Column: The Dark Side of Star Wars

Komend weekend is het Star Wars Celebration in Londen, een evenement waar velen lang naar hebben uitgekeken. Een evenement dat ongetwijfeld de meest fantastische panels zal hebben en diverse verrassingen in petto zal hebben. (Voor de meesten is dit de Rogue One trailer maar ondergetekende kijkt met minstens zoveel aandacht uit naar de mogelijke bekendmaking van de nieuwe Imperial Assault uitbreiding) Naast deze leuke dingen heeft dit evenement de afgelopen weken ook een donkere kant laten zien. Een donkere kant die mijns inziens vaker in Star Wars land te zien is…

In mijn vorige column (Andere Tijden: StarCon) schreef ik over eind jaren 90/begin jaren zero toen je op conventies gratis met acteurs op de foto kon en een gesigneerde foto je 15 tot 25 gulden kostte. Op de (soms kneuterige, maar dat gaf niks) evenementen kon je gewoon naar Q&A’s (als je pech had moest je staan) ook al was je 5 minuten te laat. Tijden veranderen echter, wat logisch is, maar in sommige gevallen wordt het er niet beter op. Neem nu Celebration. Wil je een krabbel van Mark Hamill dan kost je dat +-€ 180. Met hem op de foto? € 190. Per persoon! Doorgewinterde diehards betalen dat ongetwijfeld, maar jonge fans (de toekomst van de franchise in feite) worden zo buitengesloten. Verder zijn er diverse zeer boeiende panels. Echter: een week (!) vantevoren komt men opeens met het nieuws dat iedereen slechts 2 panels op Celebration stage (de plek waar de belangrijkste panels plaatsvinden)  per dag kan bezoeken. Zie dit als iemand die een ticket voor een voetbalwedstrijd heeft vlak voor aanvang te horen krijgt dat hij maar bij één helft aanwezig mag zijn. Maar het wordt nog ‘mooier’! Tevens dient men namelijk voor deze panels een polsband te hebben die vanaf 6 uur ‘s ochtens (!!!) worden uitgedeeld. In de rij liggen kan vanaf 8 uur ‘s avonds de dag ervoor waardoor overnachten op de conventielocatie een must wordt. Inmiddels regent het klachten op de social media en de fora. Minder validen, kinderen en personen die pas op de dag zelf aankomen behoren tot de benadeelde groepen. Met weemoed denk ik dan soms terug aan de kleine evenementen waar pakweg 1000 fans aanwezig waren in plaats van de verwachte 50.000 in Londen.

Waar gaat het dan mis? Voor wat Celebration betreft speelt het feit dat men (te?) veel kaarten heeft verkocht een grote rol. Het grote geld is dus zoals bij zoveel dingen de boosdoener. Star Wars is populair. Populairder dan ooit. Het feit dat dit een hausse aan merchandise, boeken en films oplevert is enerzijds een zegen maar anderzijds een vloek. Niet alle boeken en comics zijn denderend (wat mij betreft zijn Shadows of the Empire en de Thrawn trilogie nog niet overtroffen) en LEGO heeft de prijzen van haar Star Wars sets weer verhoogd. Sommige winkels worden werkelijk overspoeld door onzinnige Star Wars producten (Kruidvat heeft momenteel een Star Wars duikbril) wat het bijzondere dat Star Wars heeft aangetast. Met weemoed denk ik dan terug aan de tijd dat je alles af moest zoeken naar een (beter) Star Wars product wat dan toch meer voldoening gaf.

Lucasfilm heeft tegenwoordig een platform (je kunt hier alleen lid worden op uitnodiging van Lucasfilm) waarop fans om hun mening over diverse zaken wordt gevraagd. Inmiddels heb ik hier de afgelopen jaren ‘tig’ enquêtes voor ingevuld. Is dit om Star Wars voor de fans beter te maken vraag ik me af? Of om het commercieel aantrekkelijker te maken? Met weemoed denk ik dan stiekem terug aan George Lucas. Vaak verguisd, maar hij deed wel wat hij zélf wilde met de prequels in plaats van fan-service te zijn.

Begrijp me goed; ik hou (al sinds begin jaren 80) non-stop van de franchise (wat doe ik anders op deze site?), maar als fan zijnde hoef je niet alles geweldig te vinden en klakkeloos te accepteren. Daar waar George Lucas vaak LuCA$H werd genoemd dreigt het nu een graadje erger te worden. Ik hoop dan ook van harte dat men uit de negatieve feedback lering trekt en men niet volledig naar de Dark Side overstapt. Zonder fans is de franchise immers nergens en als er iets is waar ik niet met weemoed aan terugdenk zijn het de Star Wars loze filmjaren…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!