Social Media

Columns

Column: The Dark Side of Star Wars

Geplaatst

op

Komend weekend is het Star Wars Celebration in Londen, een evenement waar velen lang naar hebben uitgekeken. Een evenement dat ongetwijfeld de meest fantastische panels zal hebben en diverse verrassingen in petto zal hebben. (Voor de meesten is dit de Rogue One trailer maar ondergetekende kijkt met minstens zoveel aandacht uit naar de mogelijke bekendmaking van de nieuwe Imperial Assault uitbreiding) Naast deze leuke dingen heeft dit evenement de afgelopen weken ook een donkere kant laten zien. Een donkere kant die mijns inziens vaker in Star Wars land te zien is…

In mijn vorige column (Andere Tijden: StarCon) schreef ik over eind jaren 90/begin jaren zero toen je op conventies gratis met acteurs op de foto kon en een gesigneerde foto je 15 tot 25 gulden kostte. Op de (soms kneuterige, maar dat gaf niks) evenementen kon je gewoon naar Q&A’s (als je pech had moest je staan) ook al was je 5 minuten te laat. Tijden veranderen echter, wat logisch is, maar in sommige gevallen wordt het er niet beter op. Neem nu Celebration. Wil je een krabbel van Mark Hamill dan kost je dat +-€ 180. Met hem op de foto? € 190. Per persoon! Doorgewinterde diehards betalen dat ongetwijfeld, maar jonge fans (de toekomst van de franchise in feite) worden zo buitengesloten. Verder zijn er diverse zeer boeiende panels. Echter: een week (!) vantevoren komt men opeens met het nieuws dat iedereen slechts 2 panels op Celebration stage (de plek waar de belangrijkste panels plaatsvinden)  per dag kan bezoeken. Zie dit als iemand die een ticket voor een voetbalwedstrijd heeft vlak voor aanvang te horen krijgt dat hij maar bij één helft aanwezig mag zijn. Maar het wordt nog ‘mooier’! Tevens dient men namelijk voor deze panels een polsband te hebben die vanaf 6 uur ‘s ochtens (!!!) worden uitgedeeld. In de rij liggen kan vanaf 8 uur ‘s avonds de dag ervoor waardoor overnachten op de conventielocatie een must wordt. Inmiddels regent het klachten op de social media en de fora. Minder validen, kinderen en personen die pas op de dag zelf aankomen behoren tot de benadeelde groepen. Met weemoed denk ik dan soms terug aan de kleine evenementen waar pakweg 1000 fans aanwezig waren in plaats van de verwachte 50.000 in Londen.

Waar gaat het dan mis? Voor wat Celebration betreft speelt het feit dat men (te?) veel kaarten heeft verkocht een grote rol. Het grote geld is dus zoals bij zoveel dingen de boosdoener. Star Wars is populair. Populairder dan ooit. Het feit dat dit een hausse aan merchandise, boeken en films oplevert is enerzijds een zegen maar anderzijds een vloek. Niet alle boeken en comics zijn denderend (wat mij betreft zijn Shadows of the Empire en de Thrawn trilogie nog niet overtroffen) en LEGO heeft de prijzen van haar Star Wars sets weer verhoogd. Sommige winkels worden werkelijk overspoeld door onzinnige Star Wars producten (Kruidvat heeft momenteel een Star Wars duikbril) wat het bijzondere dat Star Wars heeft aangetast. Met weemoed denk ik dan terug aan de tijd dat je alles af moest zoeken naar een (beter) Star Wars product wat dan toch meer voldoening gaf.

Lucasfilm heeft tegenwoordig een platform (je kunt hier alleen lid worden op uitnodiging van Lucasfilm) waarop fans om hun mening over diverse zaken wordt gevraagd. Inmiddels heb ik hier de afgelopen jaren ‘tig’ enquêtes voor ingevuld. Is dit om Star Wars voor de fans beter te maken vraag ik me af? Of om het commercieel aantrekkelijker te maken? Met weemoed denk ik dan stiekem terug aan George Lucas. Vaak verguisd, maar hij deed wel wat hij zélf wilde met de prequels in plaats van fan-service te zijn.

Begrijp me goed; ik hou (al sinds begin jaren 80) non-stop van de franchise (wat doe ik anders op deze site?), maar als fan zijnde hoef je niet alles geweldig te vinden en klakkeloos te accepteren. Daar waar George Lucas vaak LuCA$H werd genoemd dreigt het nu een graadje erger te worden. Ik hoop dan ook van harte dat men uit de negatieve feedback lering trekt en men niet volledig naar de Dark Side overstapt. Zonder fans is de franchise immers nergens en als er iets is waar ik niet met weemoed aan terugdenk zijn het de Star Wars loze filmjaren…

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder