Is risico’s nemen goed voor Star Wars?

Is Star Wars interessanter geworden omdat het risico’s durft te nemen? Is Star Wars er beter of slechter op geworden nu het nieuwe wegen inslaat en keuzes maakt op basis van wat goed is het voor het verhaal en niet voor wat de fans willen?

Afgelopen week publiceerde Screenrant een artikel waarin uiteen werd gezet hoe de verdeeldheid die Star Wars momenteel creëert niet iets slechts is voor de films. De schrijver beweert dat het goed is dat de saga momenteel risico’s durft te nemen en niet blijft plakken in nostalgie en wat het grote publiek aantrekt. Ik wilde toch even kijken naar een aantal argumenten uit dit artikel.

Het is niets nieuws dat The Last Jedi en nu Solo redelijk wat controverse hebben aangetrokken. Solo wordt als erg voorspelbaar beschouwd en doet het absoluut niet goed in opbrengsten. The Last Jedi nam een aantal controversiële wegen en deed voor vele fans niet meer voelen als Star Wars. Het eerste wat Screenrant hierover zegt: Disney moet accepteren dat niet iedereen de films leuk zal vinden.

Als voorbeeld neemt het China, waar de saga simpelweg nooit echt is aangeslagen. Kijkcijfers vallen er behoorlijk tegen en de originele trilogie heeft er sowieso nooit in de bioscopen gedraaid. Nu is dit een sterk punt om te laten zien dat Star Wars feitelijk geen wereldhit is omdat het dus in China nooit is aangeslagen. Maar je moet je afvragen of dat ook een eerlijk voorbeeld is.

Star Wars heeft inmiddels een grote fanbase en maak je daar niet deze films voor? Of op zijn minst voor de gebieden waar de films wel al zijn aangeslagen? Daar staat tegenover, dat ik het wel eens ben met het principe van de schrijver. NATUURLIJK maak je de films niet voor iedereen. Je kan simpelweg niet iedereen te vriend houden en dat moet je ook niet willen. Wat blijft er van je eigen karakter over als je je afstemt op je omgeving? Wat blijft er van Star Wars over als je alleen nog maar de fans tevreden wilt stellen?

Risico’s

En dit is waar Screenrant verder gaat. Star Wars moet volgens dit artikel risico’s nemen. Niet alleen keuzes maken waarvan je zeker weet dat de fans het leuk vinden. Vond ik The Last Jedi 100% fantastisch? Nee, er zaten genoeg stukken in die me toch even aan het achterhoofd lieten krabben. Maar ik kan de film ontzettend waarderen omdat het iets nieuws en fris durfde te doen met Star Wars.

Screenrant stelt dat je simpelweg niet kan ontkennen dat Rian Johnson ontzettend wat lef moet hebben gehad om te maken wat hij heeft gemaakt. Ik vraag me dan af, is dat ook niet precies wat een saga die de veertig jaar gepasseerd is nodig heeft?

Nieuw

Wat mij als klein kind de films insleurde was dat het totaal nieuw voor me was. Een nieuw universum met werelden en karakters waarvan ik nog nooit eerder had gehoord! Ik heb altijd het idee gehad dat dit de kracht van Star Wars is geweest, werelden ontdekken die voorbij je mooiste dromen gingen. Maar wat blijft er van die kracht over als de saga veertig jaar en langer hetzelfde blijft doen? Was een primair kritiekpunt op The Force Awakens niet dat het teveel leek op A New Hope?

Ik heb altijd onafgebroken genoten van alles wat ik van Star Wars heb gezien. Wat het voor mij sterk maakt, is dat ik gewoon nooit weet wat ik kan verwachten. Er gebeurt altijd wel iets wat ik niet had verwacht. Disney moet dan ook niet bang zijn om nieuwe dingen te blijven proberen.

Immers sprak een wijs groen mannetje ooit: “Fear is the path to the Dark Side.”

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!