Social Media

Columns

Is risico’s nemen goed voor Star Wars?

Geplaatst

op

Is Star Wars interessanter geworden omdat het risico’s durft te nemen? Is Star Wars er beter of slechter op geworden nu het nieuwe wegen inslaat en keuzes maakt op basis van wat goed is het voor het verhaal en niet voor wat de fans willen?

Afgelopen week publiceerde Screenrant een artikel waarin uiteen werd gezet hoe de verdeeldheid die Star Wars momenteel creëert niet iets slechts is voor de films. De schrijver beweert dat het goed is dat de saga momenteel risico’s durft te nemen en niet blijft plakken in nostalgie en wat het grote publiek aantrekt. Ik wilde toch even kijken naar een aantal argumenten uit dit artikel.

Het is niets nieuws dat The Last Jedi en nu Solo redelijk wat controverse hebben aangetrokken. Solo wordt als erg voorspelbaar beschouwd en doet het absoluut niet goed in opbrengsten. The Last Jedi nam een aantal controversiële wegen en deed voor vele fans niet meer voelen als Star Wars. Het eerste wat Screenrant hierover zegt: Disney moet accepteren dat niet iedereen de films leuk zal vinden.

Als voorbeeld neemt het China, waar de saga simpelweg nooit echt is aangeslagen. Kijkcijfers vallen er behoorlijk tegen en de originele trilogie heeft er sowieso nooit in de bioscopen gedraaid. Nu is dit een sterk punt om te laten zien dat Star Wars feitelijk geen wereldhit is omdat het dus in China nooit is aangeslagen. Maar je moet je afvragen of dat ook een eerlijk voorbeeld is.

Star Wars heeft inmiddels een grote fanbase en maak je daar niet deze films voor? Of op zijn minst voor de gebieden waar de films wel al zijn aangeslagen? Daar staat tegenover, dat ik het wel eens ben met het principe van de schrijver. NATUURLIJK maak je de films niet voor iedereen. Je kan simpelweg niet iedereen te vriend houden en dat moet je ook niet willen. Wat blijft er van je eigen karakter over als je je afstemt op je omgeving? Wat blijft er van Star Wars over als je alleen nog maar de fans tevreden wilt stellen?

Risico’s

En dit is waar Screenrant verder gaat. Star Wars moet volgens dit artikel risico’s nemen. Niet alleen keuzes maken waarvan je zeker weet dat de fans het leuk vinden. Vond ik The Last Jedi 100% fantastisch? Nee, er zaten genoeg stukken in die me toch even aan het achterhoofd lieten krabben. Maar ik kan de film ontzettend waarderen omdat het iets nieuws en fris durfde te doen met Star Wars.

Screenrant stelt dat je simpelweg niet kan ontkennen dat Rian Johnson ontzettend wat lef moet hebben gehad om te maken wat hij heeft gemaakt. Ik vraag me dan af, is dat ook niet precies wat een saga die de veertig jaar gepasseerd is nodig heeft?

Nieuw

Wat mij als klein kind de films insleurde was dat het totaal nieuw voor me was. Een nieuw universum met werelden en karakters waarvan ik nog nooit eerder had gehoord! Ik heb altijd het idee gehad dat dit de kracht van Star Wars is geweest, werelden ontdekken die voorbij je mooiste dromen gingen. Maar wat blijft er van die kracht over als de saga veertig jaar en langer hetzelfde blijft doen? Was een primair kritiekpunt op The Force Awakens niet dat het teveel leek op A New Hope?

Ik heb altijd onafgebroken genoten van alles wat ik van Star Wars heb gezien. Wat het voor mij sterk maakt, is dat ik gewoon nooit weet wat ik kan verwachten. Er gebeurt altijd wel iets wat ik niet had verwacht. Disney moet dan ook niet bang zijn om nieuwe dingen te blijven proberen.

Immers sprak een wijs groen mannetje ooit: “Fear is the path to the Dark Side.”

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder