Star Wars en 2022, wat een combinatie!

Nu het jaar eindigt kijken we even terug...

Terwijl het jaar haar laatste stralen zonneschijn op ons neer laat dalen, maken we ons allen op om 2023 te starten. Een jaar waarin we niet alleen een derde seizoen van The Mandalorian gaan zien en Jedi: Survivor kunnen gaan spelen, maar ook het jaar waarin Star Wars Celebration eindelijk Europa weer aan gaat doen. Voor het zover is blikken we terug op 2022. Want het was een bijzonder jaar voor de gemiddelde Star Wars-fan…


Het duurde dan ook niet lang om nieuwe Star Wars content te krijgen dit jaar. Op vier januari verscheen The Fallen Star, een nieuw boek in de eerste fase van The High Republic, geschreven door Claudia Gray. In januari verschenen sowieso een hoop boeken en comics, zoals The Story of a Faithful Wookiee en War of the Bounty Hunters. Ook verscheen op vijf januari de tweede aflevering van The Book of Boba Fett. Het is haast niet te bevatten dat deze serie nog geen jaar oud is, wetende wat er in de loop van het jaar nog meer op Disney+ verschenen is.


Op 9 februari kwam Boba’s eigen serie tot een eind en zagen we allen hoe het personage op de rug van een Rancor behoorlijk wat schade aan wist te richten. Ook was het die dag dat Cad Bane de dood vond in deze aflevering. Qua boeken zat het ook goed. Zo ging aan de kant van The High Republic het verhaal door in The Battle of Starlight en in Midnight Horizon, maar konden fans van The Mandalorian uit de voeten met The Art of The Mandalorian Season 2. Gamers doken massaal weer in The Old Republic, de MMO die recentelijk haar tiende verjaardag vierde. Met de nieuwe uitbreiding Legacy of the Sith werd een hoop nieuws aan de game toegevoegd. Het was het startschot van een jaar lang vieringen in het spel. Ook bracht het een fantastische cinematische trailer met zich mee die het bekijken meer dan waard is.

Het afgelopen jaar werd het Star Wars-universum op leuke manieren uitgebreid in de vorm van onder andere Kenobi, Andor, The High Republic en Crimson Reign. En hoewel ik heel erg kan genieten van nieuwe verhalen in ‘A Galaxy Far, Far Away’, was mijn hoogtepunt van 2022 toch wel dat ik als redacteur voor Star Wars Awakens mocht aantreden. Blijkbaar heb ik de afgelopen decennia als fanboy inmiddels genoeg kennis en kunde opgebouwd om mijn steentje bij te kunnen dragen aan de nog altijd groeiende Star Wars fan community in Nederland. Regelmatig mag ik Nederlandse Star Wars-liefhebbers verblijden met artikelen, illustraties en ander werk van mijn hand. En met plezier! Want naast het feit dat ik mijn liefhebberij graag op deze manier uit, weet ik inmiddels voor wie ik het doe. Dankzij de Discord-server van Star Wars Awakens heb ik een gezellige en vriendelijke community van Star Wars-liefhebbers leren kennen. De talloze nieuwe initiatieven die hier de afgelopen tijd uit zijn ontstaan, zorgen ervoor dat het steeds leuker wordt om onderdeel te zijn van Star Wars Awakens!

– Machiel


In Mission to Disaster, een High Republic boek van Justina Ireland, kwamen we opnieuw in aanraking met de Nihil toen deze op 1 maart verscheen. Op diezelfde dag opende Disney in Walt Disney World te Florida de Galactic Starcruiser, een hotel waar je je compleet in de wereld van Star Wars kunt wanen. Helaas waren de vieringen hiervan kort, een dag later wist het nieuws ons te bereiken dat Alan Ladd Jr. overleden was. Hij was een bijzonder belangrijke schakel binnen Star Wars. Zonder hem was de eerste film er mogelijk nooit gekomen. Marvel kwam in maart met de nieuwe serie ‘Han Solo & Chewbacca’ en verscheen het script van The High Republic: Tempest Runner in boekvorm.


April was een bijzondere maand omdat de eerste mensen van onze crew de reis mochten maken naar Batuu. De planeet, gelegen in Walt Disney World (en Disneyland) zorgde voor flink wat avonturen (en een huwelijksaanzoek!). Met A Queen’s Hope sloot E.K. Johnston haar boekentrilogie rondom Padmé af. De grootste gebeurtenis in april was duidelijk de release van LEGO Star Wars The Skywalker Saga, de game die keer op keer uitgesteld werd. Eindelijk konden we het spel dan zelf ervaren en de complete filmlijn in LEGO-vorm naspelen. Gamers met een Switch konden daarnaast ook aan de slag met een versie van The Force Unleashed.

Ik heb onwijs veel favoriete Star Wars momenten van het jaar. Ik ben terechtgekomen in een community waar ik me thuis voel. Ik praat niet vaak in de Discord, maar de mensen die daar actief bezig zijn, zijn oprecht toppers. En dat hebben we toch echt te danken aan Ramon! Ik ben zelfs onderdeel geworden van de Star Wars Podcast. Misschien niet als vast crewlid, maar wel als de DLC! Voor de mensen die dit niet snappen wordt het hoog tijd om de podcast te gaan luisteren.

Maar mijn favoriete moment van het jaar (als het niet van heel mijn leven is) is de dag dat ik voor de Millennium Falcon ten huwelijk werd gevraagd door mijn scruffy looking nerfherder! Galaxy’s Edge was een plaats uit mijn dromen waar meerdere kleine meisjes dromen uitkwamen. Tip voor alle meiden: go get yourself a Star Wars nerd! Want niet alleen behandelen ze je als een echte ‘princess of Alderaan’, maar ze laten al je dromen uitkomen!

– Kimberley


Op vier mei, May the Fourth, lanceerde Disney+ Disney: Gallery – The Book of Boba Fett, waardoor we konden een kijkje konden werpen op het proces achter het maken van de serie. Ook lanceerde Skywalker Sound in samenwerking met Apple de documentaire Behind the Mac: Skywalker Sound, waarin stil werd gestaan bij de geluiden die nodig zijn om Star Wars tot leven te brengen. Ook gaf Apple online een sessie (welke gratis gevolgd kon worden) waarin personeel van Skywalker Sound een workshop gaf rondom het maken van nieuwe geluiden. In het boek Brotherhood van Mike Chen werd ingegaan op de relatie tussen Anakin en Obi-Wan, iets wat belangrijk was omdat iets later in dezelfde maand op Disney+ de Obi-Wan Kenobi-serie begon. In Anaheim vond ook nog eens Star Wars Celebration plaats waar het vervolg op Jedi: Fallen Order werd onthuld.


Juni gaf ons het nieuwe boek Stories of Jedi and Sith waarin een hoop korte verhalen te vinden waren. Ook keerde in deze maand een klassieke game terug, dit keer op de Nintendo Switch; Knights of the Old Republic II: The Sith Lords. Alsof dat niet genoeg Sith was voor één maand verscheen ook Shadow of the Sith, geschreven door Adam Christopher. Marvel ging ondertussen lekker door met een hele hoop nieuwe releases, zoals Obi-Wan 2, Darth Vader 24 en Doctor Aphra 21.

In Star Wars zijn we inmiddels gewend dat personages die dood lijken te zijn, toch nog blijken te leven. Ook voor mij was 2022 een jaar wat stond voor een wederopstanding aangezien de Star Wars community elkaar na jaren eindelijk weer in de armen kon sluiten nu popcultuurevenementen zoals Comic Con weer plaats konden vinden. Ik heb persoonlijk met Star Wars Awakens altijd willen pleiten voor de verbinding in de Nederlandstalige geek community (Star Wars in het bijzonder uiteraard), juist omdat dit een groep mensen is die in hun dagelijks leven misschien niet altijd even makkelijk erbij hebben gehoord.

Hoe bijzonder was het dan om op 19 november tijdens Heroes Dutch Comic Con voor de eerste keer in lange tijd oog in oog te komen met onze volgers en luisteraars. Met dank aan de Star Wars Podcast en onze Discord-server hebben we een nieuwe weg ingeslagen waarbij de Nederlandstalige Star Wars gemeenschap écht voorliggend is. Op Comic Con (en ook op andere evenementen, zoals Echo Base Live) kwam ik meermaals in contact met mensen die ik nog nooit had gezien/gesproken, maar die wel bekend waren met het werk wat wij doen en daar ontspanning en plezier uit onttrekken. Mensen die ons dankbaar zijn, die ons een steuntje in de rug geven en aanmoedigen om de ingeslagen weg voort te zetten. Dat geeft mij een warm gevoel van voldoening, trots en dankbaarheid wat ik in 7 jaar Star Wars Awakens nog niet eerder heb gehad. Ik ben enorm blij en dankbaar voor ons geweldige team binnen Star Wars Awakens en in het bijzonder de community die ons daar op allerlei manieren in steunt. We are all Star Wars Awakens and Star Wars Awakens us all!

– Ramon


Op Disney’s nieuwste cruiseschip, de Disney Wish, opende op 14 juli de Star Wars Hyperspace Lounge, een bar (alleen voor volwassenen) waarin het net is alsof je door de ruimte reist. Met buitenaardse drankjes en vergezichten naar planeten waar je langs vliegt, geeft het een zeer speciale ervaring. De complete ervaring krijg je wanneer je een speciale cocktail koopt voor $5000. De reden van deze prijs is niet alleen omdat het een ‘zeldzaam drankje’ is, maar ook omdat er een reis naar de Skywalker Vineyards bij de Skywalker Ranch bij zit. Fans die iets minder geld te besteden hadden konden aan de slag met Padawan, het nieuwe boek van Kiersten White.

Als ik zo aan het einde van 2022 terugdenk, realiseer ik me wat voor een topjaar het was voor Star Wars-fans. Din Djarin en Grogu herenigd in het nieuwe seizoen van Mandalo-…. ik bedoel in de nieuwe serie The Book of Boba Fett. Obi-Wan die zijn verleden verwerkt terwijl Darth Vader de jacht op hem opent. De opkomst van de Rebellion en de arrogantie van de Empire in Andor. Ik heb me geen moment hoeven te vervelen door alles wat we van Lucasfilm kregen, zoals ook de nieuwe aankondigingen. Het recente nieuws dat Rogue Squadron weer in actieve productie is was daarbij voor mij een hoogtepunt.

Dit jaar was niet alleen mooi door wat we kregen van Lucasfilm, ook voor de Star Wars Awakens-community was 2022 top. Ons ledenbestand groeide enorm en in onze Discord zagen we (en zien we nog dagelijks) goede vriendschappen ontstaan. Dat alles bouwde op naar een meet-up op Dutch Comic Con en een eigen panel voor SWA en de Star Wars Podcast! Dus laten we als twee Imperial officers op Aldhani het glas heffen en proosten op een mooi jaar. May the Force be with you!

– Thomas


Op 5 augustus begon de zomer pas echt met LEGO Star Wars Summer Vacation, een korte, komische animatiefilm waarin de helden uit de sequels duidelijk behoefte hebben aan een vakantie. Naast een hele hoop comics was augustus echter een rustige maand. Ook de mensen bij Lucasfilm zelf hebben een vakantie nodig, uiteraard.

In de podcast spreken we elke keer over ‘het Star Wars-moment van de week’, waarbij ik soms moet zoeken naar iets wat geschikt is om te noemen. Het ‘Star Wars-moment van het jaar’ is echter makkelijk te kiezen. In april ging ik naar Walt Disney World en bezocht ik voor het eerst Batuu, de planeet die je kunt vinden in Galaxy’s Edge. Oog in oog staan met de Millennium Falcon wist mij emotioneel te raken. Niet verwacht dat dat ging gebeuren, maar het moment kreeg mij geheel stil en bracht natte ogen. Het bouwen van een eigen lichtzwaard aldaar was een moment dat niet alleen prachtig verzorgd werd door de inwoners van Batuu, maar ook episch aanvoelde. Maar om voor de Falcon op de knie te gaan, verkleed als Han Solo, om daar Kimberley, verkleed als Leia, ten huwelijk te vragen? Dat is makkelijk het mooiste moment van het afgelopen jaar, zo niet mijn leven. Ze zei nog ja ook!

– Bas


September begon sterk met de release van Obi-Wan Kenobi: A Jedi’s Return op Disney+, een documentaire die ingaat op de vele personages uit de Obi-Wan series en hun werkzaamheden hieraan. Het was echter een opwarmertje. In dezelfde maand begon Andor, de nieuwste live action Star Wars-serie uit de stallen van Lucasfilm. Met de eerste drie afleveringen op de eerste dag wist de serie vriend en vijand omver te blazen.


In oktober begon de tweede fase van The High Republic met de uitgave van Path of Deceit. Ook Marvel begon aan deze tweede fase door een nieuwe High Republic-serie te introduceren. Echter, oktober bracht ons ook een geheel nieuwe animatieserie in de vorm van Tales of the Jedi, waarin in zes korte afleveringen dieper in werd gegaan op Ahsoka Tano en Count Dooku. En Yaddle!

Het jaar 2022 was een mooi jaar voor Star Wars, niet alleen werden we verwend met Star Wars en Star Wars gerelateerde series en documentaires, de comics bleven maar komen en we werden –nauw aan mijn hart– bijna bedolven onder een berg boeken. Ik heb dit jaar 57(!) boeken gelezen, waarvan maar liefst 28 Star Wars titels! Er zijn maar weinig dingen die mij gelukkiger maken dan genieten van een goed Star Wars boek, maar iets dat mij dit jaar minstens zo vrolijk maakte waren de SWA-gerelateerde momenten op Heroes Dutch Comic Con.

Vanaf de oprichting van Star Was Awakens was het Ramon’s droom om een hechte community te vormen en als ik eerlijk ben was ik er nooit echt van overtuigd dat we daarin gingen slagen. Maar daar kwam verandering in toen de Discord-server een beetje begon te leven. We hebben daar inmiddels een grote en hechte groep mensen bij elkaar verzameld die echt als familie voelt. En dat werd voor velen van ons echt heel duidelijk tijdens HDCC waar iedereen elkaar in de armen vloog alsof men elkaar al jaren kent. Toch mooi dat één van de mooiste Star Wars momenten van het jaar niet bij Star Wars vandaan kwam maar uit de community. En ja, ik beloof dat ik binnenkort echt eens aanschuif bij een boekenclub-boekbespreking!

– Roel


November bracht ons Quest for the Hidden City, wederom situerende in The High Republic. Een massiever boek is The Art of Star Wars Visions, waarin gekeken wordt naar de totstandkoming van de gelijknamige serie. Van concept art van verschillende Japanse studios, tot het uitgewerkte product is hier visueel terug te vinden. Ook uit handen van een Japanse studio, Studio Ghibli, is Zen – Grogu and the Dust Bunnies. Een handgetekende animatie-short van drie minuten om jou helemaal rustig te krijgen. Met The High Republic: Convergence weet Zoraida Córdova een sterk verhaal neer te zetten en met Rix Road weet Andor een seizoensfinale neer te zetten waarbij fans schreeuwen en huilen van genot. The Art of the High Republic geeft een visuele blik op het tijdperk dat tot op heden vooral uit woorden bestaat. Als laatste lanceerde wij vanuit Star Wars Awakens, in samenwerking met StarWarsGames.site het tweede seizoen van de Gaming Holocron!


Voor de gamers onder ons begon december interessant. Zo kondigde Microsoft aan dat vanaf het begin van de maand LEGO Star Wars The Skywalker Saga beschikbaar kwam via Xbox Game Pass. Ook liet Respawn tijdens de Game Awards de eerste gameplay beelden zien van Jedi: Survivor, inclusief de aankondiging dat de game vanaf 17 maart in de winkels ligt. Alle kleine High Republic-verhalen, die voorheen exclusief in Star Wars Insider verschenen, zijn gebundeld en uitgebracht als Star Wars Insider: The High Republic: Starlight Stories. Voor mensen die uitkijken naar het tweede seizoen van The Bad Batch verscheen een compleet nieuwe trailer en overzicht van alle afleveringen en uitzenddata. Dat Patty Jenkins ook nog eens laat weten dat Rogue Squadron nog steeds in ontwikkeling is… dat is geen verkeerde afsluiter van het jaar, toch?

Het jaar werd tot de nok toe gevuld met Star Wars-content. Diverse series, een hoop boeken, comics en zelfs een handvol games hebben ons al deze maanden bezig weten te houden. En het lijkt er op dat Lucasfilm geen vaart gaat minderen. Volgend jaar zien we onder andere een nieuw seizoen van The Bad Batch, The Mandalorian, Ahsoka en Skeleton Crew. Met Jedi: Survivor kunnen gamers terugkeren naar het verhaal van Cal Kestis en The High Republic loopt sterk door. Alles lijkt er op te wijzen dat volgend jaar dit jaar kan evenaren, zo niet overtreffen. We kunnen niet wachten…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!