Column: StarWarsAwakens pakt de cup!

25 mei. Voor Star Wars fans een ‘heilige’ datum aangezien op deze dag in 1977 Star Wars (toen nog zonder A New Hope er achter) in première ging. Voor mij heeft deze dag nóg iets speciaals aangezien exact 11 jaar later, in 1988, de Eindhovense voetbalclub PSV de Europacup I won en het hoogtepunt in de clubgeschiedenis beleefde. Nu, 40 jaar na de ene gebeurtenis en 29 jaar na de andere stond er iets te gebeuren wat beide zaken, Star Wars en voetbal, met elkaar ging verbinden. ‘From a certain point of view’ welteverstaan.

Donderdag 25 mei 2017 was de dag dat er in de The Soul Kitchen te Eindhoven een Star Wars quiz plaatsvond onder leiding van quizmasters Jansen&Jansen. In totaal deden er 19 teams mee; aan concurrentie dus geen gebrek! Ons team kende gelukkig geen blessures en was gebrand op de cup. De eerste helft (lees: de eerste 4 vragenrondes) leek goed te verlopen: in de fotoronde onder andere vragen over welke LEGO set stond afgebeeld en zelfs iets over de Ewok films! Daarna vol op de aanval toen er open vragen kwamen en zelfs een filmmuziekronde.

Tijdens de rust werden de bovenste 5 teams (in willekeurige volgorde) omgeroepen… en wij zaten er bij! Tijd voor een tactische bespreking en zonder wissels kwamen we weer het veld op voor de tweede helft. Slechts 3 vragenrondes waren we van het einde verwijderd…

In een soms zengende hitte (buiten was het die dag zo’n 30 graden geweest) streden we voor wat we waard waren; alles werd beantwoord ook al wisten we het niet altijd zeker. Bier en zweet vloeiden rijkelijk; de spanning was te snijden. En toen, na in totaal meer dan 70 vragen: het laatste fluitsignaal. Wachten op het eindresultaat. Het lange wachten begon, want als eerste werd nummer 19 opgenoemd, vervolgens plek 18… 17…

Aangekomen bij de bovenste 5 was team StarWarsAwakens.nl nog steeds niet  genoemd… en aangekomen bij de bovenste 2 ook niet. Tegen Wesley zei ik dat mijn hart in m’n keel zat. Werd de spanning teveel? Ondertussen zei Ramon continu dat hij dacht dat we tweede zouden worden, maar dat ook kon komen omdat hij als Feyenoorder zijnde hier veel ervaring mee had. IJskonijn Jeroen nam ondertussen maar weer een slok van zijn Budels bier.

Wat er vervolgens gebeurde is nu al net zo legendarisch als de Europacup winst van PSV, de wereldbeker van Ajax en de titel van Feyenoord van 2 weken geleden: als tweede was een team met Dutch Garrison leden geëindigd! Nog voor quizmaster Jansen door de microfoon riep dat StarWarsAwakens dus gewonnen had maakte een grote euforie zich van ons meester. Had Jack van Gelder radiocommentaar geleverd dan was hij helemaal uit zijn plaat gegaan, maar aangezien hij andere bezigheden had die avond gingen wij maar los. Daar waar Ajax een dag eerder faalde in de Europa League finale hadden wij wél succes. We mochten naar voren komen voor onze prijs en de cup (een Sphero BB-8) werd (buiten, onderweg naar de auto) omhoog gehesen.

Terug naar huis reden we langs het Philips-stadion dat vlakbij de quizlocatie staat. Star Wars en voetbal: soms, héél soms, lijkt het wel op elkaar.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!