fbpx
Social Media

Columns

Column: Star Wars ’40’

Geplaatst

op

‘40’

Op film- en muziekgebied zijn er momenteel twee hypes: de nieuwe Star Wars film (waar ik enorm naar uitkijk) en ‘25’, het nieuwe album van Adele (wiens muziek ik onverdraagbaar vind). Deze Britse zangeres vindt het naar verluid leuk om haar albums een cijfer (haar leeftijd) als titel mee te geven.

Daar waar Adele dus een kwart eeuw jong is, is Star Wars alweer bijna ‘40’! Over anderhalf jaar is het echt alweer veertig jaar geleden dat op 25 mei (1977) de eerste film in première ging. Een datum waaraan onder andere deze site zijn bestaansrecht aan ontleent. Een datum die enorm veel in beweging heeft gezet en een enorme impact heeft gehad. Wat zou een conventie tegenwoordig zijn zonder acteurs uit de Star Wars films? Wat is een filmcollectie zonder de Star Wars DVD’s of BluRays? Wie is er in Disneyland geweest zonder de Star Tours attractie te doen? Kortom, tenzij je de afgelopen veertig jaar op de Zuidpool hebt gezeten (en niet door een Wampa bent aangevallen), ben je zeker ooit eens met Star Wars in aanraking gekomen.

Bijna veertig jaar. Zou Star Wars zich oud voelen? Over een paar maanden word ik zelf veertig. Soms heb ik gedacht: “Kan ik –als ‘old fossil’ zijnde- nog wel fan zijn?” Iets waar ik overigens snel over uit was, ik ben het gewoon nog steeds (en zal het altijd blijven). Zou Star Wars ooit gedacht hebben: “Kan ik nog wel voortbestaan? Ben ik nog van deze tijd?” Bij Disney denkt men in ieder geval dat het nog steeds kan, waarvoor ik ze dankbaar ben. Een animatieserie, 6 (!) nieuwe films de komende jaren, een Star Wars land in een Disney park, bergen merchandise (ik overweeg een tweede hypotheek), er is een nieuwe Marvel reeks, in de vorm van Imperial Assault is er ein-de-lijk een geweldig bordspel… Het zijn allemaal dingen waardoor ik mijn echte leeftijd even kan vergeten en me weer zeven kan voelen, toen ik voor het eerst “Return of the Jedi” in de bios zag. Star Wars leeft, meer dan ooit tevoren en zit zeker niet in een vroege midlife crisis.

En ondergetekende? In feite is er weinig veranderd. De films kijk ik in plaats van op een oude videoband (die al onnoemelijk vaak bekeken is en “over twee dagen weer terug moet naar de videotheek”) op een gloednieuwe DVD of BluRay die alleen in de kast teruggezet dient te worden. In plaats van met mijn rode Darth Vader lightsaber te spelen, vecht ik nu met mijn groene Qui-Gon saber tegen mijn zoon (met een rode Kylo Ren saber). En in plaats van Star Wars nieuws in een blaadje te lezen of op televisie te zien maak ik nu zelf deze berichten voor de Nederlandse Star Wars community.

Weet je, eigenlijk is veertig zo’n verkeerde leeftijd nog niet…

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. George Lucas cultist en aanhanger van Legends (1976-2012). Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 175+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Sponsor
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder

Columns

Is risico’s nemen goed voor Star Wars?

Geplaatst

op

Door

Is Star Wars interessanter geworden omdat het risico’s durft te nemen? Is Star Wars er beter of slechter op geworden nu het nieuwe wegen inslaat en keuzes maakt op basis van wat goed is het voor het verhaal en niet voor wat de fans willen?

(meer…)

Lees verder
Sponsor
Sponsor