Cassian & K-2SO (Marvel)

Bereid je voor op “Andor” met deze comics

Wat moet je lezen ter voorbereiding op de aankomende Disney+-serie?

Binnenkort start de gloednieuwe streaming-serie Andor op Disney+. Een prequel van de film Rogue One: A Star Wars Story die één van de titelpersonages uit de film volgt vanaf zijn jeugd tot aan de gebeurtenissen in de film. In de tijd tussen het uitbrengen van de film en de serie, is Cassian ook al in diverse andere media verschenen. Je kon hem al tegenkomen in diverse games, LEGO-specials en boeken. En in diverse comics, maar wel verspreid over verschillende titels. Mocht je ter voorbereiding op Andor nog wat over het titelpersonage willen lezen, dan hebben we hieronder de essentiële beeldverhalen voor je op een rijtje gezet.

Cassian Andor in “Rogue One: A Star Wars Story” (Marvel Comics)

Andor Scene uit "Rogue One: A Star Wars Story" (Marvel)
Scene uit “Rogue One: A Star Wars Story” (Marvel)

Van april tot september 2017 bracht Marvel het verhaal van de film Rogue One uit in een zesdelige comic-serie. In deze bewerking werden veel extra scènes verwerkt die niet in de film voorkwamen. Het tekenwerk zorgde ervoor dat de sfeer uit de film perfect naar de pagina’s werd vertaald. In 2018 verscheen in ons land een vertaling in de vorm van een Nederlandstalig stripboek.

Andor Scène uit "Rogue One: A Star Wars Story" (IDW Publishing)
Scène uit “Rogue One: A Star Wars Story” (IDW Publishing)

“Rogue One: A Star Wars Story” – graphic novel (IDW Publishing)

Voor een jonger publiek verscheen eind 2017 een graphic novel van het Rogue One-filmverhaal. Uitgever IDW bracht al vaker Star Wars-filmbewerkingen uit, welke opvielen door hun vrolijke, kindvriendelijke stijl. Stel je voor dat Star Wars als Disney-tekenfilm werd uitgebracht, waarna er een stripbewerking van verschijnt. Dan krijg je ongeveer een beeld van hoe deze comic is. Net als de andere filmverhalen van deze uitgever was dit een verhaal dat erg nauw aansloot op de film, dus zonder al te veel extra poespas. Net als de Marvel-bewerking verscheen deze uitgave ook in het Nederlands.

Cassian Andor ontmoet zijn toekomstige partner in "Cassian & K-2SO"
Cassian Andor ontmoet zijn toekomstige partner in “Cassian & K-2SO”

Rogue One – Cassian Andor & K-2SO (Marvel Comics)

Dit is wellicht het meest interessante verhaal over Cassian Andor. In deze comic one-shot wordt namelijk verteld hoe Andor zijn droid-partner K-2SO ontmoette. Al zullen we dit verhaal (al dan niet in aangepaste vorm) wellicht in één van de toekomstige afleveringen van Andor gaan zien. Wel maakt deze comic duidelijk waarom we K-2SO in het eerste seizoen van de streaming-serie nog niet kunnen bewonderen: De team-up vindt pas plaats in de laatste twee jaar van Andor’s leven, aangezien dit de periode is waarin “Cassian & K-2SO” zich afspeelt.

Saw Gerrera in "Guardians of the Whills - The Manga"
Saw Gerrera in “Guardians of the Whills – The Manga”

Guardians of the Whills: The Manga (Viz Media)

Deze willen we toch even noemen, ook al komt Cassian Andor niet voor in deze Japanse strip. Een andere bekende die we in Andor zullen zien, speelt echter wel een belangrijke rol in deze bewerking van het jeugdboek Guardians of the Whills dat in 2017 verscheen. En dat is niemand minder dan Saw Gerrera. De “Guardians” uit de titel zijn namelijk de Rogue One-karakters Baze Malbus en Chirrut Îmwe, die Gerrera meer dan eens zijn tegengekomen bij hun belevenissen.

“Lost Stars” en “Leia Organa: Ordeal of the Princess” (Line webcomics)

Dit zijn nauwelijks verschijningen te noemen, maar in de flashbacks die in deze Manga-bewerkingen voorkomen is zowaar een glimp op te vangen van Cassian Andor en K-2SO. Beide uitgaves zijn bewerkingen van de gelijknamige jeugdboeken. Vooral Lost Stars stond er als boek ook al bekend om dat er veel raakvlakken zijn met bekende gebeurtenissen en personages uit de films, dus het is geen wonder dat we veel populaire Star Wars-karakters tegenkomen in dit verhaal.

Adventures in Wookiee-Sitting Andor
Adventures in Wookiee-Sitting

“Tales from Wild Space: Adventures in Wookiee-Sitting” (IDW Publishing)

Dit korte verhaal was onderdeel van de Star Wars Adventures-reeks die werd uitgegeven door IDW Publishing. Evenals de filmbewerking en alle andere Star Wars-titels van deze uitgever was deze voor een wat jongere doelgroep. Het is dan ook geen heel serieus verhaal, waarin Cassian en K-2SO een stel Wookie-kinderen onder hun hoede krijgen.

Meer comics?
Comics over de karakters uit Andor zijn er nog niet in overvloed. De verhalen die bestaan, zijn echter allemaal prima leesvoer om alvast in de stemming te komen voor de nieuwe Disney+-serie. En wie weet zorgt het verwachte succes van de serie ervoor dat er in de toekomst nog veel meer comics verschijnen over Cassian Andor, K-2SO en de overige personages uit de serie!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!