Wat is een BD Unit?

Een nieuwe droid, maar niet helemaal...

In de vijfde aflevering van The Book of Boba Fett wordt het team op Tatooine bijgestaan door enkele behulpzame droids. De Pit Droids, zoals we ze origineel zagen in The Phantom Menace, een doorsnee Astromech en een BD-unit. Waar over de eerste twee type droids behoorlijk wat kennis beschikbaar is, omdat ze al even mee gaan in de franchise, lijkt de BD-Droid compleet nieuw. Of, nouja, niet helemaal…

Voor het eerst zien we de BD-unit op het grote (of kleine) scherm. De droid gaat echter al een tijdje mee. Zo maakte het type al zijn opwachting in de comics Doctor Aphra en Star Wars Adventures: Shadow of Vader’s Castle. Echter, origineel is de droid afkomstig uit de videogame Star Wars Jedi: Fallen Order. Respawn, de ontwikkelaar achter het spel, zag de noodzaak om Padawan Cal Kestis tijdens zijn missie te voorzien van een ‘buddy’, een karakter dat de gehele game aan zijn zijde bleef, hem hielp en kon zorgen voor interactie. Origineel werd de droid dan ook bedacht om Cal tijdens zijn missie te helpen met repairs, boosters en zijn thrusters konden dienen om Cal hoger te laten springen. Echter, tijdens de ontwikkeling van het spel zijn die functies veranderd. De verkenningsdroid moest het doen met het scannen van omgevingen, databases creëren, holomaps maken en het genezen van de speler.

BD units werden gebruikt als ‘companion droids’ om te helpen tijdens missies op afgelegen en gevaarlijke locaties. Ze werden geprogrammeerd om onderzoekers en avonturiers bij te staan als handige, kleine assistent. Hierdoor heeft de droid twee benen en geen wielen. Dit om elk type terrein te kunnen overmeesteren. Ook heeft de BD de mogelijkheid om kleine objecten in zijn interne vakjes op te slaan. Handig als de eigenaar even de handen vol heeft. Echter, het bedrijf dat de BD units creëerde ging failliet waardoor de BD een droid werd die niet vaak te zien was in het universum. BD-1 (zoals de droid in de game heet, wat letterlijk staat voor Buddy Droid 1) was oorspronkelijk de droid van Jedi Master Eno Cordova tijdens de laatste jaren van de Galactic Republic. Na de gebeurtenissen van Order 66 sloot hij zich aan bij overlevende Padawan Cal Kestis.

Achter de scanners van BD-1

Ontworpen door Jordan Lamarre-Wan, gemodelleerd en voorzien van textures door Tim Wallace, geanimeerd door Laure Retif en gerigged (voorzien van een ‘skelet aan de binnenkant’ voor bewegingen) door Jesus Baeza, Chris Sutton en Bruce Ferriz. Overigens was het hele proces achter BD-1 geen makkelijke. De droid moest bewegelijk zijn, functioneel, vriendelijk en vooral Star Wars uitstralen. Het was daarom dat Adnan Chatriwala maanden heeft gewerkt aan de functionaliteiten van dit type droid en de persoonlijkheid die er aan vast hangt. Om BD-1 tot leven te brengen is legendarische sound designer Ben Burtt aan de slag gegaan om de droid te voorzien van een ‘stem’. De vele bliepjes moeten buitenaards genoeg klinken, maar toch logisch overkomen, alsof er hele gesprekken gevoerd werden. Wetende dat Burtt de sound designer was achter R2-D2 moest dit helemaal goed komen. Het hele proces om het nieuwe type droid, van concept tot realisatie te krijgen duurde zo’n twee jaar.

Anders dan een R2-D2 moest Kestis een nog persoonlijkere band met BD-1 opbouwen. Daarom werd tijdens de ontwikkeling bedacht dat de kleine droid op de rug van het hoofdpersonage meegedragen moest kunnen worden, refererend naar Yoda die bij Luke op zijn schouders zit tijdens zijn Jedi-training. Daarnaast werd gekeken naar de emoties en bewegingen van het stripkarakter Snoopy en de hond van Aaron Contreras, de narrative lead designer bij Respawn. De kleine, emotievolle bewegingen die honden maken tijdens ‘gesprekken met mensen’ werden overgezet naar BD-1, om een onderliggende emotie op te kunnen roepen. Aangezien de droid zijn gezicht niet kan veranderen, moest deze emotie vooral komen uit de bewegingen met het hoofd en de stand van de antennes.

BD
Een BD-droid in The Book of Boba Fett.

Jedi: Fallen Order is overigens niet de enige game waar de BD-droid te zien is. Om de release van die game te vieren konden spelers van Star Wars: The Old Republic een voorloper op de droid krijgen als mini-pet. Deze RE-1 werd gebaseerd op een niet gebruikt concept van BD-1. Ontwikkelaar BioWare werkte samen met Respawn aan RE-1 zodat meteen duidelijk was dat deze droid een voorloper was op BD-1. Dit omdat het uiterlijk natuurlijk aangepast moest worden op het tijdperk van The Old Republic.

Zagen we BD-1 in The Book of Boba Fett?

Is BD-1 de droid uit The Book of Boba Fett? Nee. De droid in de aflevering op Disney+ is geheel wit, waar BD-1 rode accenten had. Nu is het wel dat de speler zijn BD-1 kon voorzien van andere kleuren. Er zijn echter geen aanwijzingen die suggereren dat het om dezelfde droid gaat. Jedi: Fallen Order speelt in de Star Wars-tijdlijn zo’n twintig jaar voor The Book of Boba Fett, in die tijd kan veel gebeuren. Maar of BD-1 ooit Cal Kestis verlaten heeft weten we momenteel nog niet. Gelukkig heeft Respawn wel aangekondigd dat er een vervolg op de eerste game in ontwikkeling is.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!