Yoda

Waarom praat Yoda met omgekeerde zinnen?

Yoda’s manier van spreken is misschien wel het meest opvallende aan het personage en we vieren het op 21 mei, International Talk Like Yoda Day. Waarom praat de legendarische Jedi-meester eigenlijk met die welbekende omgekeerde zinnen?

George Lucas vond het belangrijk dat Yoda een mysterieus figuur zou zijn. Over het ras en de afkomst van de meester is dus weinig bekend, laat staan over de oorsprong van zijn taalgebruik. Zijn ene soortgenoot, Yaddle, spreekt wel ‘normaal’ en de andere, Grogu, brabbelt momenteel alleen.

David Adger, een taaldeskundige van de Queen Mary University of London, publiceerde eind 2017 een analyse van Yoda’s spreekwijze. Hij maakt hierbij gebruik van ‘syntaxis’, het gebied binnen taalkunde dat draait om zinsbouw. 

Moedertaal

Adger legt uit dat wanneer je een nieuwe taal leert, je de taal die je al spreekt gebruikt om zinnen te maken. Je past taalregels van de ene taal toe op de ander, waardoor zinsbouw kan afwijken van hoe het zou moeten. Een Fransman zou in het Nederlands bijvoorbeeld ‘Ik ken goed deze taal’ zeggen, in plaats van ‘Ik ken deze taal goed’.

De reden dat Yoda dus spreekt zoals hij spreekt, is volgens Adger omdat ‘Galactic Basic Standard’ (dat wij kennen als Engels) niet zijn moedertaal is. Hij past de opbouw van zijn moedertaal toe op Galactic Basic Standard. Alleen weten we niet wat die moedertaal zou zijn.

Expres

Adger is niet de enige met een theorie over Yoda’s taalgebruik. Zo werd in een discussie op Reddit het idee opgebracht dat Yoda expres afwijkend praat. Als je je zinnen anders opbouwt moet je gesprekspartner meer moeite doen je te begrijpen en meer nadenken wanneer je praat. Zo dwing je diegene om goed te luisteren.

Inconsistent

Een probleem voor onderzoekers die een blik werpen op Yoda’s zinnen is de inconsistentie van de zinsbouw, schreef The Atlantic in 2015. Taalkundige Mark Liberman analyseerde tientallen uitspraken. Hij merkte op dat de opbouw die de Jedi-meester toepast telkens net wat anders lijkt. Het is daarom lastig te koppelen aan standaarden van Engelstalige onderzoekers.

David Adger concludeerde dat de Hawaiiaanse taal het meest overeenkomt met Yoda’s spreekwijze.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!