‘So uncivilized’ of aanzienlijk beter dan ‘hokey religions and ancient weapons’? Genoeg is te zeggen over de blaster uit Star Wars, maar zouden ze ook in het echt mogelijk zijn?
Een team gespecialiseerd in lasertechnologie van de Universiteit van Warschau, probeerde het effect van een blasterschot na te bootsen. Hiervoor gebruikte het team een nieuwe, compacte en zeer krachtige laser om een korte straal af te schieten door de lucht.
Echter: Als je dit ‘blasterschot’ wil vastleggen op film, heb je een camera nodig die een snelheid van een miljard frames per seconde kan filmen. Dat legde doctor Yuriy Stepanenko uit, de leider van het team verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de betreffende laser.
Om het nog even een stapje lastiger te maken: een dergelijke camera bestaat dus niet. De laser schoot tien keer per seconde en door middel van een gemodificeerde camera die gesynchroniseerd werd met de laserschoten, kon er toch beeld worden gecreëerd. Ook een beetje waterdamp in de testkamer hielp mee om het zichtbaar te maken.
De kleur
In Star Wars vliegt het groen en rood je om de oren, maar hoe zit dat met deze laser?
De laser is het dichtste bij infrarood, maar de kleur verandert door een natuurkundig proces rondom de puls.
Door de kracht van de laser ontstaat er namelijk een soort plasmalaagje rondom de lichtstraal. Dit laagje geeft meerdere golflengtes van licht af en wanneer je deze tegelijkertijd binnenkrijgt, zie je wit.
Gebruik als wapen
Kunnen we dan op zijn minst deze laser gebruiken om TIE-fighters neer te schieten of onszelf te verdedigen tegen opdringerige premiejagers?
Dat is in ieder geval niet het voorziene gebruik van de laserschoten. Doordat de schoten ver kunnen reiken, gelooft het onderzoeksteam dat de laser kan worden ingezet om luchtvervuiling te meten.
De reactie van het witte laserlicht met atomen in de lucht kan onderzoekers data geven over verschillende stoffen in de atmosfeer.