Social Media

Columns

Column: Kill Your Idols

Geplaatst

op

Het is het understatement van het decennium: The Last Jedi is de meest besproken en controversiële Star Wars film ooit. De film is door velen zelfs gehaat en lijkt de fanbase soms in tweeën te splijten. De film heeft mij ook enorm aan het denken gezet. Wat vind ik er eigenlijk écht van? Toen ik op maandag 11 december de film tijdens de gala première zag tweette ik direct na het verlaten van de zaal dat Adam Driver een Oscar verdiende. Hoe denk ik er nu over, nu anderhalve maand later alles heeft kunnen bezinken?

Ja, het was in december overdonderend en ja, het was een (vanwege verschillende redenen) een schitterende avond/dag die ik niet zal vergeten. De kritiek die velen hebben (Snoke heeft geen backstory, Leia gebruikt The Force, etc.) vind ik grote kolder. The Emperor had namelijk ook geen achtergrondverhaal in de originele trilogie (en niemand die klaagde) terwijl Yoda in The Empire Strikes Back het nog over ‘another’ had waarmee hij Leia bedoelde en het duidelijk was dat ze ook een potentiële Force gebruiker is. Mij zit echter iets anders dwars: de manier waarop met de boegbeelden van Star Wars wordt omgegaan, de grote 3: Han, Luke en Leia.

‘Kill your idols’ was er begin jaren 90 op het befaamde shirt van Guns ’N Roses frontman Axl Rose te lezen, iets wat Disney en Kathleen Kennedy ter harte hebben genomen. Ze onderschatten mijns inziens de kracht en uniekheid van deze drie. Ze zijn al meer dan 40 jaar pop-culture iconen, iets wat je niet zomaar wordt. In plaats daarvan hebben we nu Poe, Rey en FN-2187, drie nieuwe personages waarvan Disney verwacht dat ze wel even de leegte die Leia, Han en Luke achterlaten opvullen getuige het feit dat je op de moderne Star Wars producten en in de promotiecampagnes steeds deze gezichten ziet. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het is alsof Disney Mickey en Donald aan de kant schuift en een net op de tekentafel ontworpen steenmarter en  przewalskipaard tot boegbeelden in hun attractieparken promoveert. Het is een loden last waarmee Kathleen Kennedy de nieuwe helden heeft opgezadeld.

Na The Last Jedi dook ik weer in mijn kasten met Legends (de naam voor het in 2014 door Disney overboord gegooide Star Wars universum dat vanaf 1977 was opgebouwd) materiaal. Van vintage Lucasfilm magazines en Bantha Tracks tot Marvel/Juniorpress strips en oude boeken; in vrijwel alles draaide het om de cast die Star Wars zo populair maakte. Naast de grote 3 heb ik het dan ook over Chewbacca, de droids, Lando… noem ze maar op. Ook de staat waarin ‘That Galaxy far, far away’ verkeert is anders dan in de nieuwe films. De verhalen die niet om de bekende club draaiden speelden zich vaak vele lichtjaren van hen verwijderd af; denk aan het briljante Knights of the Old Republic.

De Legends zaken lezende kwam dat wat ik (wellicht bewust?) onderdrukt had weer naar boven en ik kan er gewoon niet langer omheen draaien: Legends is voor mij Star Wars. Mijn Star Wars. De geweldige franchise waarmee ik opgroeide. De geliefde personages succesvol op de voorgrond aangevuld met nieuwe helden en schurken als Mara Jade, Talon Karrde, Borsk Fey’lya, Shira Brie en Jaxxon. Wát een verschil met de sequels waarin Luke een mislukte Jedi master is (en sterft in eenzaamheid), een aan lager wal geraakte Han gescheiden is van zijn grote liefde (en sterft in het bijzijn van Chewbacca en twee personen die hij pas net kent), Lando nergens te bekennen is, Chewbacca amper wat te doen heeft en de droids zijn gedegradeerd tot cameo achtige rollen. De manier waarop ze worden neergezet is waar ik me aan erger. Had ze dan helemaal niet mee laten doen. Het afscheid dat ze nu gegeven wordt is het slechtst denkbare. En dan nog de klapper: geen enkele scene samen. Alsof na 30 jaar de leden van de legendarische band The Smiths bereid zijn om weer samen op te treden en men vervolgens tegen frontman Morrissey zegt dat hij achter de coulissen mag blijven terwijl de rest op het podium staat.

Nu terugkijkend op die memorabele avond op 11 december blijf ik van mening dat de cocktails na afloop uitmuntend waren, Adam Driver een Oscar nominatie had mogen krijgen maar de film niet zoals gehoopt ‘mijn Star Wars film’ is, maar die van een nieuwe generatie.

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder