Social Media

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten.

Soms kan ik me er oprecht om verbazen hoe creatief fans zijn met hun theorieën en hoe zij allerlei lijntjes kunnen trekken die (ogenschijnlijk) nog vrij logisch zijn.

In andere gevallen stel je je een persoon met een hoedje van aluminiumfolie (wellicht in de vorm van een Stormtrooper-helm) voor een prikbord voor die lijntjes trekt tussen foto’s van Snoke en Jar-Jar Binks. In elk geval: voor ieder wat wils.

Het leuke bij films (en dus zeker ook Star Wars), is dat bepaalde gebeurtenissen of personages een ruimte overlaten voor eigen interpretatie van de kijker. Iedereen kan eigen ideeën hebben over wat er in films te zien is,

Hier een paar theorieën die er voor mij uitspringen!

Elke antagonist in de prequels weerspiegelt de ontwikkeling van Anakin

Deze theorie is nog vrij vers, hij werd eind juni op Reddit gepost door gebruikersnaam Tracerbullet.  Tracerbullet legde uit dat hij aan het nadenken was over de overkoepelende antagonisten in Star Wars en over hoe generaal Grievous zou reflecteren hoe Anakin Skywalker zou worden. George Lucas maakte een artistieke keuze om Grievous in Revenge of the Sith te stoppen, als een soort ‘rijm’.

Tracerbullet trok de conclusie dat elke centrale antagonist in de prequels een reflectie is van Anakin:

  1. Episode I: Darth Maul. Darth Maul is volledig onderdanig aan zijn meester Darth Sidious. Anakin wordt in The Phantom Menace bevrijd van slavernij, maar geeft zich in werkelijkheid over aan de Jedi Order.
  2. Episode II: Count Dooku. Dooku is een gevallen Jedi die overliep naar de Sith. In Attack of the Clones begint Anakin zich over te geven aan passie en macht, boven eer en orde. Hij begint de Jedi Code af te slaan.
  3. Episode III: Generaal Grievous. Grievous is een meedogenloze cyborg. In Revenge of the Sith verliest Anakin zijn menselijkheid en slacht honderden personen af. Ook wordt hij zelf meer mens dan machine.

Deze ligt nog enigszins voor de hand. Het is een interpretatie van de films en van de artistieke keuzes van Lucas. Daarnaast heb je ook theorieën die fans gebruiken om meer diepte te geven aan het verhaal en aan de personages. Zij analyseren het gedrag en de overtuigingen van personages en trekken conclusies op basis daarvan:

Het pantser van stormtroopers is expres weinig beschermend

Deze theorie werd opgeworpen door Reddit-gebruiker Solipschism. Het viel hem op dat het pantser van de troepen van de Empire weinig tegenhouden. Een slinger met een steen door een Ewok kan de soldaten van Palpatine al uitschakelen. Maar wat nou als keizer Palpatine dat expres gedaan heeft?

Soldaten die lang kunnen overleven ondanks het slechte pantser, zouden nog wel eens ‘force-sensitive’ kunnen zijn en dus wat aandacht van Palpatine kunnen krijgen. Misschien wel om deze troepen te rekruteren als Inquisitors of iets dergelijks. Ook scheid je het kaf van het koren onder de manschappen.

Niet alleen Galen Erso heeft de Death Star gesaboteerd

Reddit-gebruiker Omny87 speelt met het idee dat meerdere ingenieurs in het team van Erso ook sabotage hebben gepleegd bij het maken van de Death Star.

In de scene uit Rogue One waarin directeur Orson Krennic Galen en zijn ingenieurs ondervraagt, zien we hoe bang de ingenieurs zijn. Nu is dat op zich vrij logisch wanneer een boze hoge officier van de Empire voor je staat met een vuurpeloton, maar Omny87 denkt dat er meer achter zit.

Hij denkt dat Erso niet de enige is die gedwongen wordt om de Empire te dienen en dat de andere wetenschappers als wraak hun eigen ontwerpfouten in de Death Star hebben gestopt. Wat zouden die fouten kunnen zijn?

Omny87 wijst op  het gebrek aan hekken, ogenschijnlijk bodemloze dieptes en het feit dat de crew die naast de planeetverwoestende straal van de Death Star staat geen bescherming heeft en alleen maar kan wegduiken. Ik citeer: “The whole Death Star could be just one big cornucopia of deliberately shitty architecture.”

Deze laatste twee theorieën geven niet alleen diepte aan personages, maar ze vullen ook plotholes op. Daar is de volgende ook voor bedoeld:

De Force vervormt het verloop van tijd

Deze theorie komt voort uit Episode V: The Empire Strikes Back. In het specifiek is het gebaseerd op Luke zijn training op Dagobah. Her en der is er kritiek geweest op het feit dat Luke in vrij weinig tijd een vrij uitgebreide training heeft gehad. Waar we in de prequels zien hoe Jedi van jongs af aan worden getraind, lijkt Luke dezelfde resultaten te halen in enkele weken.

De theorie houdt in dat deze ‘enkele weken’ misschien toch een ontzettend lange tijd was. Mogelijk heeft Yoda door middel van de Force het verloop van tijd gemanipuleerd.

Bigger Luke

Tot slot kan een artikel over fantheorieën rondom Star Wars niet bestaan zonder minstens een verwijzing naar Bigger Luke.

Bigger Luke is, ehm, bijzonder. Het komt erop neer dat de bedenkers van deze theorie ervan uit gaan dat er twee verschillende Luke Skywalkers zijn. De een is nét iets korter dan de ander.

Eén van de ‘bewijzen’ is het feit dat in A New Hope, de lengte van Luke ten opzichte van Han in twee scenes net iets van elkaar verschilt. Dit leidt tot twee hypotheses:

  • De ‘Canon Luke’-hypothese: Deze gaat er vanuit dat er twee Luke Skywalkers bestaan, Luke Prime en Bigger Luke. Een van de twee is een kloon of een Force-projectie van Luke, de ander is de echte.
  • De ‘Hamill’-hypothese: Deze gaat ervan uit dat Mark Hamill een ongenoemde dubbelganger heeft die in enkele scenes van de Original Trilogy gebruikt is voor onbekende redenen. Een identiteit is niet bekend.

Dit is slechts een stukje van het vele denkwerk achter Bigger Luke. Klik hier om de website van de theorie te bekijken.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder

Columns

Is risico’s nemen goed voor Star Wars?

Geplaatst

op

Door

Is Star Wars interessanter geworden omdat het risico’s durft te nemen? Is Star Wars er beter of slechter op geworden nu het nieuwe wegen inslaat en keuzes maakt op basis van wat goed is het voor het verhaal en niet voor wat de fans willen?

(meer…)

Lees verder