Social Media

Columns

Column: The Millennial Falcon (en Generation Z)

Geplaatst

op

Nee, de titel van deze column is geen typfout. Onlangs woonde ik voor mijn werk een lezing bij van futurist Richard van Hooijdonk (een man die ongelofelijk mooi kan praten over (technologische) ontwikkelingen). Een van de zaken die hij aankaartte waren de jonge millennials en generatie Z; de groep personen die –vanwege hun leeftijd- zaken als smartphones en snel internet gewend zijn. Ze weten vaak niet beter, ze hebben nooit anders meegemaakt. Online gamen, films en muziek streamen: het is voor hun normaal. Hoe anders is dat voor mij: Generation X, opgegroeid met consoles als de Atari 2600, films huurde je op videoband bij de videotheek en platen (ja, die zwarte dingen van vinyl) haalde je op zaterdag in een speciaalzaak.

In feite is het bij Star Wars niet anders: je hebt de groep die er toen de originele trilogie uit kwam al bij waren. Zij hebben de donkere jaren (85-95) meegemaakt waarin er nauwelijks iets van Star Wars te vinden was. Daarnaast heb je een hele generatie fans die zijn opgegroeid in de tijd van de special editions, de prequels en Clone Wars, waarin Star Wars populairder was dan ooit.

Voor deze laatste groep is Star Wars dus eigenlijk nooit weggeweest, wat grotendeels ook komt omdat het nu commerciëler dan ooit is. Nu is Star Wars altijd al commercieel geweest (kijk naar het kapitaal dat George Lucas met de merchandise heeft verdiend) maar Disney weet het pas écht uit te buiten.

Jammer? Vroeger was alles immers beter (Dit zeg ik als grijsaard zijnde tegen mijn jongere mede-crewleden)…toch?

Ja! Vroeger was alles beter. Conventies? Waren een stuk goedkoper, rustiger én je kon (figuurlijk) dichter bij de acteurs komen. Het urinoir naast je wordt door Jeremy Bulloch gebruikt? Keek niemand van op. Tegenwoordig mag je blij zijn als je twee woorden tegen Peter Mayhew mag zeggen bij de photoshoot (waar je grof voor betaald) omdat er nog tig wachtenden zijn.

Comics en boeken? Ja, er kwam minder uit, maar het voordeel was dat je het gemakkelijker kon bijhouden. Tevens beter voor je beurs!

Merchandise? Moeilijker te vinden, maar als je iets vond dan gaf die ene plastic Greedo sleutelhanger van Applause zoveel meer voldoening dan dat je nu bij de Kruidvat krijgt als je daar Zwitsal BB-8 shampoo haalt.

Films? Buiten de originele trilogie (en de Ewok films en de Holiday special) was er niets. Veel beter dan jaren later toen de Prequels verschenen (Ouch).

Maar toch…een week nadat futurist van Hooijdonk het over de millennials had zei iemand (die niet eens Star Wars fan is) tegen me: “als het niet zo commercieel zou zijn geworden was het wellicht doodgebloed en had je nu geen nieuwe dingen meer”.

En daarom…ja, juist dáárom is het nú (ondanks de Star Wars troep bij de Kruidvat en de hausse aan nieuwe zaken) beter. De jonge millennials en generatie Z zullen dit toch niet beseffen; ze hebben immers nooit anders meegemaakt.

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
1 Comment

1 Comment

  1. Marko

    11 februari 2017 at 11:05

    Tja en zo houd het forum ook z’n laatste bestaansrecht, gezien de grote populariteit van het topic: Laatste Aanwinst, waar de members rustig braggen en boasten over de aanschaf van hun nieuwste Slave Leia dames slip of jaba the Hutt leverworst 😉

    Leuke column! Ik heb weer een paar termen waar ik mee kan strooien op verjaardagen…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder