Waarom Star Wars nut heeft voor de wetenschap

Wat voor nut heeft de Galaxy Far Far Away voor wetenschap in ons universum? Star Wars Awakens sprak de Amerikaanse hoogleraar Robin R. Murphy van Texas A&M University. Zij publiceerde afgelopen week een vergelijking tussen Star Wars-droids en echte robots.

Wetenschappers laten zich vaak inspireren door de Star Wars-franchise. Een onderzoek naar binaire sterren heette bijvoorbeeld ‘TATOOINE’, meerdere diersoorten zijn vernoemd naar Star Wars-personages en de Universiteit van Warschau probeerde blasterschoten na te maken met lasers.

Murphy analyseerde droids uit The Mandalorian en The Book of Boba Fett en concludeerde dat ze ‘not the droids we’re looking for’ zijn. Droids in Star Wars zijn ‘flashy’, maar in de echte wereld kunnen robots meer. Deze analyse verscheen in het toonaangevende vakblad Science, maar waarom?

Volgens Murphy vertellen wetenschappers graag over hun werk, maar dit is niet altijd begrijpelijk voor mensen zonder ingenieurstitel. “We kunnen Star Wars en andere fictieve werken gebruiken om dat te overbruggen”, meent Murphy.

Het zorgt niet alleen voor meer simpele gesprekken op een verjaardag. Wetenschappers willen hun werk begrijpelijk maken door fictie te gebruiken. Daarbij hopen ze bijvoorbeeld jongeren te interesseren voor de wetenschap.

Murphy gebruikt Star Wars ook in haar lessen. Volgens haar zijn er weinig praktische voorbeelden van werkende robots in de echte wereld, dus gebruikt ze de Galaxy Far Far Away om voorbeelden te vinden en gaten te vullen.

In eerste instantie afgewezen

De hoogleraar schreef al meerdere artikelen waarin fictie en werkelijkheid samenkwamen. Toen ze deze reeks verhalen voor het eerst pitchte bij Science werd ze afgewezen. Murphy wist toch een paar stukken in te sturen, waarvan er één viraal ging. Sindsdien schrijft ze maandelijks dit soort artikelen.

De directe aanleiding van deze publicatie was het tweede seizoen van The Mandalorian en Murphy haar ‘fan crush’ op IG-11. “Die droid is mechanisch en visueel interessant met een grappig karakter. Daarbij is alles met Taiki Waititi schitterend.”

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!