Cad Bane

Wie is Cad Bane?

De vreemdeling in de woestijn

Cad Bane
Naam
Cad Bane
Ras
Duros
Thuisplaneet
Duro
Geboortejaar
ca. 62 BBY
Te zien in:
The Clone Wars, The Bad Batch, The Book of Boba Fett

In de nieuwste aflevering van The Book of Boba Fett werden Star Wars fans verrast met de allereerste live-action verschijning van een van de meest beruchte bounty hunters in Star Wars: Cad Bane. De blauwgekleurde Duros die bekendstaat voor het aannemen van elke job (tegen de juiste prijs natuurlijk) was aan het eind van de aflevering A Stranger in the Desert te zien waarin hij Cobb Vanth en zijn adjunct-officier neerschoot en de Pyke Syndicate als zijn nieuwste opdrachtgever onthulde.

Voor de mensen die geen animatieseries kijken (hoi Rob!) was het een wat minder bekend gezicht, desalniettemin waren Star Wars fans wereldwijd positief verrast door de verschijning van Cad Bane. De bounty hunter is bekend geworden in The Clone Wars en is later ook verschenen in The Bad Batch.

Waar komt het karakter vandaan, hoe is deze ontstaan en wat kunnen we verwachten nu hij is verschenen in The Book of Boba Fett? Interessant om gelijk maar te vermelden is dat er voor The Clone Wars oorspronkelijk een serie afleveringen gepland stond waarin Cad Bane en Boba Fett op Tatooine met elkaar moesten samenwerken om een door Tusken Raiders ontvoerd kind te redden en waarin de premiejagers uiteindelijk tegenover elkaar kwamen te staan. Uiteindelijk zou uit deze confrontatie de welbekende deuk in de helm van Fett voortkomen. Ik ben reuzebenieuwd om te zien of Fett nu daadwerkelijk het duel met Bane aangaat en wat ons verder nog te wachten staat in de seizoensfinale van The Book of Boba Fett!

De oorsprong van Cad Bane

Tijdens het snuffelen door de concept art die in de jaren vóór het verschijnen van Star Wars (1977) werd bedacht kwam Dave Filoni al concept art tegen van een hoeddragend ruimtewezen dat met pistolen rondloopt. Waar het oorspronkelijk de bedoeling was om in de geprezen animatieserie The Clone Wars voornamelijk het conflict tussen de Galactic Republic en de Separatists te tonen, bleek naarmate het schrijfproces vorderde dat een bounty hunter personage nodig was.

Hierop kregen Filoni en Henry Gilroy het idee om het karakter Durge uit de inmiddels tot Legends (niet-canon) verklaarde Clone Wars (2003) animatieserie te gebruiken. Hier is uiteindelijk niet voor gekozen; de makers opteerden liever een premiejager die meer deed denken aan cowboys uit klassieke westerns. In het bijzonder werden ze geïnspireerd door de rol van Angel Eyes (gespeeld door Lee Van Cleef) uit The Good, the Bad, and the Ugly (1966).

Deze slideshow vereist JavaScript.

De overeenkomsten tussen Cad Bane en Angel Eyes zijn duidelijk zichtbaar: beide personages zijn meedogenloze killers, dragen een kenmerkende hoed en hebben zich weleens verkleed als een van hun vijanden. Ze zijn intelligent en berekenend en doen vrijwel alles voor geld. Cad Bane is wat dat betreft de kille cowboy die Star Wars nodig had. Overigens was het oorspronkelijk het idee dat ook Bane een sigaret in zijn mond hield, maar om roken niet te promoten bij jongeren is uiteindelijk gekozen voor een tandenstoker.

De man achter Cad Bane

Animatie

Tot voor kort was Cad Bane alleen nog maar in animatieseries te zien. De man achter zijn stem, Corey Burton, is ook verantwoordelijk voor de stem van Ziro the Hutt en Count Dooku in The Clone Wars. Voor Bane heeft hij een stem gebruikt die wederom was gebaseerd op Van Cleef’s optreden als Angel Eyes.

Corey Burton
Veelzijdig stemacteur Corey Burton is verantwoordelijk voor vele stemmen in animatie, waaronder een aantal grote karakters in Star Wars.

Live-action

Inmiddels weten we dat Bane zijn debuut heeft gemaakt in een live-action serie, toen hij in Chapter 6 van The Book of Boba Fett verscheen op 2 februari 2022. De 40-jarige stuntman Dorian Kingi was de man in het pak die de inmiddels ruim 70-jarige Duros moest spelen, echter is de stem nog steeds afkomstig van de oorspronkelijke stemacteur Corey Burton.

Cad Bane
Cad Bane zoals hij voor het eerst in live-action verscheen in Chapter 6 van The Book of Boba Fett.

Uiterlijke kenmerken

We weten dat Cad Bane afkomstig was van de planeet Duro, waar zijn ras – de Duros – ook vandaan komt. Duros zijn er in verschillende kleuren, waarvan blauw, groen en paars het meest voorkomend zijn. Bane heeft kenmerkende rode ogen en een blauwe huidskleur, verder is hij goed herkenbaar vanwege zijn kenmerkende hoed en ademtubes langs zijn wangen.

Deze tubes zorgen ervoor dat hij nog steeds kan ademen als hij gewurgd wordt door bijvoorbeeld een Force Choke (bekend geworden door Darth Vader). Raketschoenen, vlammenwerpers en zijn schip op afstand kunnen besturen met zijn handschoenen zijn ook vaardigheden die we door de jaren heen voorbij hebben zien komen.

Cad Bane
Cad Bane gebruikte meermaals zijn vlammenwerper in The Clone Wars.

De wapens die hij gebruikt zijn LL-30 blaster pistols, een wapentype waarvan ook Cham Syndulla (de vader van Hera uit Star Wars Rebels) er eentje hanteert. Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van het geluid dat deze wapens maken tijdens het vuren!

Wat te verwachten in The Book of Boba Fett?

In de aflevering A Stranger in the Desert hebben we gezien dat Bane nu samenwerkt met de Pykes. Hij is door hen naar Freetown (voorheen Mos Pelgo) gestuurd om ervoor te zorgen dat de Pykes ongeroerd kunnen doorgaan met het vervoeren van spice door het kleine stadje. Waar ik blij mee ben is dat Cad Bane in zijn gesprek met marshal Cobb Vanth het verleden van Boba Fett als premiejager in dienst voor de Empire erkent. Fett heeft vele verschrikkelijke dingen gedaan in opdracht van Darth Vader en dat zouden we door het kijken van deze ene serie bijna vergeten.

Ook ben ik benieuwd wie de leider van de Pykes is; wie bepaalt voor hen wat er moet gebeuren? Bane is het in elk geval niet: hij wordt normaal gesproken altijd ingehuurd en is nooit meer dan een pion geweest. Nu gold ditzelfde tot voor aanvang van deze serie uiteraard ook voor Boba Fett, maar het is niet te verwachten dat Cad Bane degene is die de touwtjes in handen heeft.

De materialistisch ingestelde Bane heeft door de jaren heen duidelijk laten merken dat het hem moreel gezien weinig uitmaakt voor welke partij hij vecht in een conflict. Hij allieert zich simpelweg met de hoogste bieder en ziet het verkrijgen van zoveel mogelijk credits als zijn persoonlijke levensdoel. In The Bad Batch was hij ingehuurd door de Kaminoans om Omega (die hoewel ze vrouwelijk is, een identieke kloon van Jango en Boba Fett zou moeten zijn) terug te brengen, hier stak toen niemand minder dan Fennec Shand een stokje voor. De kans is erg groot dat Shand en Bane elkaar in de volgende aflevering weer zullen tegenkomen, met wellicht nog wel meer verrassende confrontaties.

Wat verwachten jullie van de laatste aflevering? Denk je dat we Cad Bane terug gaan zien en dat hij de serie overleeft? Zullen Boba, Din Djarin en Fennec hem weten te verslaan, of heeft Bane nog een troefkaart in zijn mouw? Doe mee met het gesprek op Star Wars Awakens!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!