Tijdverdrijf op de Millennium Falcon: wat is holochess?

De holochess-tafel is misschien wel een van de meest herkenbare delen van de Millennium Falcon. Maar wat is dit dit holografische schaakspel, ook wel “dejarik” genoemd, en hoe speel je het?

Eén van de eerste dingen die opvallen aan het interieur van de Falcon, is het ronde schaakbord waar hologrammen van monsters op rondlopen. R2-D2 draait aan een paneel en een hologram doodt een andere. Jaren later, in de film Rogue One, zien we rebellen van Saw Gerrera een houten versie van dejarik spelen. Onder meer in The Bad Batch komt de holografische tafel terug en blijkt holochess een goede manier te zijn om snel wat credits binnen te harken.

Kort na de introductie van holochess in A New Hope weten we de beste techniek in het spel: laat de Wookie winnen. Hoe je verder het spel moet spelen blijft lange tijd achterwege. Met dank aan het Virtual Reality-spel Jedi Challenges is het wel duidelijker geworden, daar is dejarik namelijk een speelbaar spel in geworden.

“He made fair move, screaming about it won’t help you”

Over hoe het spel verder precies werkt, zijn de meningen verdeeld. Het speelbord dat in Galaxy’s Edge te krijgen is, komt ook zonder regelboek. Net zoals bij het kaartspel sabacc zijn er verschillende regelsets te vinden. Met dank aan redditor blakewhitlow09 is er een overzicht van al die regelsets. Het is aan jou, de speler, om te bepalen welke regels voor jou het beste werken!

Elk schaakstuk eigen regels

Zoals blakewhitlow09 de regels interpreteert, kan elk speelstuk een bepaald aantal vakjes bewegen, heeft een beperkt aantal levens en kan een zekere hoeveelheid schade doen wanneer het slaat. Sommige poppen hebben ook speciale “abilities”. Het groene beest dat een schaakstuk van Chewbacca uitschakelt, de Mantellian Savrip, heeft bijvoorbeeld 8 punten levens, kan één vakje ver bewegen en doet tot 12 punten schade. Zo hebben alle schaakstukken hun eigen regels.

“From a certain point of view” lijkt dejarik dus op wargames of roleplaying games als Warhammer en Dungeons & Dragons, waar elk karakter eigen statistieken en mogelijkheden heeft. Sterker nog, Dungeons & Dragons-uitgever Wizards of the Coast heeft een tijdje dejarik-speelstukken verkocht voor een Star Wars-rpg. 

Common Ground
Omega zet haar vaardigheden in om de financiële schuld van de Bad Batch af te lossen bij Cid.

Zelf een bord regelen

Wat nu als je geen Millennium Falcon hebt om in te spelen? In Disney’s Galaxy’s Edge kan je een houten set kopen en ook op Etsy kan je terecht voor borden en speelstukken. Beschik je over een 3D-printer of een kennis met een 3D-printer? Dan kan je op meerdere plekken bestanden vinden voor een bord en voor de stukken.

Op Facebook is er een groep voor mensen die hun eigen speeltafels bouwen (met lichtjes en al). Hier vind je ook linkjes voor printbestanden.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!