Column: RTL Boulevardpers

“Ah, Star Wars fan. Je hebt zeker ook een Darth Vader pak en een Star Wars dekbed enzo, haha”

Zomaar een citaat wat de meesten mogelijk bekend in de oren zal klinken. Ben je Star Wars fan, dan word je direct in een hokje geplaatst. Best raar eigenlijk. Neem bijvoorbeeld de voetbalfans. Ze slopen niet allemaal bushokjes of gaan in compleet tenue naar het stadion, dus is het logisch dat men raar opkijkt als je ze weg zet als hooligan of uitlacht vanwege hun uitdossing. Of neem Koningsdag waarop half Nederland in de meest idiote outfits de straat op gaat en het gros dit geweldig vind. Wat is dan het verschil? Waarom worden Star Wars fans dan wel zo negatief weggezet? De media speelt hier een grote rol in.

Neem nu vorige week zaterdag toen de wintereditie van Dutch Comic Con plaatsvond in de Jaarbeurs van Utrecht. Een meer dan uitstekende conventie! Met onze StarWarsAwakens stand stonden we naast the Dutch Garrison die (zoals we gewend zijn) weer de meest fantastische kostuums hadden meegenomen. Respect voor alles wat men in deze passie steekt. Daarnaast liepen er veel gekostumeerde bezoekers rond (waarvan die oudere dame die als de Oma van Tweety en Sylvester verkleed was toch wel érg uniek was!). Zelf heb ik helemaal niets met cosplay. Ik prijs de originaliteit van sommigen en met name de outfits van onder andere de Dutch Garrison zijn bizar goed, maar zelf hou ik het bij een simpel T-shirt.

Wie het echter nodig vond om de cosplayers behoorlijk af te branden was een expert op het gebied van kleding: Olcay Gulsen van het modemerk Supertrash. Namens RTL Boulevard bracht ze een bezoek aan het evenement om hier verslag van te doen. Op zaterdag werd dit uitgezonden en was ze in de studio van RTL waar zij en de andere presentatoren uiteraard even wilden benadrukken dat betalen voor handtekeningen belachelijk is (weten ze wel hoe een conventie werkt en dat dit onder andere is om kosten te dekken?) en dat als je goed wil lachen je naar Dutch Comic Con moet gaan. Naast het feit dat dit enorm respectloos is zorgt het er ook voor dat het beeld wat zoveel ‘onwetenden’ hebben alleen maar versterkt wordt. De negatieve beeldvorming verdwijnt zo niet. Wellicht is er een omroep die het aandurft eens een goede en eerlijke reportage te maken? Ze zijn in ieder geval van harte welkom bij onze stand.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!