The Last Jedi Poster

Waarom tienduizenden Jedi wereldwijd in overheidsdata staan

Genoeg Star Wars-fans zouden echte Jedi willen zijn, maar in officiële overheidsdata wereldwijd staan er ook daadwerkelijk vele duizenden. Hoe zit dat?

Wereldwijd doen overheden aan een census of volkstelling. Hierbij onderzoekt de overheid bijvoorbeeld de leeftijden en gezinssamenstellingen van inwoners, maar vaak ook de religies. In 2001 doken er wereldwijd in de censussen honderden duizenden Jedi op, iets waar niet iedereen even blij mee was.

In Nederland doet het Centraal Bureau voor de Statistiek de volkstelling volledig digitaal, maar in sommige landen moeten inwoners nog extra vragenlijsten invullen. Een aantal landen geeft daarbij de open vraag wat de religie van iemand is.  Zo ook onder meer in Canada, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, waar de census van 2021 net is gehouden of eraan komt.

Een aantal Star Wars-fans wereldwijd zag daar een kans. In 2001 (tussen de releases van The Phantom Menace en Attack of the Clones) werd een campagne opgezet (Wikipedia) om mensen “Jedi” in te laten vullen bij hun religie en die actie had succes.

In Australië vulden ruim 70.000 mensen in dat zij Jedi waren, in Canada 21.000. Ook 53.000 Nieuw-Zeelanders zeiden Jedi te zijn. Het Verenigd Koninkrijk telde er meer dan 400.000. Niet elke Brit bleek echter een volgeling van de light side: veertien Schotten bekenden Sith te zijn.

Jedi duiken overal op

Na het “Jedi Census Fenomeen” van 2001 verschenen er bij latere volkstellingen elders in de wereld ook Jedi in overheidsdata. Overigens ging het hier niet altijd om religie, in Montenegro werd “Jedi” ingevuld bij “etniciteit”, als protest tegen deze vraag. 

Ook bij de landen waar het Jediisme in 2001 voor het eerst voorkwam in de overheidsdata, bleef de Force sterk aanwezig bij latere censussen. In 2011 waren de aantallen afgenomen, maar waren de Jedi nog wel sterk aanwezig. Zo waren er nog bijna 177.000 Jedi over in Engeland en Wales. Daarmee was het hier de op zes na populairste religie. In 2001 was het nog de op drie na populairste godsdienst.

Bron: Wikimedia Commons/DeVo787

I find your (lack of) faith disturbing

Hoewel meester Yoda de grote aantallen Jedi vermoedelijk wel had kunnen waarderen, deden statistiekbureaus en bijvoorbeeld religieuze organisaties dat niet. Zo is het opgeven van ‘valse informatie’ bij een volkstelling strafbaar en hadden de Jedi een boete kunnen krijgen.

Voor de Britse census van 2021 voerde de landelijke organisatie van Humanisten nog actie om geen ‘nepreligies’ op te geven als mensen niet gelovig waren. De Australische atheïstenorganisatie deed ook al zo’n oproep in 2011. Dit omdat mensen die ‘Jedi’ opgeven vaak niet echt religieus zijn. Omdat zij wel iets invullen wordt dat geregistreerd als religieus zijn of als een ongeldig antwoord, wat de statistieken vertekent.

In onder meer het Verenigd Koninkrijk wordt de census momenteel gehouden en in Australië begint het in augustus. Het is dus nog maar de vraag hoeveel Jedi er in 2021 nog over zijn.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!