fbpx
Social Media

Columns

Star Wars: een dankwoord

Geplaatst

op

Even neem ik je mee terug. Het jaar waar we over spreken is 2012. Ik was enthousiast, ik was weggeblazen. Ik wist niet wat ik zojuist gezien had. Het was Star Wars, maar het was Star Wars op een hele andere manier. Het was volwassen, hard, duister. Iets wat ik graag zag, iets wat Star Wars kon gebruiken in de droogste die de franchise in die tijd beleefde. Ik liep uit een kleine bioscoopzaal alwaar medewerkers van LucasArts me zojuist de eerste gameplay van Star Wars 1313 hadden laten zien. Het doel van de game was om een andere kant van de franchise te laten zien. Geen Jedi’s, geen lichtzwaarden, geen Force. Als een Bounty Hunter ging je naar level 1313 in de diepe krochten van Coruscant om te jagen op een ‘target’. Het was fantastisch. Ik was gelukkig. Star Wars was in goede handen.

Niet heel veel later kwam het bericht naar buiten. Star Wars werd opgekocht door Disney. LucasArts zou, zoals het bedrijf toen was, de deuren sluiten. En jawel, Lucasfilm en Disney lieten het patent op de titel Star Wars 1313 vallen. De game ging de digitale prullenbak in. Ik las het nieuws en dacht terug aan wat ik zag. Hoe kan een weldenkend mens dit laten vallen? De potentie knalde van het gigantische scherm! Maar hier bleef het niet bij. ‘Star Wars’ en ‘geannuleerd’ kwamen steeds vaker bij elkaar in een zin te staan. Star Wars Attack Squadrons, een game die gratis te spelen moest worden, werd in mei van 2014 stopgezet. Star Wars: First Assault, een game die moest verschijnen op de Xbox 360 en deed denken aan de oude Battlefronts, mocht het licht nooit zien. De studio die bezig was met een game rondom Darth Maul mocht haar project van de harde schijf verwijderen. En ook de animatieserie Star Wars: The Clone Wars kreeg geen nieuwe afleveringen meer.

Wanneer ik eerlijk ben moet ik bekennen dat Disney in die tijd niet mijn beste vriend was. Ze kochten mijn meest geliefde franchise en zorgde ervoor dat de games waar ik op zat te wachten niet meer verschenen en dat The Clone Wars een einde kreeg. Ik was kwaad, teleurgesteld en bekeek de oude films nog maar eens. De tijd voordat Disney haar klauwen los had gelaten op de serie. Maar er gebeurde iets, iets wat werkelijk fantastisch bleek te zijn. Disney had een plan voor Star Wars. Een groots opgezet plan waarin vele jaren gepland waren. Vergelijkbaar met wat ze met Marvel hebben gedaan (de plannen voor de komende tien films liggen al vast) had Disney een visie. Een duidelijke visie die dan ook met het publiek, met de fans, gecommuniceerd werd.

Wanneer we snel doorgaan naar het heden zijn de eerste plannen hiervan inmiddels beschikbaar. Wanneer je dit leest is Star Wars Episode VII: The Force Awakens verkrijgbaar op de digitale platformen (zoals iTunes) en komt de blu-ray snel je kant op. Op de consoles spelen we Star Wars Battlefront en op de telefoons en tablet zijn spellen als Galaxy of Heroes en Uprising leuke bezigheden. In plaats van The Clone Wars kregen we zelfs een compleet nieuwe serie! Hoewel Star Wars Rebels in mijn boekje nog niet de kwaliteit van een Clone Wars heeft overtroffen, is er een duidelijke, stijgende lijn in de serie te vinden. (Die season 2 finale… wow!) Inmiddels weten we dat de opnames voor Episode 8 bezig zijn en dat Rogue One later dit jaar in de bios verschijnt. Met het oog op Episode 9 en meer spin-off films (en de gesprekken van Ewan McGregor over een mogelijke Obi-Wan film!?), staat Star Wars er ineens beter voor dan ooit tevoren!

Het besef kwam in de afgelopen week. Wat Disney heeft gedaan is opmerkelijk te noemen. Films, games, boeken, comics, evenementen. Star Wars is overal weer te vinden en sterk vertegenwoordigd. Star Wars leeft en heeft meer fans dan ooit. The Force Awakens was de perfecte film om de (oude) fans terug te halen naar de serie nadat de prequels ze misschien hebben vervreemd. De kwaliteit is over het algemeen bijzonder hoog. Disney weet oude fans aan zich te binden en nieuwe te trekken. Disney heeft in enkele jaren van Star Wars, dat redelijk droog aan het worden was, opnieuw een zeer relevante franchise gemaakt. We prijzen J J Abrams rondom dat wat hij heeft gedaan met The Force Awakens. We prijzen acteurs voor hun vertolkingen, maar mogen we Disney zelf ook eens bedanken?

Disney. Bedankt. Bedankt voor wat je hebt gedaan voor de door mij, nee, de door ons zo geliefde franchise. Star Wars is niet meer weg te denken uit het straatbeeld Star Wars is overal aanwezig. We bedanken je hiervoor, beste Disney. We voelen je liefde en geven je de liefde terug. En natuurlijk zien we elkaar weer wanneer dat Star Wars-pretpark haar deuren opent.

Star Wars fan voor het leven. Voormalig columnist.

Lees verder
Sponsor
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder

Columns

Is risico’s nemen goed voor Star Wars?

Geplaatst

op

Door

Is Star Wars interessanter geworden omdat het risico’s durft te nemen? Is Star Wars er beter of slechter op geworden nu het nieuwe wegen inslaat en keuzes maakt op basis van wat goed is het voor het verhaal en niet voor wat de fans willen?

(meer…)

Lees verder
Sponsor
Sponsor