Starcon

‘Andere Tijden’: StarCon, het begin van Star Wars conventies in Nederland

Onlangs vond ik in een stoffige doos op zolder een stapeltje foto’s van enkele StarCon evenementen. “Maar wat zijn de StarCons dan?” hoor ik iedereen jonger dan 35 nu denken. Tijd voor een korte reis naar het begin van Star Wars conventies in Nederland in deze eerste editie van ‘Andere Tijden’.

Tegenwoordig hebben we conventies in alle soorten en maten. DutchComicCon, FACTS, Amsterdam Comic Con; de een nog groter dan de ander. Eind jaren 90 was dit totaal anders: er was namelijk niets in Nederland. Het waren ‘andere tijden’. Natuurlijk waren er wat SciFi-, game- en verzamelaarsbeurzen, maar een echt evenement waar diverse acteurs uit Star Wars bij aanwezig waren? Nee, dat was er niet. In 1998 kwam daar verandering in: Peter Weel uit Tilburg organiseerde de eerste StarCon, een Star Wars evenement dat in oktober in het Tilburgse MIDI theater plaats vond. Een handvol stands stonden in de foyer, 4 acteurs (Peter Mayhew, Kenny Baker, Mike Edmonds en Jeremy Bulloch) signeerden in de bioscoopzaal waar daarna de film A New Hope werd vertoond. Dankzij mijn olifantengeheugen weet ik zelfs de signeerprijzen nog: 15 gulden (!) voor een krabbel op een eigen foto en 25 gulden voor een signatuur op een foto die de acteurs bij zich hadden. Wilde je met een acteur op de foto? Dat kon. Dat was GRATIS. Ja, u leest het goed: GRATIS. Tegenwoordig betaal je op elk evenement grof geld voor een photoshoot met een acteur maar toen was het dus voor nop! Was het druk? Viel best mee. De social media uit die tijd waren niet meer dan wat gare fora en verder was het vooral mond-op-mond reclame. Dit zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

SC2
Mike Edmonds (met pils), ondergetekende (zonder pint), Peter Mayhew (met bier) op de allereerste StarCon in 1998

Een paar maanden later (op 1 mei 1999 om precies te zijn) volgde DutchStarCon (Ja, nu met Dutch in de titel). Deze keer niet in de toch wel kleine bioscoopzaal maar in de Druiventros in Berkel-Enschot. (Tot en met 2007 hebben hier veel conventies plaatsgevonden, daarover straks meer.) Deze Druiventros was een hotel/partycentrum waar de acteurs vaak ook verbleven. Daar waar tegenwoordig elke conventie in een grote stad is én op een goed te bereiken plek was het toen dus anders: Berkel-Enschot is een kleine plaats vlakbij Tilburg en met het openbaar vervoer duurde het -naar het schijnt, ik nam steeds de auto- best lang voor je er was. Het parkeerterrein was -net als het gebouw zelf- niet bijster groot. De kneuterigheid zorgde echter wél voor een unieke sfeer; in het restaurant van de Druiventros kon het namelijk zomaar gebeuren dat aan de tafel achter je iemand uit een van de films zat! De afstand tussen acteur en fan was een stuk kleiner dan op de hedendaagse evenementen vaak het geval is.

SC5
Q&A op StarCon Twéé!

Maar goed, terug naar het evenement! Inmiddels stond Star Wars enorm in de belangstelling: Episode I kwam namelijk een paar weken later uit in Amerika. Wat ik me van deze con nog meer dan wat dan ook herinner is dat het (voor StarCon begrippen) afgeladen was. Daar waar het in oktober nog rustig was, was het nu echt dringen in de kleine gangpaden en zalen. Ik weet nog dat er een vrij lompe cameraploeg van BNN aanwezig was en dat er diverse ‘wannabees’ (niet te verwarren met de welbekende hit van de Spice Girls) aanwezig waren. Waarom zeg ik dit? Elke fan weet dat je Leia niet als Lijla uitspreekt. En iedereen weet toch dat Jeremy Bulloch Boba Fett speelde? Tijdens de Q&A vroeg iemand aan Michael Carter (Bib Fortuna) ‘of die raket op zijn rug niet zwaar was’….waarop Carter een briljant antwoord gaf: “Jeremy Bulloch did a fine job as Boba Fett”. Klapper was de vraag aan Gary Kurtz (producer van A New Hope en The Empire Strikes Back): “komen er na Episode I nog meer films?”. De hele zaal draaide zich vervolgens om…Wie er toen allemaal te gast waren? Uit mijn hoofd: Ray Griffiths, Michael Carter, Garrick Hagon, Gary Kurtz en zijn dochters Tiffany en Melissa. Owja: het pak van Darth Vader, de cockpit van de Millennium Falcon en diverse andere props waren er ook…

SC3
De cockpit van de Millennium Falcon

In die tijd kon het niet op en het lukte Peter om iets unieks te regelen. Daar waar Episode I in mei in de States werd uitgebracht was de Nederlandse release pas in september! Er was echter in de Amsterdamse RAI een filmevenement voor pers, bobo’s en dergelijke waar de film gedraaid werd, maanden voor de Nederlandse release. Dit evenement was alleen toegankelijk voor genodigden maar Peter kreeg het voorelkaar om voor een groep fans entree te regelen. Het werd een onvergetelijke avond want naast de film zagen we ook nog eens niemand minder dan de producer Rick McCallum met wie ik uiteraard op de foto ging.

RickMe700
Rick McCallum en yours truly

De jaren hierna volgden DutchStarCon II (23 oktober 1999), III (13 mei 2000) en IV (12 mei 2001). Op deze laatste editie was de immer geweldige Warwick Davis aanwezig en heb ik met hem een heel gesprek over Willow gehad. Gary Kurtz was ook weer van de partij en verder bestond de gastenlijst onder andere uit Eric Walker, Peter Diamond en Phil Brown. Zoals de jaren ervoor was het weer in de Druiventros te beleven waar twee zalen gevuld waren met merchandise stands en in de derde zaal de acteurs hun Q&A hadden en ze signeerden. Tussendoor gaf Peter Diamond nog een kleine stuntdemonstratie.

SC1
Let’s play darts! Warwick Davis showt met behulp van een originele screen-used dart hoe een scene uit de film Willow is opgenomen.

Hierna werd het stil rondom de StarCon. Sterker: dit was de allerlaatste die Peter Weel organiseerde. De door hem opgezette fanclub en het blad The Force hielden ook op te bestaan. De reden? Ik heb er heel veel over gehoord (en gelezen) door de loop der jaren maar laat het beantwoorden van deze vraag graag aan anderen over. Niemand kan echter ontkennen dat hij in Nederland een pionier is geweest. Er was nu immers een begin met (Star Wars) conventies in Nederland gemaakt! In 2001, 2002 en 2003 vonden de EchoBase conventies plaats en kwam er in 2004 weer een con naar de Druiventros in Berkel-Enschot, nu onder de naam NewStarCon, wat in 2006 weer DutchStarCon (maar met een andere organisator). Tussendoor in 2005 had je nog ScreenHeroes, een evenement waar ondergetekende (net als enkele edities van de nieuwe DutchStarCon en het Belgische FACTS) zelf aan heeft meegewerkt (wat een ander verhaal voor een andere keer is)…

De (Dutch)StarCons. Wellicht niet zo groots als de hedendaagse cons, maar het waren zoals men zo mooi kan zeggen: ‘andere tijden’.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!