenals de naam van het ras. Star Wars-grondlegger George Lucas zei in een interview met Hayden Christensen dat hij geen idee had van een origine van het personage tegen de tijd dat hij hem introduceerde. Lucas besloot dat te bewaren en zo werd Yoda een “mysterieus en magisch personage” zonder achtergrond. “Iemand die komt en gaat”, aldus de regisseur.

Ook verschillende theorieën over spraakpatroon

Het spraakpatroon van Yoda is tevens een mysterie. De Jedi spreekt met kenmerkende omgekeerde zinnen, waar we al eerder over schreven ter ere van International Talk Like Yoda Day.

Taaldeskundige David Adger schreef eind 2017 in een analyse dat Yoda waarschijnlijk niet zijn moedertaal spreekt wanneer het publiek hem hoort, waardoor hij met ‘foutief’ opgebouwde zinnen praat. Een theorie van Reddit luidt dat Yoda expres op deze manier praat, zodat hij gesprekspartners dwingt om goed naar hem te luisteren.

Dus, wanneer je iemand spreekt die geen jota snapt van de naam “Baby Yoda”, stuur ze dan dit artikel door. En ja, je kan het ook “The Asset” en “het Kind” noemen, maar dat klinkt gewoon niet leuk.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Sponzige munten en credits zonder waarde: het geld uit Star Wars

Geplaatst

op

Door

In The Mandalorian krijgt hoofdpersoon Din Djarin met allerlei soorten valuta betaald voor zijn diensten. Hij krijgt mogelijk waardeloze Imperial credits tot blauwe sponzige flan-munten. Wat voor soorten geld vlogen er allemaal over de toonbanken in het universum hier ver, ver vandaan? (meer…)

Lees verder

Artikelen

De krachtige vrouwen in en achter Star Wars

Geplaatst

op

vrouwen

Elk jaar staat 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Meestal in combinatie met een specifiek thema. De internationale vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun eigen rechten, bijvoorbeeld in het kader van werk en het vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de dag voor het eerst internationaal gevierd, een jaar later al in Nederland.

De datum is niet zomaar gekozen. Op 8 maart 1908 vond namelijk de eerste staking van vrouwen plaats in New York, gericht tegen de bijster slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Het was het begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de ongelijkheid. Vrouwen waren en zijn in niets minder dan een man. Door de jaren heen zijn er steeds meer thema’s aangesloten op deze dag. Zo zorgt in Nederland een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen op deze dag dat er aandacht wordt gevestigd op economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. Om te laten zien dat vrouwen krachtig zijn, zelfstandig en vooral evenwaardig aan de man. De krachtige vrouw staat in Star Wars al sinds de vroege jaren centraal. Daarom, speciaal op deze dag, zetten we deze even in de schijnwerpers.

Princess Leia, Carrie Fisher

Opgegroeid als dochter van enorm bekende personen had Carrie Fisher in haar leven diverse problemen met alcohol en drugs. Toch wist ze met Princess Leia een personage neer te zetten dat niet alleen geliefd werd door mannen, maar een voorbeeld werd voor miljoenen vrouwen. De kracht die haar personage uitstraalt vanaf het eerste moment in A New Hope is inspirerend. Ze durft nee te zeggen tegen een grotere macht, zelfs wanneer dit negatief zal eindigen voor haar. Ze durft nee te zeggen zodat anderen met een ja verder kunnen leven. De grootste offers maakt ze, zonder er ook maar één seconde over na te denken. Ook Fisher heeft dit in haar latere leven gedaan. Zo hield ze lezingen waarin ze haar vroegere problemen besprak en maakte ze duidelijk hoe het was om te leven met een bipolaire stoornis. Fisher was een gekwelde ziel, die haar fans altijd op nummer één wist te zetten. De voorbeeldrol van Leia was haar op het lijf geschreven en Fisher bleef dat voorbeeld tot ze in 2016 helaas vroegtijdig overleed.

vrouwen

Foto afkomstig van StarWars.com

Padmé Amidala, Natalie Portman

De jonge Koningin die tegen alles in ging om haar volk een goed leven te geven. Die haarzelf nooit op de eerste plaats wilde zetten tijdens de strijd voor vrijheid. Die zelf de frontlinies in ging om te vechten tegen de bezettende macht. Padmé, gespeeld door Natalie Portman, nam op haar veertiende de kroon over en werd in haar latere leven, tot haar dood, de drijvende macht voor vrijheid in de senaat. Nooit deinsde ze terug wanneer gevaar dreigde en was niet vies van ‘agressieve onderhandelingen’. In het echte leven is Portman naast actrice een trotse moeder. Binnenkort is ze te zien als Mighty Thor in Thor: Love and Thunder. De kracht die ze uitstraalde in Star Wars als Padmé spreekt tot op de dag van vandaag veel vrouwen aan.

vrouwen

Rechts: Padme Amidala van femalecosplays.com

Jyn Erso, Felicity Jones

Jyn verloor op vroege leeftijd haar moeder, terwijl haar vader meegenomen werd om de Death Star te bouwen voor The Empire. Zonder zich in verdriet te storten werd Jyn een sterke vrouw die niemand nodig had om te overleven op een wrede plek. Zelfs wanneer ze op de radar van de Rebellen en The Empire kwam te staan, deinsde deze vrouw nergens voor terug. Het was Jyn die ervoor zorgde dat de plannen van de Death Star bij de Rebellen terecht kwamen waardoor de aanval (en de complete Star Wars Saga) in gang gezet kon worden. Het was Jyn die de hoop niet verloor op momenten dat andere het wel deden. Rebellions are built on hope. Met deze woorden staat Jyn veel vrouwen nabij die het zwaar hebben. De kracht in dit personage, wat op sterke wijze neer is gezet door Felicity Jones, is voelbaar bij velen.

vrouwen

Rechts: Jyn Erso door Vault Fox Cosplay.

Ahsoka Tano, Ashley Eckstein & Rosario Dawson

De Padawan van Anakin viel bij velen in het verkeerde keelgat tijdens haar introductie, maar Ahsoka liet in The Clone Wars al snel zien dat ze meer was dan een beetje beeldvulling. Ahsoka toonde ware moed, kracht en kalmte en inspireerde hiermee miljoenen vrouwen over de hele wereld. Eindelijk was er een vrouwelijke Jedi die een hoofdrol had in de Star Wars mythologie. Dat Ahsoka zo’n belangrijke speler werd als dat ze uiteindelijk geworden is, zet extra kracht bij het personage. Na The Clone Wars had ze een bijzondere rol in Rebels en recent maakte ze de stap zelfs naar live-action met The Mandalorian. En Ahsoka krijgt zelfs haar eigen serie op Disney+! Het personage, dat dan misschien van een ander ras is, is menselijker dan menig ander Star Wars personage. En daar halen we nu nog kracht uit.

vrouwen

Rechts: Ahsoka van cbr.com

Rey Skywalker, Daisy Ridley

“And I am all the Jedi!” Met deze woorden wist Rey veel vrouwen gelukkig te maken. De kracht dit ze op dit moment uitstraalde, terwijl ze het tegen het meest kwaadaardige en krachtige wezen in het universum opnam, inspireerde wereldwijd. Rey kwam uit niets, had niets en was niets. Maar toch wist Rey zich op te bouwen naar een bijzonder personage dat niet alleen de kracht in haarzelf zag, maar ook in degenen om haar heen. Ze wist Kylo Ren terug te halen uit de Dark Side, The Emperor te verslaan en vrouwen over de hele wereld te inspireren. Daisy Ridley, de vrouw die gestalte gaf aan Rey, is voor velen dan ook een voorbeeld geworden. Moet je eens zien hoeveel kleine meisjes verkleed lopen als Rey in Disney’s Galaxy’s Edge. Hoe cool is dat?

vrouwen

Rechts: Rey van thisladyland.com

Kathleen Kennedy

E.T.: The Extra-Terrestrial, Indiana Jones, Gremlins, The Goonies, Back to the Future, An American Tail, Empire of the Sun, Who Framed Roger Rabbit, Platvoet en zijn vriendjes, Hook, Jurassic Park, Schindler’s List, Twister, Animaniacs, The Sixth Sense, Signs, The Curious Case of Benjamin Button, Lincoln. Enkele titels uit het complete oeuvre waar Kathleen Kennedy aan mee heeft mogen werken. De vrouw, die momenteel het hoofd van Lucasfilm is, heeft acht Oscarnominaties binnen weten te slepen en staat qua totale opbrengst in de bioscopen op de derde plek; net achter Steven Spielberg en Kevin Feige. Interessant is dat ze oorspronkelijk ‘ontdekt’ is door Steven Spielberg en met hem behoorlijk wat films heeft gemaakt. Toen George Lucas zijn Lucasfilm aan Disney verkocht in 2012, werd Kennedy het hoofd van het bedrijf. Daar zit ze nog steeds. Kennedy is een gigantisch voorbeeld voor veel vrouwen.

Het feit dat er nog steeds een internationale vrouwendag nodig is, is misschien jammer, maar beetje bij beetje gaat het de goede kant op. En wil jij iets speciaals door voor de vrouw én in het Star Wars thema blijven? In samenwerking met Bibbidi Bobbidi Hooked krijg je vandaag bij aanschaf van een Star Wars kunststuk tien procent korting met kortingscode womansday. Misschien leuk om aan je partner te geven, je vriendin, je moeder, oma of die andere speciale vrouw in je leven. Ze verdienen het.

Lees verder

Artikelen

Star Wars films volgorde: chronologisch of niet?

Wat is volgens jou de beste volgorde om de Star Wars films te kijken?

Geplaatst

op

Door

Star Wars films volgorde

Sinds het uitkomen van de prequels staat Star Wars voor sommige leken en buitenstaanders bekend om de films met een bijzondere volgorde. Nu we met de Star Wars Podcast bezig zijn om The Clone Wars op chronologische volgorde te behandelen blijkt des te meer dat Star Wars het wat volgorde betreft nogal eens ingewikkeld kan maken. Is de chronologische volgorde nu de beste volgorde om aan te houden en op welke manier kun je jouw casual film kijkende zus/nicht/vriendin het beste blootstellen aan de saga waar we allemaal van houden?

Zoals we weten begon het allemaal in 1977 met de eerste film genaamd Star Wars (welke later A New Hope is genoemd). Na 3 films kregen we twintig jaar later een nieuwe trilogie, deze films noemen wij de prequels – logisch, aangezien ze zich vóór de eerste 3 films afspelen. Dit op zichzelf is nog voor de meeste mensen goed te begrijpen.

In gesprek met mijn zus (29 jaar) kwam ik wel tot de ontdekking dat dit voor casual filmkijkers nog niet altijd even logisch is. Toen we The Force Awakens – haar eerste Star Wars film ooit – eind 2015 samen in de bioscoop zagen, vroeg ze mij wat de eerste Star Wars film was, om eventueel zelf te beginnen met kijken. Ik betrapte mezelf erop dat ik daar geen eenduidig antwoord kon geven en mijn uitleg over het essentiële verschil tussen de ‘eerste’ film uit 1977 en de ‘eerste’ film in de saga uit 1999 bracht de nodige verwarring met zich mee.

Ik was “de nerd die het allemaal weer veel te ingewikkeld maakte”, zij wilde gewoon weten met welke film ze moest beginnen. Mijn antwoord daarop was ‘Deel 4’, maar deze formulering werd mij niet in dank afgenomen. Nu, ruim 5 jaar later, zijn de sequels en de twee spin-offs de enige Star Wars films die zij heeft gezien en daar zal waarschijnlijk ook geen verandering meer in komen.

De welbekende grap over dat Mark Hamill nog nooit een Star Wars film had gezien voordat hij in Episode IV: A New Hope als Luke Skywalker kwam te spelen is dan ook snel gemaakt.

Star Wars films volgorde: de chronologische volgorde

Als je het aan de grondleggers van de Star Wars Podcast en dus mijn co-hosts Marc en Quinten zou vragen is er maar 1 volgorde en dat is de chronologische volgorde. Dit is from a certain point of view verhaaltechnisch gezien natuurlijk ook wel de meest logische volgorde, maar omdat de films niet in deze volgorde zijn gemaakt en de veronderstelde kennis per film daarmee niet aanwezig is voor een first-time kijker, zou ik deze groep kijkers aanraden om juist níet de chronologische volgorde te hanteren.

Dat gezegd hebbende; voor mensen zoals jij en ik (ik ga ervan uit dat je als bezoeker van deze site alle Star Wars films al hebt gezien) maakt het voor de zoveelste marathon natuurlijk weinig uit. Ikzelf zou de films nu ook chronologisch bekijken, maar ik vind dat niet de beste manier voor de mensen die Star Wars niet kennen. Mocht je het toch doen: kijk dan maar gelijk de spin-offs Solo en Rogue One even tussen film 3 en 4:

 1. The Phantom Menace
 2. Attack of the Clones
 3. Revenge of the Sith
 4. A New Hope
 5. The Empire Strikes Back
 6. Return of the Jedi
 7. The Force Awakens
 8. The Last Jedi
 9. The Rise of Skywalker

Star Wars films volgorde: de Machete-volgorde

De Machete-volgorde is bedacht door Star Wars fan Rod Hilton. Hij zette Luke’s verhaal centraal binnen Star Wars en beargumenteert waarom hij vindt dat The Phantom Menace om die reden irrelevant is.

Volgens de Machete-volgorde bekijk je de eerste twee uitgebrachte films het eerst, daarna de laatste twee prequels als een flashback, waarna je de saga afsluit met Return of the Jedi zoals dit in 1983 ook is gebeurd. Natuurlijk hebben we inmiddels de sequels uit de stal van Disney en continueren deze wel degelijk het verhaal van Luke Skywalker, waarna Hilton dan ook een aangepaste versie van deze volgorde op zijn website heeft geplaatst:

De bijgewerkte Machete-volgorde van Rod Hilton

Er valt zeker wat voor deze volgorde te zeggen, al blijf ik er persoonlijk bij dat je The Phantom Menace dan net zo goed mee kunt pakken (als je dan toch terug in de tijd gaat na A New Hope en The Empire Strikes Back). Ik snap zijn argumenten dat deze film geen rol speelt in het verhaal van Luke, maar Anakin’s ontdekking en niet alleen begrijpen, maar ook vooral zien hoe zijn leven is geweest als kind en dat dit jaren later veel overeenkomsten heeft met zijn zoon Luke is wat mij betreft ook verdedigbaar onderdeel van Luke’s verhaal. Want als we niet de kinderen van onze ouders zijn, wie zijn we dan echt?

Overigens kwam ik de Machete-volgorde ook tegen in een vorm waar The Phantom Menace er gewoon tussen zit en werd deze omgedoopt tot de Godfather II-volgorde. Ik heb de Godfather films nooit gezien, maar ik begrijp dat de films wat door de tijd springen om Vito Corleone’s verhaal te vertellen.

Of je The Phantom Menace nu wel of niet meeneemt in deze volgorde, uiteindelijk is het natuurlijk maar een kleine verandering binnen deze volgorde die je mee terugneemt om de totstandkoming van Darth Vader te vertellen, vlak nadat je er in The Empire Strikes Back achter bent gekomen dat Luke zijn zoon is.

Star Wars films volgorde: de female-friendly volgorde

De volgorde waar ik het graag even over wil hebben is er eentje die mij in de afgelopen jaren het nodige succes heeft geboekt bij het introduceren van Star Wars aan vrouwen. Ik ben van mening dat The Force Awakens de perfecte hedendaagse introductie voor Star Wars is: niet alleen omdat de film een vrouwelijk hoofdpersonage heeft en ontzettend lijkt op de allereerste film A New Hope (al helpt dit beiden zeker mee), maar omdat deze film de juiste vragen oproept.

The Force Awakens eindigt in een enorme cliffhanger (zowel letterlijk als figuurlijk) en de vragen als “Wie is Luke Skywalker?”, “Waarom is iedereen naar hem op zoek, waarom is hij zo belangrijk?” of “Wat zijn Jedi en Sith?” zorgen ervoor dat de oudste films worden bekeken met meer doorzettingsvermogen en voor casual filmkijkers soms wel degelijk nodig geachte motivatie om het verhaal echt te willen begrijpen.

Want laten we wel wezen: hoewel de originele trilogie nog steeds prima te kijken is, is het voor de mensen die zijn opgegroeid met de Marvel Cinematic Universe een pil om even doorheen te bijten. In A New Hope gebeurt er de eerste 30 minuten vrij weinig; het duurt even voordat de droids in handen komen van Luke’s oom Owen Lars en Luke de lightsaber van zijn vader krijgt uit handen van Ben Kenobi. De film ziet er bij vlagen gedateerd uit en dit kan een bepaalde groep filmkijkers afschrikken. Het is jammer, maar in mijn ervaring hebben mensen die audiovisueel moderne films gewend zijn met een hoog tempo en gelikte effecten weinig geduld om de originele trilogie echt een kans te geven (als dit hun introductie aan Star Wars is). Maar wellicht heb ik daar dan ook net de verkeerde vrienden en familie voor.

Na The Force Awakens te hebben gezien, een zeer vermakelijke film voor eenieder die nog nooit een Star Wars film heeft gezien, zijn de vragen die deze film oproept mogelijk net genoeg om de oude films een kans te geven. En laten we ook zeker niet vergeten om daarvoor eerst nog even Rogue One te kijken, de perfecte prequel die A New Hope inleidt. De eindscène met Darth Vader is onvergetelijk bruut en maakt de noodzaak voor een held als Luke Skywalker kristalhelder. “Hoe loopt het af met de Rebellion, wie kan Darth Vader stoppen en waar blijft Luke die zo belangrijk was in The Force Awakens? Enter the original trilogy!

Mocht je jouw filmbuddy of wellicht zelfs romantische partner aan Star Wars willen introduceren anno 2021 stel ik dan ook voor dat je dat op deze volgorde doet:

 1. The Force Awakens
 2. Rogue One
 3. A New Hope
 4. The Empire Strikes Back
 5. (de prequels als een flashback) The Phantom Menace
 6. Attack of the Clones
 7. Revenge of the Sith
 8. Return of the Jedi
 9. (ga verder waar The Force Awakens eindigde) The Last Jedi
 10. The Rise of Skywalker

De film Solo: A Star Wars Story staat vrij op zichzelf en heeft weinig connecties met andere films, die zou je op elk moment tussendoor kunnen kijken. Om uit te leggen waarom Darth Maul nog leeft zou je natuurlijk The Clone Wars samen moeten kijken, maar als het echt zover komt kun je wel zeggen dat je er een Star Wars fan bij hebt gekweekt, of niet? 😉

Hoe zien jullie dit en welke volgorde zouden jullie aanhouden bij het (terug)kijken van de films? Houd je nog ergens rekening mee als je Star Wars laat zien aan iemand die er totaal niet bekend mee is? Laat het me weten op onze Discord, de Star Wars community van de Benelux!

Lees verder

Artikelen

Star Wars games: de balans tussen goed en slecht

Geplaatst

op

Door

Star Wars games

We hadden het er al over in de Star Wars Podcast van deze week, maar omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden, gaan we er toch nog even verder op in. Sinds The Empire Strikes Back in 1982 verscheen voor de Atari 2600 zijn er vele, vele Star Wars-games verschenen. Geweldige titels die we mogen rekenen tot de beste in hun genre, tot de meest slechte die we eigenlijk liever vergeten. Over welke games ik het heb?

Vraag eens aan jezelf wat voor jou de meest favoriete game uit het Star Wars-universum is geweest. Misschien is het een spel waar je met warme herinneringen aan terug moet denken. Door het verhaal, de setting, of juist omdat het zo fijn was omdat je het samen kon spelen met een belangrijk persoon. En draai het nu eens om. Heb je ooit Star Wars games gespeeld die je misschien compleet verdrongen hebt? Waar je liever niet meer over praat? We hebben ze allemaal. Maar, om positief te beginnen starten we met de vijf beste games die dit universum ons ooit heeft mogen brengen.

Star Wars: Knights of the Old Republic (BioWare, 2003)
Bioware bracht met Knights of the Old Republic volgens velen niet alleen de beste game met een Star Wars-licentie die ooit gemaakt is, maar ook een van de beste RPG’s aller tijden. Daarnaast zit het verhaal van de game zo goed in elkaar (en wist het spelers zo te shockeren) dat er zelfs gesproken blijft worden over die ene onthulling. In een tijd duizenden jaren voor de films creëerde Bioware een compleet nieuw narratief waarbij ze niet verbonden waren aan de Skywalkers. En met verve, vandaag de dag eisen vragen fans nog steeds om een film of Disney+-serie die zich in dit universum af mag spelen. Met lopende geruchten dat er mogelijk een nieuwe uitgave gaat komen van dit spel zijn vele vandaag de dag al meer dan gelukkig.

Star Wars: Rogue Leader – Rogue Squadron II (Factor 5, 2001)
Toen Nintendo de Gamecube lanceerde, het paarse (of zwarte) kubusje met een handvat (jawel, een handvat aan je game console), verscheen de officiële opvolger op Rogue Squadron. Het spel liet je plaats nemen in diverse cockpits van verschillende fighters uit de bekende films en schotelde originele missies voor. Daarnaast waren er momenten uit de film die één op één na te spelen waren. De aanval op de Death Star? Check. De Battle of Endor? Check! Hoth? Beter dan in elke andere game. Vandaag de dag oogt de game nog steeds fantastisch en klinkt ‘ie nog beter dan dat. Het vliegen langs de klassieke locaties uit de bekende films weet je nog steeds weg te voeren en je even te laten vergeten dat je met een paarse controller in je handen zit. Waar blijft een vervolg voor de hedendaagse spelsystemen? Met de komst van Star Wars: Rogue Squadron moet dat wel goed zitten. Toch?

Star Wars Jedi: Fallen Order (Respawn Entertainment, 2019)
Het is ontwikkelaar Respawn gelukt om een volledig singleplayer verhaal te vertellen binnen het Star Wars universum waarbij niet alleen gamers hun ding kunnen doen, maar ook de grootste fans van de franchise waar voor hun geld gaan vinden. Ja, Jedi: Fallen Order is die game waar gamers tijdens de release zo op gehoopt hadden. Het brengt diepe Star Wars lore, toffe gameplay en een verslavende manier van ontdekken in combinatie met leuke puzzels en goede actie. Daarnaast is de soundtrack van bijzonder hoge kwaliteit en doet op momenten niet onder voor de iconische klanken van John Willams zelf. Hoewel niet elk gameplay-element origineel is, is het Respawn gelukt om ze allemaal samen te brengen in een game die jouw aandacht meer dan waard is. Het verhaal, dat een eenzame Jedi na Order 66 laat zien, weet somber te zijn, intiem. Maar toch groots, episch zelfs. Duidelijk de beste Star Wars titel van de laatste jaren.

Star Wars: Jedi Knight II – Jedi Outcast (Raven Software, 2002)
Nog voor Jedi: Fallen Order wist Jedi Outcast spelers te trakteren op de ultieme Jedi-fantasie. Het spel laat je het universum doorkruisen, vechtende tegen the Empire, terwijl je langzaam maar zeker steeds meer affiniteit met The Force krijgt. Je wordt steeds sterker in je krachten, handiger met je lichtzwaard en bedreven met de uitmuntende gameplay. Elementen die veel games voor dit spel geprobeerd hadden, maar nooit zo goed tot stand wisten te brengen als dat hier gebeurde. Het verhaal dat je speelde was interessant. Het feit dat deze game een multiplayer had die zo populair was dat ‘ie vandaag de dag, haast 20 jaar later, nog steeds gespeeld wordt, zegt meer dan genoeg. Mocht je deze game gemist hebben, dan raad ik je ten zeerste aan ‘em alsnog een kans te geven. Kijk gewoon even door de gedateerde graphics heen.

Star Wars: Republic Commando (LucasArts, 2005)
Deze game, die oorspronkelijk exclusief verscheen op de originele Xbox, is een geweldige shooter. Echter, anders dan andere shooters uit die tijd wist Republic Commando je een heus ‘squad gevoel’ te geven omdat jij niet in je eentje door missies ging, maar met een compleet team. Elk teamlid had een eigen persoonlijkheid, sterktes en zwaktes en het was aan jou om iedereen op de juiste plekken in te zetten. Daarnaast was dit spel duisterder, harder en meer volwassen dan dat wat we voorheen tegen waren gekomen. Het spel zat bijzonder slim in elkaar, vertelde een goed verhaal en zag er grafisch sterk uit. Ook hier gonzen de geruchten rondom een heruitgave inmiddels over het internet. Laat maar komen…

Er zijn meer dan genoeg prachtige en goede Star Wars-games te noemen. Titels die deze top vijf net niet hebben gehaald zijn games zoals The Old Republic, Battlefront 2 (de oude én de nieuwe) LEGO: Star Wars The Complete Saga, TIE-Fighter en Dark Forces. Stuk voor stuk games die de kwaliteit van de franchise hoog weten te houden en stuk voor stuk titels die ik je ten zeerste aan wil raden om te spelen. De games die je hier beneden vindt kun je echter gewoon compleet langs je laten gaan. We duiken nu in de modderpoel der gaming. Hetgeen dat het daglicht niet meer mag zien. De meest verschrikkelijke ervaringen die je qua Star Wars gaming kunt krijgen.

Kinect Star Wars (Terminal Reality, 2012)
Wat willen de echte Star Wars-fans die de nieuwste technologie in huis hebben? Dansen als Han Solo! Kinect Star Wars was een game die de camera van de Xbox 360 nodig had waardoor jouw lichaamsbewegingen over werden gezet in het spel. Er was een avontuur aanwezig waarbij jij je als Jedi door vele vijanden heen moest hakken met je lichtzwaard, terwijl je met je hand moest wapperen om de Force te gebruiken. In theorie klinkt dat tof, ware het niet dat het spel alles behalve goed werkte. Daarnaast was er dus de mogelijkheid om op bekende muziek (die geheel nieuwe Star Wars songteksten kregen) mee te dansen. Het was verschrikkelijk. Als schrijver van dit stuk vraag ik me ook af hoe ik deze game ooit in godsnaam voor de volle honderd procent heb uit weten te spelen…

Star Wars: Super Bombad Racing (LucasArts, 2001)
Waar Kinect Star Wars voor velen een klap in het gezicht van de ware Star Wars-fan was, was Super Bombad Racing een goede rochel vol in het oog. Kart racing was lange tijd bijzonder populair. Denk aan geweldige titels als Mario Kart, Diddy Kong Racing en Crash Team Racing. Dat moet Star Wars ook kunnen, dachten ze vast bij LucasArts. Dus werden bekende personages met gigantische hoofden in kleine voertuigen gepropt op diverse ‘leuke’ banen gevuld met gevaren. Ergens klinkt het als een leuk idee, maar de uitwerking zorgde ervoor dat je al heel snel gewoon weer Mario Kart wilde spelen. Alle personages en voertuigen waren gebaseerd op The Phantom Menace. Iets wat de oudere fans ook in het verkeerde keelgat schoot. Het was op dat moment de enige prequel die verschenen was.

Star Wars: Demolition (Luxoflux, 2000)
Waar Mario Kart niet leek te werken als inspiratie, deden Carmageddon en Twisted Metal dat al helemaal niet. The Empire komt naar Tatooine om aldaar alle Podraces te verbieden. Hierdoor introduceert Jabba the Hutt een nieuwe manier van sport. Gooi personen in een voertuig in een bepaalde arena en laat er eentje levend uit stappen. The Hunger Games met voertuigen dus. Ook dit kan op papier leuk klinken, maar de balans was compleet zoek in het spel. Wanneer je het met een landspeeder op moet nemen tegen AT-ST weet je vantevoren al bijna wie als winnaar over gaat blijven. De ontwikkelaar achter het spel had voorheen Vigilante 8 gemaakt, wat ook al een goedkope kloon van Twisted Metal moest zijn. Die game deed het niet al te best. Met Demolition wist de Star Wars naam ook niet veel goed te maken.

Star Wars: Masters of Terås Kåsi (LucasArts, 1997)
Je kon er natuurlijk op wachten. Met vele, toffe personages in de drie originele films had Star Wars een perfecte line-up op weten te bouwen voor een fightinggame. Het genre, waarin diverse karakters met elkaar op de vuist moeten gaan, staat bekend om die diversiteit van ‘poppetjes’ waar je mee kunt spelen. Elk met zijn eigen vechtstijl, krachten en combo’s. Elk gevecht speelt af in een andere omgeving waardoor fightinggames hele specifieke werelden hebben kunnen scheppen. Denk maar eens aan hoe Street Fighter en Mortal Kombat in geen opzicht op elkaar lijken, terwijl ze in hetzelfde genre wonen. Star Wars leek gemaakt voor dit.

In 1997 bracht LucasArts dan ook Masters of Terås Kåsi, het spel dat de speler beloofde om intense één op één gevechten te laten beleven met de meest bekende namen uit de franchise. Luke Skywalker die het opnam tegen Darth Vader! Boba Fett die zijn vuisten liet gelden in een gevecht tegen Chewbacca. Het klok bijzonder indrukwekkend. Niemand kon vooraf aan zien komen hoe ongeïnspireerd de daadwerkelijke game echt zou zijn. Personages waren compleet niet in balans, de levels waren slecht ontworpen, de actie stroef en er was weinig om voor door te spelen. We hebben na deze release dan ook nooit meer iets van Terås Kåsi gehoord. Tot Qi’ra het noemde in Solo: A Star Wars Story.

Star Wars: Force Commander (Ronin Entertainment, 2000)
Sinds de aankondiging van Force Commander in 1997, wisten Star Wars fans het zeker. Dit werd de ultieme titel als het aankwam op het besturen van de Imperials of Rebels in een RTS-omgeving. Het was een 2D-titel die je overzicht gaf over het complete slagveld en de tekenen zagen er goed uit. Het spel werd uitgesteld omdat besloten werd om de complete game op een nieuwe engine te laten draaien waardoor het zowaar 3D ging worden. Fans vonden het oké, dat jaartje langer wachten om een nog betere ervaring te krijgen, dat hadden ze er wel voor over.

Helaas kwam die betere ervaring er nooit. De upgrade naar de 3D-engine deed de game totaal niet goed, het wist de game behoorlijk te belemmeren en haast onspeelbaar te maken. Wat als een manier werd gezien om de game naar een hoger level te brengen, haalde de game juist flink omlaag, onspeelbaar en lelijk. Force Commander zag er niet uit. Goede graphics zijn niet het belangrijkste in Star Wars games, maar slechte graphics kunnen een spel doden. Grafisch was de game als een grote blur, blokkerig en animaties waren houterig. Het verhaal was weinig interessant en spelers vonden geen reden om door te spelen. Een gefaald experiment.

Ook hier zijn er veel meer games te vinden die we liever niet tegen gaan komen in een donker steegje. Denk aan Yoda Stories, Jedi Arena, Obi-Wan, Flight of the Falcon en The Gungan Frontier. Het is goed mogelijk dat hier titels tussen staan waar je nooit eerder van hebt gehoord. Misschien is dat maar beter ook.

Star Wars heeft op gaming gebied ons sinds 1982 meer dan honderddertig verschillende avonturen voor weten te schotelen. Dat ze niet allemaal van de hoogste kwaliteit zijn is dan ook niets minder dan normaal. Het verschil tussen de beste en slechtste spellen in dit universum is enorm. Gelukkig kun je vele, vele uren doorbrengen in fantastische games waar je jaren later nog steeds met plezier aan terug kunt denken. Dan kun je die paar drollen best snel vergeten, niet waar?

Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.