Toyfotografie voor dummies

en Action Figures

Eerder deze week hebben we onze toyfotografiewedstrijd aangekondigd en dit motiveerde Roy, een van de communityleden van Star Wars Awakens, om een artikel van hem op onze site te laten publiceren waarin hij dieper ingaat op de basis voor iedereen die ambieert om iets met toyfotografie te doen en natuurlijk kans wil maken op de Ahsoka action figure die wij binnenkort zullen weggeven!

Geschreven door Roy (communitylid)

Met de aankondiging van de Toy Fotografie wedstrijd leek het mij leuk om speciaal voor Star Wars Awakens mijn “Toyphotography 101” artikel te herschrijven wat ik ooit voor een Hot Toys specifieke website/podcast geschreven heb. Maar weet dat alle hieronder genoemde voorbeelden met Hot Toys figuren ook prima werken op Black Series, LEGO Minifigs en alle andere mooie collectables die men in bezit heeft. Dus bij deze mijn uitgebreide (zoals men ondertussen van mij gewend is) artikel met een groot aantal hints en tips maar ook een omschrijving van de setup die ik gebruik. Hopelijk doet het je overhalen om ook mee te doen aan de toyfotografiewedstrijd want het is echt een ontzettend leuke toevoeging op onze verzamelhobby.

Details die je anders nooit had gezien

Want dat is het ook gewoon; al deze mooie action figures worden met de dag realistischer en gedetailleerder. Wanneer je ze op de juiste manier fotografeert moeten mensen zelfs een double take doen om te ontdekken dat ze naar een action figure kijken en niet naar de echte acteur of actrice. En sinds ik het ben gaan doen ben ik nog meer versteld geraakt over deze geweldige figuren. Er vallen bijvoorbeeld plotseling details op die je anders niet had gezien. Ook als je lekker bezig bent met het poseren op een zo natuurlijk mogelijke manier. Uiteindelijk leer je veel beter te begrijpen wat het figuur kan maar ook wat mogelijk een veel natuurlijker ogende pose is in de vitrinekast.

Maar hoe begin je dan? De meeste mensen zullen tegenwoordig allemaal in het bezit zijn van een knappe mobiele telefoon. Als je een hele recente hebt zul je zelfs met veel meer gemak een knappere foto maken dan een echte fotocamera. Ik ben echter wel in het bezit van een fotocamera en daarnaast nog wat extra hulpmiddelen puur voor de fotografie, zoals je hieronder kunt zien.

Op de foto zijn te zien;

  • Canon 80D Camera
  • 50mm F1.8 Lens (De lens die ik prefereer voor toy fotografie, niet duur wel heel goed!)
  • 18-135mm Lens
  • Led panelen met diffusers
  • Statief voor de camera
  • Statieven voor de led panelen
  • Wat kleine handhouders voor de ledpanelen
  • Een berg A3 karton in verschillende kleuren
  • Tesa afplaktape

En dat is ongeveer alles wat ik tegenwoordig gebruik voor het maken van foto’s. De camera is natuurlijk een behoorlijke investering, maar de led panelen (Yongnuo YN300 air), statieven en het karton zijn allemaal redelijk goedkoop. Toen ik begon dacht ik het wat professioneler aan te pakken met een hele lichttent. Dit werkte eigenlijk best wel goed en je kunt voor relatief weinig een complete set kopen inclusief verlichting en achtergronden en dan ben je voor ongeveer €50,- klaar. Het resultaat was eigenlijk best heel erg mooi, maar ik vond het toch ook wel vervelend om iedere keer de studio neer te zetten en af te breken. Ik kwam er al heel snel achter dat met stukken karton en knappe verlichting ik een stuk sneller het op kon bouwen met zelfs iets makkelijker het zelfde resultaat. Het is nog steeds een prima startpunt en als je ook nog je figuren wilt gaan filmen voor een review is het zelfs de beste oplossing.

Zoals je kunt zien is de fotostudio behoorlijk groot, je hebt ze gelukkig in verschillende maten want een Black Series figure in een tent van 50×50 is misschien een beetje overkill. Maar voor mijn Hot Toys heb ik in een tent van dat formaat genoeg ruimte om meerdere figuren tegelijkertijd op de foto te zetten.

Maar je kunt je voorstellen dat het best wel een ding is wat ook opgeborgen dient te worden waardoor ik uiteindelijk voor mijzelf uitkwam op stukken A3 karton. Het opzetten met een stuk karton is eigenlijk super simpel: ik pak de doos van het figuur en plak met afplaktape (zodat de doos en het karton niet beschadigt), zet het stuk karton erop en mijn fotostudio is klaar.

Omdat het figuur in de doos moet passen is deze altijd hoog genoeg om als fatsoenlijke achtergrond te dienen. Ik gebruik A3 papier omdat dat lang genoeg is zodat er een mooie ronding in de achtergrond (en ondergrond) komt zodat je echt kunt gaan voor dat fotostudio-gevoel. Maar voor een kleiner figuur werkt een kleiner stuk karton of papier natuurlijk ook prima. Als je de doos al weggegooid hebt (barbaar!) dan zijn er natuurlijk zat andere plekken in huis te vinden waar je het stuk karton op vast kan plakken. Als je op zoek gaat naar zo’n plekje, houd dan altijd rekening met het licht op die plek.

Belichting is essentieel

Later in deze tutorial kom ik nog even uitgebreid terug op verlichting maar weet dat licht essentieel is voor fotografie! Dus ga op zoek naar een plekje waar mooi natuurlijk licht is. Dat scheelt een hoop gedoe met het gebruiken van externe verlichting zoals de ledpanelen die ik gebruik. Zoals je hieronder kunt zien heb ik mijn “studio” gewoon op de printer geplaatst in de computerkamer puur omdat het licht daar mooi naar binnen viel voor de foto die ik wilde maken. Let er wel op dat vol zonlicht niet heel goed is voor je figuur dus laat hem daar nooit te lang in staan.

Wanneer je eenmaal het perfecte plekje hebt gevonden begin je met de setup. Als je genoeg licht hebt dan is het makkelijk. Zet het figuur neer in de pose die je in gedachte hebt. Let hierbij ook even op hoe de kleding of een cape valt en schenk even extra aandacht op hoe een figuur iets vasthoudt. Met één gestrekte arm een blaster cannon vasthouden lukt zelfs de sterkste Mandalorian niet! Ben je tevreden over hoe het figuur staat begin dan gewoon lekker met foto’s schieten uit iedere hoek die je kunt bedenken. Voor het beste resultaat volgen hier wat tips:

  • Neem nooit foto’s boven de ooglijn van de figuren; In het echt is een fotograaf ook niet 10 meter groot. Doe je dat wel dan zorg je dat de schaal van het figuur overduidelijk wordt en dat is juist wat je probeert te voorkomen. Dus ga voor de ooglijn of zelfs iets daaronder. Als je omhoog kijkt naar Darth Vader wordt hij meerdere malen indrukwekkender bijvoorbeeld.
  • Probeer wat gekke hoeken en draai lekker om het figuur heen. Sommige dynamisch geposeerde figuren komen helemaal mooi uit de verf wanneer ze uit een gekke hoek gefotografeerd zijn.
  • Let er altijd op dat je genoeg licht hebt! Met weinig licht gaan (telefoon) camera’s voor de verlichting compenseren doormiddel van allerlei iso en ai truckjes. Dat ga je naarmate je telefoon of camera ouder is heel sterk terug zien in de kwaliteit van je foto. Ik ga niet te diep in op settings van de camera zelf maar ik heb aan het einde mijn basisinstellingen wel even toegevoegd. Probeer in ieder geval de ISO setting altijd zo laag mogelijk te houden. De telefoongebruikers zorgen er bij voorkeur voor dat ze zo weinig mogelijk hoeven te compenseren met de verlichting slider.
  • Let er altijd op dat je de focus legt op het oog het dichtst bij de camera. Als je echt voor die close up headshot gaat dan kun je met je camera of telefoon kiezen waar je de focus op legt. Bij een telefoon is het vaak waar je op je scherm aantikt voor scherpstellen. Je kunt natuurlijk artistiek wat anders willen doen maar het meest natuurlijk voelt het wanneer het oog het dichtst bij de kijker in focus is.
  • Neem na het fotograferen even de tijd om naar de foto’s te kijken die je gemaakt hebt. Pas de pose/kleding even aan als er iets niet natuurlijk voelt of pas de verlichting aan als je merkt dat de schaduw onnatuurlijk oogt. Zoom ook even goed in op de foto om te kijken of die lekker scherp is. Ik ben van nature nogal een bibberend persoon dus ik gebruik bij voorkeur een zo kort mogelijke sluitertijd. Met een korte sluitertijd heb je overigens nog veel meer licht nodig. Als ik dat niet heb gebruik ik dus lekker een statief maar soms werkt het ook om gewoon de countdown timer te gebruiken waardoor je niet een knop hoeft in te drukken op je telefoon of camera. Voor telefoons zijn er overigens ook zat simpele statieven te koop.

Hieronder kun je zien hoe ik de camera inderdaad op ooghoogte heb staan van Spider-Man (Tom Holland). Daarnaast is het wat donkerder dus staat de camera lekker op een statief. De leukste foto’s die ik gemaakt heb zijn overigens altijd uit de losse pols want dan kan je heerlijk om het figuur heen draaien.

Als ik eenmaal tevreden ben over hoe ik het figuur op het preview beeld van de camera heb staan ga ik beginnen met spelen met de verlichting om de meest natuurlijke look te creëren. Zoals ik eerder al heb gezegd; licht is essentieel voor fotografie! Het kan je foto maken of breken. En het kan een geweldig figuur er heel slecht uit laten zien. Hot Toys heeft in het verleden nog wel eens verkeerd verlichte eindproduct shots laten zien waardoor mensen die daar niet doorheen kunnen kijken allemaal hun bestellingen annuleerde. Tegenwoordig gebruiken ze daarom allemaal professionele toyfotografen. Hieronder kun je duidelijk het verschil zien wat verlichting kan doen. Exact dezelfde foto, maar met het licht uit allerlei verschillende/verkeerde hoeken.

Zoals je (hopelijk) kunt zien voelt de eerste foto het meest natuurlijk. Geen harde schaduwen en de schaduw die er is valt op een logische plek en er is een mooie gelijke hoeveelheid licht over de mooie headsculpt. De tweede foto heeft de verlichting vanaf de compleet verkeerde kant en ook nog eens teveel waardoor al het detail verloren gaat (dit is de fout die je het meest tegenkomt). De derde foto is niet verkeerd maar er zit een te scherpe schaduw aan de linkerkant van het gezicht wat onnatuurlijk voelt. Op de vierde foto heb ik zelf gewoon wat lol met het spelen met schaduw en verlichting waardoor Peter Parker in ene een stuk serieuzer voelt.

Als je maar één lichtbron hebt kun je overigens ook altijd een stuk wit papier gebruiken. Werkt perfect met licht van buiten of wanneer de batterij van je ledpaneel midden in een foto sessie leeg is…

In al deze foto’s ben ik gegaan voor een witte achtergrond. Puur omdat het een goede kleur is om mee te oefenen. Je kunt goed zien hoe de schaduwen vallen en er is een lekker contrast met de achtergrond. Maar het voordeel van karton is dat je het in verschillende kleuren kunt krijgen waardoor je wat meer mogelijkheden hebt voor de studio look shots. Nog leuker is het om wat te gaan spelen met achtergronden.

Voor de nu lopende toyfotografiewedstrijd is het niet toegestaan om gebruik te maken van je monitor als achtergrond of met Photoshop een achtergrond in te voegen. Maar beiden zijn voor de normale gebruiker heel makkelijk toe te passen. Het leukste is echter om het figuur ergens tussen de planten neer te zetten of zelfs er mee naar buiten te gaan. Voor mensen met LEGO is het helemaal makkelijk om bijvoorbeeld de minifig ergens in een LEGO set te zetten.

Er zijn superveel mogelijkheden om mooie shots te maken van figuren. Maar zelfs met hele simpele achtergronden kun je prachtige shots maken van je figuur en hun details. Het leukste is gewoon om lekker het figuur ergens neer te zetten en na te denken hoe je wilt dat de foto er ongeveer uit gaat zien om vervolgens er op los te fotograferen. Vaak is net de foto uit die gekke hoek waar je niks van verwachtte de beste of soms heb je toevallig net ergens verkeerd de focus op gelegd en vertelt de foto weer een heel ander verhaal. Ik hoop gewoon dat je na het lezen van dit artikel het gewoon eens probeert. Misschien ontdek je hernieuwde liefde voor een figuur wat al jaren ergens in een doos opgeborgen staat of achterin de vitrine is beland.

Veel plezier met het schieten van foto’s en weet dat Han het als eerste deed. 😉

Handmatige instellingen voor DLSR-camera’s

Voor de mensen met DSLR’s hieronder nog even de instellingen die ik gebruik als basis. Ik schiet altijd compleet manual (handmatig) zodat ik overal de controle over heb. Als je daar nog niet zo handig mee bent raad ik aan om je camera op Aperture Priority met F8.0 te zetten. Dat is een goede start plek voor een natuurlijk voelende depth of field voor deze kleine figuren.

Mijn manuele settings:

  • ISO 100 of 200.
  • Aperture F8.0 (om mee te beginnen, kan natuurlijk hoger of lager afhankelijk van de blur die ik wil hebben).
  • Sluitertijd is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid licht die je hebt. Ik probeer altijd sowieso op 3 verschillende sluitertijden dezelfde foto te maken zodat ik achteraf kan kiezen wat de mooiste basis is. Omdat ik van een statief schiet maakt de lengte ook niet uit; ik heb superscherpe foto’s gemaakt met secondenlange sluitertijden.
  • Altijd de focus op het oog het dichtst bij de camera.

Hopelijk helpt deze informatie met een mooi begin aan je fotografiecarrière. Als er vragen zijn ben ik altijd wel te vinden op de Star Wars Awakens Discord en ik help meer dan graag!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!