Star Wars 1313
Star Wars 1313

5 geannuleerde Star Wars games

Star Wars games bestaan al jaren, met titels in bijna elk genre ooit. Maar hoe zit het met de games die werden ontwikkeld, maar het daglicht nooit zagen? Deze vijf games zijn, om wat voor reden dan ook, nooit uitgebracht. En dat is jammer. Ik kijk naar vijf geannuleerde Star Wars games die we helaas niet kregen.

Star Wars: Imperial Commando

Ontwikkelaar: LucasArts
In ontwikkeling: 2004
Geannuleerd: 2004

Iedereen die de shooter Star Wars: Republic Commando uit 2005 gespeeld heeft, is ongetwijfeld nog steeds zuur over cliffhanger aan het einde van de game. In Republic Commando bestuur je een squad van vier Clone Troopers genaamd Delta Squad tijdens de eerste fasen van de Clone Wars. De game had veel weg van Halo en was een stuk duisterder in toon dan de gemiddelde Star Wars game. Aan het einde van het verhaal verlies je de verbinding met Sev, een lid van Delta Team… en dat was het. Hoewel er zwaar gehint werd naar een vervolg is dit er nooit van gekomen. In het vervolg zou Delta Squad meewerken aan Order 66, en zou Sev een van de eerste soldate in de Rebellion worden. Gaaf idee, maar helaas kwam Imperial Commando niet verder komen dan de conceptfase.

Er gaan geruchten dat EA de game alsnog tot leven gaat wekken. Persoonlijk denk ik dat Imperial Commando, net als Delta Squad lid Sev, is achtergelaten.

Darth Maul (codenaam: ‘Damage’)

Ontwikkelaar: Red Fly Studios
In ontwikkeling: 2010 – 2011
Geannuleerd: 2011

De Amerikaanse ontwikkelaar Red Fly Studio werkte van 2010 tot 2011 aan een Darth Maul game met de codenaam ‘Damage’. Red Fly was eerder verantwoordelijk voor de goed ontvangen Wii-versie van The Force Unleashed II, en kreeg groen licht om aan de game te werken. De game zou het verhaal van Maul gevogld hebben tot aan zijn ‘dood’ in The Phantom Menace en moest een mix tussen een hack and slash en stealth gaan worden. George Lucas himself raakte betrokken met de game en stelde in een meeting voor dat Darth Maul samen moest werken met Darth Talon, zelfs al zou dit chronologisch gezien niet kloppen. Uiteindelijk zou het verhaal draaien om Maul en Talon die het opnamen tegen Darth Krayt en zijn Sith leger.

Uiteindelijk werd de game geannuleerd vanwege de verkoop van Lucasfilm aan Disney. Het verhaal van de Darth Maul game is uniek, omdat er veel informatie over is. Het zou zijn eigen artikel kunnen zijn. Als je geïnteresseerd bent, lees dan het uitgebreide artikel van GameInformer.

Star Wars: First Assault

Ontwikkelaar: LucasArts
In ontwikkeling: onbekend
Geannuleerd: 2012

Tot aan de release van Star Wars Battlefront was er een schrijnend te kort aan Star Wars shooters. Als ik maar had geweten dat LucasArts werkte aan Star Wars: First Assault. First Assault zou een multiplayer shooter zijn alleen voor digitale release op de Xbox 360. Via gameplay beelden van de Betaversie is het duidelijk te zien dat de game veel weg had van Call of Duty, en dat er in ieder geval een Control Point modus a la Battlefield in de game zou zitten.

Star Wars: First Assault werd, net als de Darth Maul game, geannuleerd toen LucasArts gesloten werd na de aanschaf van Lucasfilm door Disney.

Star Wars Battlefront III

Ontwikkelaar: Free Radical
In ontwikkeling: 2006 – 2008
Geannuleerd: 2008

De twee Star Wars Battlefront games worden door veel gamers nog steeds herinnerd als klassiekers, en met goede reden. Als kleine jongen vroeg ik me af waarom er nooit een derde deel was. Als ik maar wist dat het bestond, en hoe! Ontwikkelaar Free Radical werkte aan dit derde deel, dat gevechten met 100 spelers moest hebben en naadloze overgangen tussen land- en ruimtegevechten. De game had zelfs een single player campaign mét verhaal.

Hoewel de game in 2008 nagenoeg klaar was, met alleen nog een aantal bug fixes die nodig waren, weigerde LucasArts de game uit te brengen. In plaats daarvan kregen we eind vorig jaar het door DICE ontwikkelde Star Wars Battlefront. Bekijk de beelden en bepaal zelf welke versie je beter lijkt.

Star Wars 1313

Ontwikkelaar: LucasArts
In ontwikkeling: 2012 – 2013
Geannuleerd: 2012

Misschien wel de meest bekende en beruchte geannuleerde Star Wars game is Star Wars 1313. Onthuld op E3 2012, deze game zou een actie/avontuur game worden met de nadruk op premiejagen, gadgets en schieten (vergelijkbaar met Star Wars: Bounty Hunter). De ster van de game? Niemand minder dan Boba Fett. Het verhaal zou draaien om een jonge versie van de bounty hunter, die zijn weg moet vinden in een duister gedeelte van Coruscant: Level 1313.

Helaas ondervond 1313 hetzelfde lot als First Assault en de Darth Maul game: annulering na de Lucasfilm aankoop door Disney. Ontzettend jammer, want als er één game op deze lijst had met potentie dan was het deze wel.

Wie weet of er ooit nog besloten wordt om een van deze games opnieuw tot leven te wekken. We weten dat EA flink bezig is om verschillende studio’s aan het werk te zetten aan nieuwe Star Wars titels. Welke leek jou het best? Laat het ons weten met een reactie!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!