Christmas in the Stars

Vier kerstmis tussen de sterren!

Samen met R2-D2 en C-3PO!

Christmas in the Stars: wat geef je een Wookiee voor kerst wanneer hij al een kam heeft? Een duidelijke vraag waar een antwoord niet nodig is. Het is een vraag die al heel wat jaren gesteld wordt en elk jaar rond deze tijd van het jaar bij mij weer uit de speakers knalt.

Kerst, het is een terugkerend fenomeen. Een viering van vrede op aarde. Een tijd waarin we allen (eindelijk) weer samen kunnen komen en velen van ons onder het genot van een hapje en drankje cadeaus geven en ontvangen. Of misschien komt de Kerstman gewoon bij jou thuis langs. Het is een tijd van vreugde, warmte in de koude dagen en het lichtpuntje in de donkere maanden. Met de terugkeer van Kerstmis komt ook de gigantische stroom aan kerstliedjes terug. ‘All I want for Christmas is you’ en ‘Last Christmas’, probeer maar eens enkele dagen te doen zonder dat je de liedjes hoort. En dat is prima, maar toch is de overdaad aan herhaling van deze liedjes na enkele weken (zelfs voordat Kerst is aangebroken) bij mij vaak een punt van ergernis. Iets is niet speciaal wanneer het dagelijks langs komt, toch?

De vergeten link tussen Kerst en Star Wars

De Star Wars-liefhebber in mij probeert van ‘dat wat normaal is’ toch een beetje op te fleuren met een vleugje ‘galaxy far, far away’. Want naast ‘It’s beginning to look a lot like Christmas’, ‘Santa tell me’ en ‘Do they know it’s Christmas’ hoor je bij mij thuis ook ‘What can you get a Wookiee for Christmas’, ‘R2-D2 we wish you a merry Christmas’ en ’The odds against Christmas’. Niet de meest bekende kerstliederen, maar toch hele fijne. Het zijn er slechts enkele van de negen liedjes die te vinden zijn op Christmas in the Stars: The Star Wars Christmas Album. Jawel, er is een Star Wars kerst-album uitgegeven in 1980. Origineel verscheen het nog op een LP (als je niet weet wat dat is, vraag het eens aan je ouders), maar inmiddels is het gewoon te vinden op Apple Music, Spotify en alle andere streaming diensten.

Ik ben de laatste die zal ontkennen dat dit klassieke stukje kerst niet heel bekend is. Toch, sinds ik de cd ontdekte in de jaren negentig, is het bij mij thuis een traditie om enkele keren naar de muziek te luisteren rond deze tijd van het jaar. ‘Gezongen’ door R2-D2 en C-3PO (welke daadwerkelijk ‘ingesproken’ is door Anthony Daniels) brengt de muziek een zeer fijn gevoel met zich mee. Het authentieke kerstgevoel. Denk aan de vele bel-klanken in de achtergrond, de herkenbare kerstmuziek (met een Star Wars-sausje) en uiteraard de tenenkrommende teksten die gezongen worden. Want ‘Rudolph the red-nosed reindeer had a very shiny nose’ is misschien dan wel klassiek, echt heel slim klinkt het niet. Dan kun je net zo goed meezingen met ‘The odds of it being Christmas being Christmas, are 365 to one. Christmas, you see, could have easily, never ever begun’ of zelfs ‘Everyone will have a cookie, I bought extra for the Wookiee’. En wie heeft nu nooit R2-D2 jingle bells willen horen fluiten?! Juist!

De teksten zijn geschreven door Maury Yeston, een oud-muziek professor van Yale wie later groot werd op Broadway en zelfs Tony Awards won. Met producent Meco Monardo achter het album (bekend van verschillende disco-versies van bekende science fiction muziek) had Christmas in the Stars alle ingrediënten om een geweldige kerst te bezorgen.

Christmas in the Stars met een jonge Bon Jovi

Het kan echter nog spannender! Christmas in the Stars is het allereerste album waarop een jonge Bon Jovi zingend te horen is. In ‘R2-D2 we wish you a merry Christmas’ is het zijn stem die een koor aanstuurt. Er werden zo’n 150.000 versies van de LP gemaakt (naast een onbekend nummer cassette bandjes) en tijdens de lancering wist het album de 61e plek te bereiken in de Billboard 200. Toch verdween het album al snel in vergetelheid en bleef het alleen leven bij hen die het vroeg in hun hart hadden gesloten. Het verhaal dat tussen de liederen door verteld wordt brengt een glimlach op het gezicht wanneer C-3PO andere droids uit probeert te leggen wat Kerst nu echt is. Terwijl hij dat doet, leert R2-D2 zingen. Christmas in the Stars werd nooit meer fysiek uitgebracht. Maar op de streaming diensten leeft het album voort.

Nadat de droids besluiten dat Luke Skywalker een sjaal krijgt, prinses Leia een goed ruikende parfum en oorwarmers voor Han Solo, leert C-3PO hen wat het beste cadeau is. Het plezier dat kinderen in de galaxy krijgen wanneer ze spelen met hun nieuw verkregen speelgoed. Iets wat resulteert in een warm afscheid. “Merry Christmas, everyone. And may the Force be with you…always.” Vanuit Star Wars Awakens wensen ook wij je een fijne kerst toe.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!