Social Media

Columns

Gastcolumn: Marko goes Rogue (One)

Geplaatst

op

Vandaag een gastcolumn van onze forum stamgast Marko! Without further ado geef ik graag het woord aan onze Haagse Star Wars fan…


Vandaag is de dag dat de nieuwe Star Wars film Rogue One in première gaat. Ruim een jaar speculaties, geruchten, zorgvuldig losgelaten fragmentjes en afwachten gingen daar aan vooraf. De eerste reacties druppelen binnen en zijn erg positief

Toch haast ik me vandaag niet om naar de bioscoop te gaan. Een vervelende gedachte bekruipt me ineens. Gek eigenlijk want weldra gaan we alweer verder met de volgende speculatiecyclus richting Episode 8, de Han Solo spin off en geruchten over een tv-serie steken ook de kop weer op. Er wordt geopperd om maar liefst twee films per jaar te gaan releasen. Bovendien wordt in de VS een hele Star Wars wereld gebouwd in Disneyland en zal Parijs over een aantal jaar volgen. Het is een geweldige tijd om een Star Wars fan te zijn, het kan nooit meer slechter worden………  of toch wel?

Zou het zo kunnen worden dat er over een paar jaar een figuur rond loopt op een conventie waarbij ik twijfel of het eigenlijk een Star Wars karakter is? Zou het zo kunnen zijn dat ik over een aantal jaar zeg , deze sla ik over, ik kijk hem wel thuis. Vast niet hoor. Toch ben ik bang voor overkill. Een soort Marvel effect. Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat ik ergens las dat Sam Raimi een Spiderman film zou gaan maken, ik wist niet waar ik het zoeken moest. Spiderman, mijn andere grote  jeugdliefde, op de voet gevolgd door de Avengers waar ik met grote regelmaat mee vreemd ging. Zorgde dat ik in het begin van die Marvel Era keer op keer voor de bios stond op de openingsdag. Zelfs een Hulk (toch een relatief oninteressant karakter)  film deed me naar de bioscoop snellen. Althans, destijds. Momenteel zoek ik uit wat een echte klapper lijkt te zijn maar kijk ik een hoop Marvel films toch echt thuis. Nu staat Star Wars in verhouding tot Marvel als een WK tot een EK. Mooi om te zien maar toch niet het zelfde, maar toch, het geeft te denken.

Terug naar die vervelende gedachte. Alhoewel misschien wel meer een soort verwende gedachte.  Jaren lang zonder Star Wars films en een (in de publieke opinie) tegenvallende vervolgreeks, is mijn inziens wat het Star Wars cultuurtje zo groot maakte. Die herkenning van fans onder elkaar, dat gedeelde gevoel wat ‘normale’ mensen niet begrepen.  Het teren op de toch wat inferieure Expanded Universe. Het gebrek aan nieuw werk maakte de Expanded Universe zo groot. De buurman van de zieke zus van Bib Fortuna ging boodschappen doen op de plaatselijke markt op Tatooine en ontdekte onderweg, een boordje bantha kebab etend, dat hij open staat voor de Force en maakt dan ook ruzie met de neef van de moeder van Lobot die een Sith T-shirt draagt. Dat werk. En toch, we slikten, we kochten en we verslonden het, op zoek naar aanknopingspunten met de originele verhaallijnen.

Wetend dat over een aantal maanden, de Lucas-Disney machine wel weer op gang zal gaan komen zal Rogue One waarschijnlijk niet meemaken dat fans jaren op de kleinste details gaan broeden zoals bij de Originele Trilogie. Toch jammer.

Voor nu, ga ik toch rustig mijn jas aantrekken en fiets ik naar het plaatselijke Pathé theater, waar ik  de aller eerste Star Wars spin-off ga bekijken en ik ga er echt verschrikkelijk van genieten dat heb ik me zojuist voorgenomen.

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder