fbpx
Social Media

Artikelen

‘Andere Tijden’: StarCon, het begin van Star Wars conventies in Nederland

Geplaatst

op

Starcon

Onlangs vond ik in een stoffige doos op zolder een stapeltje foto’s van enkele StarCon evenementen. “Maar wat zijn de StarCons dan?” hoor ik iedereen jonger dan 35 nu denken. Tijd voor een korte reis naar het begin van Star Wars conventies in Nederland in deze eerste editie van ‘Andere Tijden’.

Tegenwoordig hebben we conventies in alle soorten en maten. DutchComicCon, FACTS, Amsterdam Comic Con; de een nog groter dan de ander. Eind jaren 90 was dit totaal anders: er was namelijk niets in Nederland. Het waren ‘andere tijden’. Natuurlijk waren er wat SciFi-, game- en verzamelaarsbeurzen, maar een echt evenement waar diverse acteurs uit Star Wars bij aanwezig waren? Nee, dat was er niet. In 1998 kwam daar verandering in: Peter Weel uit Tilburg organiseerde de eerste StarCon, een Star Wars evenement dat in oktober in het Tilburgse MIDI theater plaats vond. Een handvol stands stonden in de foyer, 4 acteurs (Peter Mayhew, Kenny Baker, Mike Edmonds en Jeremy Bulloch) signeerden in de bioscoopzaal waar daarna de film A New Hope werd vertoond. Dankzij mijn olifantengeheugen weet ik zelfs de signeerprijzen nog: 15 gulden (!) voor een krabbel op een eigen foto en 25 gulden voor een signatuur op een foto die de acteurs bij zich hadden. Wilde je met een acteur op de foto? Dat kon. Dat was GRATIS. Ja, u leest het goed: GRATIS. Tegenwoordig betaal je op elk evenement grof geld voor een photoshoot met een acteur maar toen was het dus voor nop! Was het druk? Viel best mee. De social media uit die tijd waren niet meer dan wat gare fora en verder was het vooral mond-op-mond reclame. Dit zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

SC2

Mike Edmonds (met pils), ondergetekende (zonder pint), Peter Mayhew (met bier) op de allereerste StarCon in 1998

Een paar maanden later (op 1 mei 1999 om precies te zijn) volgde DutchStarCon (Ja, nu met Dutch in de titel). Deze keer niet in de toch wel kleine bioscoopzaal maar in de Druiventros in Berkel-Enschot. (Tot en met 2007 hebben hier veel conventies plaatsgevonden, daarover straks meer.) Deze Druiventros was een hotel/partycentrum waar de acteurs vaak ook verbleven. Daar waar tegenwoordig elke conventie in een grote stad is én op een goed te bereiken plek was het toen dus anders: Berkel-Enschot is een kleine plaats vlakbij Tilburg en met het openbaar vervoer duurde het -naar het schijnt, ik nam steeds de auto- best lang voor je er was. Het parkeerterrein was -net als het gebouw zelf- niet bijster groot. De kneuterigheid zorgde echter wél voor een unieke sfeer; in het restaurant van de Druiventros kon het namelijk zomaar gebeuren dat aan de tafel achter je iemand uit een van de films zat! De afstand tussen acteur en fan was een stuk kleiner dan op de hedendaagse evenementen vaak het geval is.

SC5

Q&A op StarCon Twéé!

Maar goed, terug naar het evenement! Inmiddels stond Star Wars enorm in de belangstelling: Episode I kwam namelijk een paar weken later uit in Amerika. Wat ik me van deze con nog meer dan wat dan ook herinner is dat het (voor StarCon begrippen) afgeladen was. Daar waar het in oktober nog rustig was, was het nu echt dringen in de kleine gangpaden en zalen. Ik weet nog dat er een vrij lompe cameraploeg van BNN aanwezig was en dat er diverse ‘wannabees’ (niet te verwarren met de welbekende hit van de Spice Girls) aanwezig waren. Waarom zeg ik dit? Elke fan weet dat je Leia niet als Lijla uitspreekt. En iedereen weet toch dat Jeremy Bulloch Boba Fett speelde? Tijdens de Q&A vroeg iemand aan Michael Carter (Bib Fortuna) ‘of die raket op zijn rug niet zwaar was’….waarop Carter een briljant antwoord gaf: “Jeremy Bulloch did a fine job as Boba Fett”. Klapper was de vraag aan Gary Kurtz (producer van A New Hope en The Empire Strikes Back): “komen er na Episode I nog meer films?”. De hele zaal draaide zich vervolgens om…Wie er toen allemaal te gast waren? Uit mijn hoofd: Ray Griffiths, Michael Carter, Garrick Hagon, Gary Kurtz en zijn dochters Tiffany en Melissa. Owja: het pak van Darth Vader, de cockpit van de Millennium Falcon en diverse andere props waren er ook…

SC3

De cockpit van de Millennium Falcon

In die tijd kon het niet op en het lukte Peter om iets unieks te regelen. Daar waar Episode I in mei in de States werd uitgebracht was de Nederlandse release pas in september! Er was echter in de Amsterdamse RAI een filmevenement voor pers, bobo’s en dergelijke waar de film gedraaid werd, maanden voor de Nederlandse release. Dit evenement was alleen toegankelijk voor genodigden maar Peter kreeg het voorelkaar om voor een groep fans entree te regelen. Het werd een onvergetelijke avond want naast de film zagen we ook nog eens niemand minder dan de producer Rick McCallum met wie ik uiteraard op de foto ging.

RickMe700

Rick McCallum en yours truly

De jaren hierna volgden DutchStarCon II (23 oktober 1999), III (13 mei 2000) en IV (12 mei 2001). Op deze laatste editie was de immer geweldige Warwick Davis aanwezig en heb ik met hem een heel gesprek over Willow gehad. Gary Kurtz was ook weer van de partij en verder bestond de gastenlijst onder andere uit Eric Walker, Peter Diamond en Phil Brown. Zoals de jaren ervoor was het weer in de Druiventros te beleven waar twee zalen gevuld waren met merchandise stands en in de derde zaal de acteurs hun Q&A hadden en ze signeerden. Tussendoor gaf Peter Diamond nog een kleine stuntdemonstratie.

SC1

Let’s play darts! Warwick Davis showt met behulp van een originele screen-used dart hoe een scene uit de film Willow is opgenomen.

Hierna werd het stil rondom de StarCon. Sterker: dit was de allerlaatste die Peter Weel organiseerde. De door hem opgezette fanclub en het blad The Force hielden ook op te bestaan. De reden? Ik heb er heel veel over gehoord (en gelezen) door de loop der jaren maar laat het beantwoorden van deze vraag graag aan anderen over. Niemand kan echter ontkennen dat hij in Nederland een pionier is geweest. Er was nu immers een begin met (Star Wars) conventies in Nederland gemaakt! In 2001, 2002 en 2003 vonden de EchoBase conventies plaats en kwam er in 2004 weer een con naar de Druiventros in Berkel-Enschot, nu onder de naam NewStarCon, wat in 2006 weer DutchStarCon (maar met een andere organisator). Tussendoor in 2005 had je nog ScreenHeroes, een evenement waar ondergetekende (net als enkele edities van de nieuwe DutchStarCon en het Belgische FACTS) zelf aan heeft meegewerkt (wat een ander verhaal voor een andere keer is)…

De (Dutch)StarCons. Wellicht niet zo groots als de hedendaagse cons, maar het waren zoals men zo mooi kan zeggen: ‘andere tijden’.

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Sponsor
2 Comments

2 Comments

 1. Anita

  3 mei 2019 at 12:32

  Vet gaaf om dit te lezen 🙂 Ik was ook aanwezig op de eerste StarCon in 1998 🙂

 2. Edwin

  28 november 2019 at 09:07

  De allereerste Star Wars ‘conventies’ werden georganiseerd door Juliëtte, die de (ook) allereerste Nederlandse Star Wars fanclub, The Force, runde. Deze fanclub werd opgericht begin jaren ’80, nog voordat ROTJ uitkwam. Ik meen dat die eerste conventie op 20 oktober 1984 werd gehouden in Hoorn, Noord Holland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Artikelen

Heroes Dutch Comic Con Wintereditie 2019

Geplaatst

op

Door

Op 23 en 24 november vond er alweer een editie van Heroes Dutch Comic Con in de Utrechtse Jaarbeurs. Alweer was Star Wars Awakens aanwezig en alweer was het in onze beleving een uiterst succesvol evenement, dus ja: alweer gaat dit een overwegend positief verslag worden.

Maar wat valt er eigenlijk nog te zeggen over ‘s lands grootste pop-culture evenement wat al niet tig keer de revue is gepasseerd? Toen ik de voorgaande verslagen van HDCC op deze site nog eens bekeek vielen me twee zaken op die elke keer terugkeren:

Het was groter en beter georganiseerd dan de vorige keer. Ook deze keer had ik het idee dat dit het geval was, er was immers een extra hal (boven) bijgekomen. Ondanks de grootte van het evenement én het feit dat het al weken uitverkocht was voelde het niet overcrowded. Een heldere indeling en ruime opzet van de hallen én (in mijn beleving) veel meer horacapunten verdienen een pluim.

De gastenlijst kan naar mijn mening beter. Dit blijft mijn enige punt van kritiek. Niet omdat door pure pech – waar de organisatie helemaal niets aan kon doen – er wat afzeggingen waren, maar omdat er wederom geen enkele Star Wars gast was (de laatste keer was in 2017 met Wilding en Suotamo). De wél aanwezige gasten van de laatste edities lijken met name op een jonger, vrouwelijk publiek gericht te zijn. Niks mis mee, maar dit zou wat diverser kunnen? Tip: volgende editie veteraan Carl Weathers (Rocky, Predator, The Mandalorian) uitnodigen om *knipoog* het testosterongehalte te verhogen?

Los van deze twee zaken was er zat prijzenswaardig: de grote diversiteit aan activiteiten bijvoorbeeld. Asmodee had een grote hoeveelheid tafels waar speldemonstraties (zoals X-Wing en Keyforge) werden gegeven, er was een Frozen springkasteel voor de kleintjes (?), men kon meedoen aan een filmquiz (waarvan de Star Wars editie gewonnen werd door de redactie), Q&A’s, fotoshoots, fanclubs (zoals de Droid Builders en Dutch Garrison)… en uiteraard een grote hal vol merchandise.

Dennis en Ramon namens Star Wars Awakens met o.a. BB-8 (gebouwd door Roel).

Een saai verslagje? Goed punt, maar het evenement was dat absoluut niet. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de volgende editie: op 28 en 29 maart 2020 zal alweer de voorjaarseditie plaatsvinden. En ja, dan zijn we alweer van de partij om hopelijk alweer vol lof te zijn… maar laten we duimen dat het niet alweer Star Wars gastloos zal zijn.

Lees verder

Artikelen

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

Geplaatst

op

Door

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

In deze – voorlopig – laatste editie van Behind the Scenes nemen we de beruchte Sarlacc Pit scène uit Return of the Jedi onder de loep. We bekeken wat er allemaal aan voorafging en wat er op de set gebeurde…

De buitenkant van Jabba’s Sail Barge werd als grote set gebouwd in de Buttercup Valley in Yuma, Arizona. Nevada, Colorado, Spanje, Algerije en zelfs Tunesie (waar A New Hope en de Prequels deels werden opgenomen) waren ook mogelijkheden. Gekozen werd dus voor Arizona, waar het filmen startte in april 1982. Ondanks de hitte die tijdens de opnames heerste (meer dan 30 graden) was er een onverwachte regen vlak voor de opnames begonnen.

Het bouwen van de set was een enorm project. Het duurde vijf maanden voordat een van de grootste sets uit de filmgeschiedenis gebouwd was. De set was 76 meter lang (gemeten vanaf de Sarlacc tot de hoogste mast); deze masten konden omlaag ‘s nachts in verband met de wind. Goedkoop was het bouwen ook niet: Zo kostte de eerste lading hout (nodig voor het bouwen van de Sail Barge) maar liefst $100.000 en was er voor 6400 kilo aan spijkers nodig.

Een zichtbaar relaxte Harrison Ford geniet van de brandende zon in de Buttercup Valley bij Yuma, Arizona.

Special Effects expert Joe Johnston was het brein achter de ‘looks’ van Jabba’s Sail Barge. Hij wilde dat het op een soort archaïsch plezierschip zou lijken. Tegelijkertijd zou het er praktisch en modern uit moeten zien. De kleine skiffs (zoals die waarop onze helden vervoerd worden) dienden gezien te worden als een soort van ‘reddingsboten’. Dit resulteerde is eenzelfde soort looks als hun ‘grote broer’.

Producent Howard Kazanjian:”Tijdens Thanksgiving was het noodzakelijk de set af te schermen. Er waren namelijk dune-buggy rijders in de buurt van de set die mogelijk in de verte tijdens de opnames te zien zouden zijn. Verder dienden we het geheim te houden dat we de nieuwe Star Wars aan het verfilmen waren. We zeiden tegen iedereen dat we bezig waren met een horror-film: Blue Harvest: Horror Beyond Imagination. Dit hield ik ook vol nadat ‘s nachts iemand voorbij de security was gekomen en foto’s van de set had gemaakt. Velen geloofden dit, op 60 die-hard fans na. Gelukkig gingen deze rustig weg nadat er wat handtekeningen waren uitgedeeld. Verder verliepen de opnames perfect.

Volgens regisseur Richard Marquand gingen de opnames ook prima: “Met uitzondering van twee dagen waarop we vanwege zandstormen niet konden filmen verliep alles naar wens. Overigens kon ik zelfs op die twee dagen enkele bruikbare shots maken.

Producer Howard Kazanjian (uiterst links) en George Lucas (zwarte jas) overzien een miniatuurset van d Sarlacc. Production designer Norman Reynolds (uiterst rechts) en regisseur Richard Marquand (2e van rechts) zijn zichtbaar met Lucas in discussie.

Trivia:

 • Oorspronkelijk wilde George Lucas een gevecht tussen Lando en Boba Fett. Uiteindelijk werd dit aangepast in de ‘lucky kill’ van Han, die per toeval Boba Fetts jetpack activeert.
 • Scenarioschrijver Lawrence Kasdan had vanaf het begin al het idee om Leia een einde te laten maken aan Jabba the Hutt. Lucas daarentegen wilde een dramatische dood, maar besloot om mee te gaan met het idee van Kasdan. De huidige scène is een ode aan The Godfather, waar het karakter Luca Brasi op dezelfde manier wordt omgebracht.
 • Ongelukken op de set waren er ook: Chewbacca (Peter Mayhew) vatte vlam tijdens een explosie, maar kwam er zonder verwondingen vanaf. Minder geluk had effectentechnicus John Cabot op 13 april 1982 toen een boiler explodeerde. Cabot liep 1e en 2e graads verwondingen op.
 • Er waren drie camera’s voor de belangrijke shots aanwezig, maar voor enkele scènes werden er zes ingezet.
 • Hevige wind zorgde ervoor dat er overal zand in kwam. Dit kon funest zijn, want één korrel zand kon het hydraulische systeem van de Sarlacc defect maken. Zelfs na twee weken zat in diverse props nog zand, waaronder de R2-units.

Herken je deze scene niet? Dat komt omdat hij is weggeknipt uit de film. In deze scene (die zich afspeelt na de ontsnapping aan de Sarlacc) betreden de helden de Millennium Falcon.


Bekijk ook de overige delen in de Behind the Scenes reeks!

Cloud City

Dagobah

Endor

Lees verder

Artikelen

Behind the Scenes: Endor

Geplaatst

op

Door

Behind the Scenes: Endor

Voor de derde editie van ‘Behind the Scenes’ gaan we naar The Forest moon of Endor, die in Return of the Jedi een belangrijke rol speelde. We bekeken wat er allemaal aan voorafging en wat er zoal op de set gebeurde…

9cbd2fd0b5afddfc903acc3860fa5d96

Carrie Fisher (Leia Organa) en George Lucas op de Ewok village set.

Locaties

De scènes die in de studio opgenomen werden zijn gefilmd in de oude vertrouwde Elstree Studios in Engeland. Enkele jaren daarvoor werden de meeste ‘Cloud City’ scènes uit The Empire Strikes Back daar opgenomen. De buitenscènes werden opgenomen op locatie in Crescent City, Californië. Deze locatie werd echter geteisterd door enorme takken van soms 21 meter lang die los in de bomen hingen en er zo uit konden vallen met alle gevolgen van dien. De hele shoot werd verplaatst en men ging pas weer naar de originele plek terug toen houthakkers de takken verwijderd hadden.

Deze set was vrij eenvoudig te beveiligen omdat deze alleen via een smalle brug, die over een stroming ging, te bereiken was. Bij deze brug was een checkpoint, zodat iedereen die over de brug wilde gecontroleerd kon worden.

In de traditie van Star Wars films zat ook nu het weer niet mee: vlak voordat de crew arriveerde was er 22 dagen lang regen en sneeuw geweest in Crescent City, terwijl de meteorologen anders voorspeld hadden. Toen de opnames begonnen moest men met aarde zelfs de sneeuw bedekken. De temperatuur bleef rond de 15 graden schommelen en hoewel de gehele cast en crew speciale regenkleding gekregen had bleek deze niet nodig te zijn.

dLJ4Aqe

Cast & crew: George Lucas, Harrison Ford (Han Solo), Anthony Daniels (C-3PO), Carrie Fisher (Leia Organa), Kenny Baker (R2-D2), Mark Hamill (Luke Skywalker), Peter Mayhew (Chewbacca), Richard Marquand (regisseur)

Acteurs

Eigenlijk zou Kenny ‘R2-D2’ Baker de rol van Wicket de Ewok op zich nemen. Helaas was Kenny op de dag van de opnames ziek, maar al snel zag de crew in de pas 12-jarige Warwick Davis de ideale vervanger. Later zou Davis de hoofdrol krijgen in een andere Lucasfilm productie: “Willow”. Wellicht dankzij de ziekte van Baker?
Niet alleen Anthony Daniels droeg het pak van C-3PO. Toen de crew Anthony een dag verlof had gegeven kwam men er achter dat ze heb alsnog nodig hadden voor wat scènes. Een lokale bewoner kreeg de eer om het pak aan te trekken voor enkele scènes waarin 3PO op de achtergrond te zien is. Er waren trouwens meer bewoners van de regio betrokken bij de film als acteur: de meeste Stormtroopers werden namelijk gespeeld door werkloze houthakkers!

Omdat het script vol verrassingen zag die zelfs sommige acteurs niet mochten weten werden enkele acteurs bij sommige scènes van de set verwijderd. Dit overkwam Anthony Daniels ook, waarop hij besloot in de bossen te gaan wandelen. Hij viel echter in slaap tegen een boom, en toen hij wakker werd hoorde hij de stemmen van Harrison Ford en Carrie Fisher die met de scène waarin Fisher verteld dat Leia de zus van Luke is bezig waren. Daniels wist dat hij vlak achter hen zat en besloot zich maar gedeisd te houden en vooral niet te laten merken dat hij ook aanwezig was.

Tijdens het filmen van het grote eindgevecht waren er 325 individuen nodig: 130 Imperials, 40 Ewoks en 150 overige cast en crew. Het coördineren van dit alles was ook niet simpel: de eerste bruikbare opname had men pas om 11:45. Kenny Baker werd het te veel en viel bijna flauw, en een boom vatte vlam vanwege een explosie. Uiteindelijk werden alle noodzakelijke shots opgenomen, maar deze filmdag kostte uiteindelijk $ 100.000.

ford-lucas

Een stijlvolle Harrison Ford en George Lucas in Crescent City, USA.

Kostuums

De helmen die Luke en Leia dragen zijn gemodelleerd naar helmen uit de Tweede Wereldoorlog; iets wat in de Star Wars film wel vaker voorkomt. De parka’s die ze dragen zijn trouwens laboratoriumjassen (maar dan wel met een camouflageprint). De duster die Harrison Ford draagt was een idee van hemzelf; tijdens een passessie stelde hij dit voor aan de crew, waarna er meteen een jas voor hem gemaakt werd.

warwick_glasses

Imiteert Warwick Davis (Wicket) nou Harrison Ford’s zonnebril look?

Special Effects

Voor de shot waarin de Ewok Paploo aan een Speeder Bike bungelt werd gebruik gemaakt van een bluescreen. Een stunt-Ewok werd op een Speeder Bike geplaatst en vervolgens gefilmd. Voor de shot waarin Paploo zich louter aan de hendels vasthoudt werd de Speeder Bike gekanteld en leunde de Ewok naar de zijkant. Vervolgens werd de film horizontaal gekeerd om het effect te creëren dat de Speeder Bike zou snel gaat dat Paploo er bijna af valt.

EP6_BTS_2421

Twee Ewoks met een ‘Blue Harvest’ bord (de codenaam van de film was ‘Blue Harvest’)


Bekijk ook de overige delen in de Behind the Scenes reeks!

Cloud City

Dagobah

Sarlacc Pit

Lees verder
Sponsor
Sponsor