Social Media

Columns

Column: RTL Boulevardpers

Geplaatst

op

“Ah, Star Wars fan. Je hebt zeker ook een Darth Vader pak en een Star Wars dekbed enzo, haha”

Zomaar een citaat wat de meesten mogelijk bekend in de oren zal klinken. Ben je Star Wars fan, dan word je direct in een hokje geplaatst. Best raar eigenlijk. Neem bijvoorbeeld de voetbalfans. Ze slopen niet allemaal bushokjes of gaan in compleet tenue naar het stadion, dus is het logisch dat men raar opkijkt als je ze weg zet als hooligan of uitlacht vanwege hun uitdossing. Of neem Koningsdag waarop half Nederland in de meest idiote outfits de straat op gaat en het gros dit geweldig vind. Wat is dan het verschil? Waarom worden Star Wars fans dan wel zo negatief weggezet? De media speelt hier een grote rol in.

Neem nu vorige week zaterdag toen de wintereditie van Dutch Comic Con plaatsvond in de Jaarbeurs van Utrecht. Een meer dan uitstekende conventie! Met onze StarWarsAwakens stand stonden we naast the Dutch Garrison die (zoals we gewend zijn) weer de meest fantastische kostuums hadden meegenomen. Respect voor alles wat men in deze passie steekt. Daarnaast liepen er veel gekostumeerde bezoekers rond (waarvan die oudere dame die als de Oma van Tweety en Sylvester verkleed was toch wel érg uniek was!). Zelf heb ik helemaal niets met cosplay. Ik prijs de originaliteit van sommigen en met name de outfits van onder andere de Dutch Garrison zijn bizar goed, maar zelf hou ik het bij een simpel T-shirt.

Wie het echter nodig vond om de cosplayers behoorlijk af te branden was een expert op het gebied van kleding: Olcay Gulsen van het modemerk Supertrash. Namens RTL Boulevard bracht ze een bezoek aan het evenement om hier verslag van te doen. Op zaterdag werd dit uitgezonden en was ze in de studio van RTL waar zij en de andere presentatoren uiteraard even wilden benadrukken dat betalen voor handtekeningen belachelijk is (weten ze wel hoe een conventie werkt en dat dit onder andere is om kosten te dekken?) en dat als je goed wil lachen je naar Dutch Comic Con moet gaan. Naast het feit dat dit enorm respectloos is zorgt het er ook voor dat het beeld wat zoveel ‘onwetenden’ hebben alleen maar versterkt wordt. De negatieve beeldvorming verdwijnt zo niet. Wellicht is er een omroep die het aandurft eens een goede en eerlijke reportage te maken? Ze zijn in ieder geval van harte welkom bij onze stand.

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
4 Comments

4 Comments

 1. E-J

  27 november 2017 at 20:32

  Heel herkenbaar; de zender zat bij mij al niet hoog in het aanzien (en dat is een understatement) maar RTL Boulevard is gewoonweg niet om naar te kijken.
  Op grote regelmaat wordt een nieuwe Star Wars trailer en nieuws lachwekkend door BN’ers die niks met Star Wars hebben besproken. Jammer!

 2. Marko

  28 november 2017 at 15:09

  Ik herken echt helemaal niets van wat hier staat. Ik wordt als Star Wars fan nooit negatief aangekeken, hoogstens wat plagerig als ik weer eens doorsla. Zelfs de mensen die er helemaal niets mee hebben hebben respect voor de (niveau DG) kostuums van mensen en gaan daar graag even mee op de foto. Natuurlijk wordt ik ook wel eens starwarsnerd genoemd, maar dat is gewoon een geuzennaam. Daar zit totaal geen negatieve bedoeling achter. Ik ervaar over het algemeen richting star wars geen negativiteit, maar hoogstens naiviteit zoals deze voor alles wat een beetje anders is als geld.

  Wat ik echt bijzonder slecht vind aan deze column is dat Olcay Gulsen er van wordt beschuldigd cosplayers af te branden. Dat is gewoonweg niet het geval. Ga het item alsjeblieft nog eens bekijken met een roze bril op en je zal iemand zien die ver van de Comic Con cultuur staat (quote) maar een hele leuke dag heeft beleefd (quaote) en bovendien mensen aanraad om eens te gaan kijken. Ze was zelf in een catwoman outfit gehesen, was onder de indruk van de vele mooie kostuums (quote) en deelde sterren uit aan de mooiste kostuums. Dat ze geld voor handtekeningen raar vindt is een hele normale mening. Maar dat is nu eenmaal zo en dat moet iedereen zelf weten, ik zou er ook nooit voor betalen.
  Jammer…..

  • Dennis

   28 november 2017 at 16:33

   Jammer dat je het slecht vind omdat je een andere mening hebt.

   Betalen voor handtekeningen is en noodzakelijk kwaad om kosten te dekken. In plaats van in de studio te roepen dat dat raar is zou men bijvoorbeeld ook eerst navraag kunnen doen waarom daar kosten aan verbonden zijn… dus ik vind het erg jammer dat je ‘betalen voor handtekeningen is raar’ een normale mening vind.

   Verder werden wel degelijk de woorden ‘mafkezen’, ‘compleet gestoord’ en ‘als je goed wil lachen moet je naar DCC’ (dat laatste met een in mijn ogen negatieve insteek) gebruikt.
   RTL heeft inmiddels excuses aangeboden wat mijn inziens ook wel wat zegt.

   Verder is de column gericht tegen de media in het algemeen, met RTL nu even als voorbeeld. Het is een feit dat de meeste Star Wars (en Star Trek, etc etc) fans een bepaalde naam/imago hebben (waar jij gelukkig geen last van hebt).

   • marko

    28 november 2017 at 17:38

    Ik kan nergens iets vinden over excuses. Ik vind een andere mening absoluut niet slecht, ik vind iets dat van uit iemands perceptie negatief wordt ingebeeld wordt als waarheid verkondigen wel slecht.
    De studio presentator, die duidelijk wil scoren en daar kun je zeker wat van vinden, vraagt of er alleen maar mafkezen rondlopen, kijk nog eens goed en je ziet dat dit een awkward moment oplevert omdat Olcay tot aan dat moment in zowel filmpje als in de studio uitermate positief was….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder