Column: Star Wars ’40’

‘40’

Op film- en muziekgebied zijn er momenteel twee hypes: de nieuwe Star Wars film (waar ik enorm naar uitkijk) en ‘25’, het nieuwe album van Adele (wiens muziek ik onverdraagbaar vind). Deze Britse zangeres vindt het naar verluid leuk om haar albums een cijfer (haar leeftijd) als titel mee te geven.

Daar waar Adele dus een kwart eeuw jong is, is Star Wars alweer bijna ‘40’! Over anderhalf jaar is het echt alweer veertig jaar geleden dat op 25 mei (1977) de eerste film in première ging. Een datum waaraan onder andere deze site zijn bestaansrecht aan ontleent. Een datum die enorm veel in beweging heeft gezet en een enorme impact heeft gehad. Wat zou een conventie tegenwoordig zijn zonder acteurs uit de Star Wars films? Wat is een filmcollectie zonder de Star Wars DVD’s of BluRays? Wie is er in Disneyland geweest zonder de Star Tours attractie te doen? Kortom, tenzij je de afgelopen veertig jaar op de Zuidpool hebt gezeten (en niet door een Wampa bent aangevallen), ben je zeker ooit eens met Star Wars in aanraking gekomen.

Bijna veertig jaar. Zou Star Wars zich oud voelen? Over een paar maanden word ik zelf veertig. Soms heb ik gedacht: “Kan ik –als ‘old fossil’ zijnde- nog wel fan zijn?” Iets waar ik overigens snel over uit was, ik ben het gewoon nog steeds (en zal het altijd blijven). Zou Star Wars ooit gedacht hebben: “Kan ik nog wel voortbestaan? Ben ik nog van deze tijd?” Bij Disney denkt men in ieder geval dat het nog steeds kan, waarvoor ik ze dankbaar ben. Een animatieserie, 6 (!) nieuwe films de komende jaren, een Star Wars land in een Disney park, bergen merchandise (ik overweeg een tweede hypotheek), er is een nieuwe Marvel reeks, in de vorm van Imperial Assault is er ein-de-lijk een geweldig bordspel… Het zijn allemaal dingen waardoor ik mijn echte leeftijd even kan vergeten en me weer zeven kan voelen, toen ik voor het eerst “Return of the Jedi” in de bios zag. Star Wars leeft, meer dan ooit tevoren en zit zeker niet in een vroege midlife crisis.

En ondergetekende? In feite is er weinig veranderd. De films kijk ik in plaats van op een oude videoband (die al onnoemelijk vaak bekeken is en “over twee dagen weer terug moet naar de videotheek”) op een gloednieuwe DVD of BluRay die alleen in de kast teruggezet dient te worden. In plaats van met mijn rode Darth Vader lightsaber te spelen, vecht ik nu met mijn groene Qui-Gon saber tegen mijn zoon (met een rode Kylo Ren saber). En in plaats van Star Wars nieuws in een blaadje te lezen of op televisie te zien maak ik nu zelf deze berichten voor de Nederlandse Star Wars community.

Weet je, eigenlijk is veertig zo’n verkeerde leeftijd nog niet…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!