Sponzige munten en credits zonder waarde: het geld uit Star Wars

In The Mandalorian krijgt hoofdpersoon Din Djarin met allerlei soorten valuta betaald voor zijn diensten. Hij krijgt mogelijk waardeloze Imperial credits tot blauwe sponzige flan-munten. Wat voor soorten geld vlogen er allemaal over de toonbanken in het universum hier ver, ver vandaan?

Het eerste betaalmiddel uit het Star Wars-universum waar mensen mee te maken krijgen, zijn credits. Credits zijn altijd gebruikt in de Galactic Republic (en de varianten daarvan), evenals de Empire.

George Lucas introduceerde het betaalmiddel ‘credits’ in zijn allereerste film THX 1138. Hierna zette hij het door naar zijn Star Wars-universum. Han Solo noemt als eerste het betaalmiddel in A New Hope, wanneer hij om 10.000 credits vraagt van Luke Skywalker en Ben Kenobi voor een overtocht naar Alderaan.

Later, in The Phantom Menace, krijgt het betaalmiddel meer context. De credits heten ook wel ‘dataries’ en blijken ze niet overal in het universum van waarde te zijn. Op Tatooine, en op andere planeten in de Outer Rim, blijkt de ‘wupiupi’ het betaalmiddel te zijn en weigert Watto om dataries van Qui-Gon Jinn aan te nemen.

Die ogenschijnlijke afkeer van credits komt vaker terug in het universum. De Mandalorian Din Djarin neemt geen Imperial credits aan na de val van de Empire. Immers, geld van een keizerrijk is niets waard als dat keizerrijk niet meer bestaat. Op de planeet Canto Bight moeten New Republic Credits weer worden ingewisseld voor een lokale munteenheid.

Bron: /r/PrequelMemes

Ottomaans geld en betaalpassen

Geld komt in verschillende vormen en maten voor in het Star Wars-universum. Credits kunnen worden besteed met een soort betaalpassen (‘credit chips’), maar er bestaan ook metalen staven van. In bijvoorbeeld The Clone Wars en in The Mandalorian zijn deze metalen credits te zien bij transacties. Andere geldeenheden hebben juist weer munten. Zo betalen de Calamari met flan, blauwe gelei-achtige munten die ongeveer net zo sponzig zijn als het gelijknamige dessert.

In een groot universum als dit komen nog allerlei soorten geld voor, zoals ook de spira op Batuu. Maar geld is niet het enige ruilmiddel in het universum. Op Jakku krijgen scavengers bijvoorbeeld voedsel in plaats van geld. Daarnaast, waarom zou je geld betalen voor een potje Sabacc als je ook je ruimteschip in kan zetten?

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!