Inquisitors

Wie zijn de Inquisitors in Obi-Wan Kenobi?

De leden van de Inquisitorius ontrafeld

Inquisitors; voormalige Jedi die zijn overgelopen naar de Galactic Empire en als enige missie hebben om andere overgebleven Jedi op te sporen en te doden. Ze dienden onder leiding van de Grand Inquisitor, die op zijn beurt werd gecommandeerd door Darth Vader. In Obi-Wan Kenobi gaan we enkele leden van de Inquisitorius voor het eerst in live-action zien.

Als je alleen maar de Skywalker Saga hebt gezien, zullen de Inquisitors je waarschijnlijk onbekend in de oren klinken. Voor de mensen die ze nog niet kennen: ze maken een groter onderdeel uit van Star Wars dan de meeste mensen denken. We leerden een aantal Inquisitors kennen in de animatieserie Star Wars Rebels en ook zijn er reeds boeken, games en comics verschenen waarin de onderdanen van Vader een rol speelden. Maar wie zijn de Inquisitors?

Let op: dit artikel bevat spoilers voor Star Wars Rebels, Darth Vader (2017), Ahsoka en Jedi: Fallen Order.

Wie zijn de Inquisitors en wat doen ze?

In het tijdperk tussen Revenge of the Sith en A New Hope waren de Inquisitors een elite-groep van Force-sensitive krijgers die onder leiding stond van Darth Vader. De Inquisitors gebruikten allen een rode lightsaber en hebben als voormalige Jedi al aardig wat training gehad in hun leven. Na Order 66 hebben zij zich aangesloten bij de Empire omdat ze het niet met de Jedi Order eens waren en/of om hun leven te sparen.

Omdat het voormalige Jedi zijn hoefde Vader ze weinig te leren en kon de Rule of Two zoals de Sith die kent gewoon intact blijven, immers werden de Inquisitors louter ingezet als werkpaarden en werd geen van hen als kandidaat gezien om Vader of laat staan de Emperor op den duur te vervangen. Het hoofddoel van de Inquisitors was om de resterende Jedi in de galaxy te vinden en te elimineren. In Star Wars Rebels gaf Vader ook al aan dat de Inquisitors zich zouden moeten richten op de kinderen die gevoelig zijn voor de Force en in de toekomst mogelijk een dreiging zouden kunnen vormen voor het voortbestaan van de Empire.

Hoewel ze namen hebben worden deze eigenlijk niet gebruikt; de Inquisitors verwijzen naar elkaar met een rangtelwoord en de term ‘Brother’ of ‘Sister’. Dit om de onderlinge band en saamhorigheid te versterken en tegelijkertijd niet te persoonlijk gehecht aan elkaar te raken; iedereen aast immers op de titel ‘Grand Inquisitor’. Wat dit betreft is het interessant dat we al weten dat de vrouwelijke Inquisitor uit de Kenobi-trailers Reva heet!

Welke Inquisitors kennen we al?

Hoewel het niet duidelijk is hoeveel Inquisitors er exact zijn, wordt er veelal gedacht dat dit er 12 zijn. In de comic Darth Vader (2017; van Charles Soule) – die we overigens onlangs in onze eigen comicsclub hebben besproken – zien we de Inquisitors al een aantal keren voorbij komen om Darth Vader te helpen met zijn missies. In de serie Rebels jagen de Fifth Brother (die overigens ook te zien is in de trailer van Obi-Wan Kenobi – gespeeld door Sung Kang) en de Seventh Sister op Ezra en zijn vrienden. Daarnaast spelen de Inquisitors een grote rol in de veelgeprezen game Jedi: Fallen Order. In die game speel je als Cal Kestis een van de Jedi die Order 66 heeft overleefd en kom je meermaals Inquisitors tegen die naar jou op jacht zijn.

De Grand Inquisitor

De allereerste Inquisitor die we in Star Wars lore tegenkwamen was de Grand Inquisitor in Star Wars Rebels. We zagen deze ook voor het eerst in live-action voorbijkomen in de trailer van Obi-Wan Kenobi (gespeeld door Rupert Friend). In Rebels, welke zich ná Obi-Wan Kenobi afspeelt, joeg hij op de jonge Jedi Ezra Bridger en diens meester Kanan Jarrus. We leren later in de serie dat de Grand Inquisitor een van de voormalige Jedi Temple Guards was en volgens het naslagwerk Ultimate Star Wars was hij ook een van de Jedi die verantwoordelijk was voor het arresteren van Barris Offee in The Clone Wars (seizoen 5). Hiermee maakte de Grand Inquisitor, al zij het anoniem, achteraf gezien al in die serie zijn ‘debuut’ in Star Wars.

De manier waarop de Jedi zijn omgegaan met het bombardement op de tempel en hebben gehandeld ten opzichte van Ahsoka en Barris heeft de voormalige Jedi doen kantelen naar de dark side. Daar is het hem gelukt om zich op te werken naar de functie van Grand Inquisitor, waarmee hij onder direct gezag van Darth Vader stond en hij de leiding kreeg over de Inquisitorius.

Inquisitors
De Grand Inquisitor zoals hij in Star Wars Rebels en Obi-Wan Kenobi te zien is.

Fifth Brother, Seventh Sister en Eighth Brother

In het tweede seizoen van Rebels werd de verslagen Grand Inquisitor als antagonist vervangen door de Fifth Brother en Seventh Sister. Dit koppel kwam meerdere keren aardig in de buurt van het gevangennemen van Kanan en Ezra, maar met dank aan Maul werd dit vermeden. De Fifth Brother zou maar wat graag de plek van de Grand Inquisitor willen innemen en geeft in tegenstelling tot hem de voorkeur aan het gebruiken van directe, brute kracht in plaats van slimme psychologische mind games.

Ook de Seventh Sister wilde graag de nieuwe Grand Inquisitor worden, wat een interessante dynamiek meegaf aan het duo dat samen aan dezelfde missie werkte. De Sister was een Mirialan en stond bekend om het gebruik van haar ID9 parrot droids. Zowel de Fifth Brother als de Seventh Sister kwamen in het tweede seizoen aan hun eind aan de hand van Maul.

In ditzelfde seizoen kwam de Eighth Brother een paar keer voorbij, maar deze Terrelian Jango Jumper was ook geen lang gelukkig leven gegund. Samen met de Fifth Brother en Seventh Sister lukte het hem niet om Ezra en Kanan te verslaan.

Inquisitors
De Fifth Brother, Seventh Sister en Eighth Brother omsingelen Ahsoka Tano en Kanan Jarrus in het tweede seizoen van Star Wars Rebels.

Sixth Brother en Tenth Brother

Zowel de Sixth Brother als de Tenth Brother kwamen we tegen in Darth Vader (2017). De Sixth Brother maakte zijn debuut oorspronkelijk in het boek Ahsoka en stond bekend als een zelfverzekerde pestkop die zich vooral richt op het aanvallen van degenen die zwakker zijn dan hijzelf. Wat dat betreft was Bil Valen, zoals zijn echte naam luidt, een lafaard die weinig gaf om de mensen om hem heen. Wanneer hij en de Ninth Sister zijn omringd door gehersenspoelde Purge Troopers beschadigt hij haar been met zijn lightsaber zodat hij kan ontsnappen en zij hulpeloos achterblijft.

Zoals je kunt verwachten was de Sixth Brother niet bepaald geliefd door zowel Inquisitors als Vader zelf. Een ongewapende Ahsoka Tano was uiteindelijk in staat om hem te doden door zijn eigen lightsaber te laten ontploffen.

De Tenth Brother, ook wel Prosset Dibs genaamd, was een Mirialuka die gedurende de Clone Wars zijn vertrouwen in de Jedi verloor en kwetsbaar werd voor de verleiding van de dark side. Hij probeerde zelfs, weliswaar onsuccesvol, Mace Windu te doden. Hij kwam aan zijn eind door een groep Purge Troopers die waren geprogrammeerd om volgens protocol van Order 66 Jedi te doden. Aangezien alle Inquisitors voormalige Jedi zijn, richtten de Troopers hun blasters op de aanwezige Inquisitors, wat resulteerde in de dood van o.a. de Tenth Brother.

Inquisitors
In de Darth Vader (2017) comic komen v.l.n.r. de Sixth Brother, Ninth Sister en Tenth Brother enkele keren voorbij.

Second Sister en Ninth Sister

Hoewel de Ninth Sister zoals in het plaatje hierboven is te zien in Darth Vader (2017) een paar keer voorbij kwam, was ze samen met de Second Sister ook een personage in de game Jedi: Fallen Order die eind 2019 verscheen. De Ninth Sister (Masana Tide) was als Dowutin zijnde een big lady en de Second Sister (Trilla Suduri) was als Jedi een voormalige leerling van Cere Junda – een personage die je al vroeg in de game ontmoet.

De Ninth Sister was in het bijzonder sterk in de Force tot het punt dat ze in staat was om haar empathie zodanig te versterken dat ze gedachten kon lezen. Haar bekering tot de dark side heeft deze kracht nog sterker gemaakt en was ook de reden dat ze zo goed was in het verhoren van haar gevangenen, zoals King Lee-Char van Mon Cala. Ze was een taaie, want zelfs het verliezen van haar hand in duel met Cal Kestis was voor haar niet genoeg om op te geven.

De Second Sister stond bekend om haar fenomenale lightsabervaardigheden en was een formidabele tegenstander voor Cal Kestis. Oorspronkelijk was Trilla een veelbelovende Padawan die helaas samen met haar meester werd gevangengenomen en gemarteld, wat haar tot de dark side heeft geleid.

Waar de Ninth Sister uiteindelijk aan de hand van Cal Kestis op Kashyyyk aan haar eind kwam, werd de Second Sister op brute wijze voor het oog van Kestis door Vader zelf vermoord als gevolg van haar falen.

Inquisitor
De Second Sister en Ninth Sister zoals zij te zien zijn in de game Jedi: Fallen Order.

Tot zover ons overzicht van alle bekende Inquisitors. Mocht je het achterliggende verhaal achter deze karakters willen leren raad ik je aan om de genoemde comic en game eens te checken en natuurlijk hoop ik dat je Star Wars Rebels al gezien hebt. Lijkt het je leuk om met andere Star Wars fans dagelijks over Star Wars te kunnen praten? We nodigen je van harte uit om mee te praten op StarWars.community, waar we nog steeds een fantastische winactie voor Obi-Wan Kenobi organiseren!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!