Stagecraft

Stagecraft: de technologie achter The Mandalorian

We hebben het gezien in The Mandalorian en in het bijzonder in Disney Gallery: Stagecraft. Een vernieuwende techniek die ervoor gezorgd heeft dat de populaire Star Wars serie er zo Beskarsterk uitziet en dat ondanks de wereldwijde pandemie er toch gefilmd kon worden, maar hoe werkt deze ingenieuze techniek en wat betekent dit voor toekomstige projecten?

Virtuele sets die er net zo realistisch uitzien als de props en acteurs voor de camera en ook nog live gerenderd zorgen voor volledige vrijheid voor Jon Favreau en de crew van The Mandalorian. Gigantische schermen van hoge resolutie vormen een koepel om de set en visualiseren de bijzondere werelden van het Star Wars universum; dit is Stagecraft.

Stagecraft biedt realistische belichting

Favreau heeft samen met ILM deze technologie tot stand gebracht voor The Mandalorian. In Unreal Engine, welke normaal voor games gebruikt wordt, worden de omgevingen vormgegeven waarna ze op de grote schermen afgespeeld worden. Dit zorgt voor de realistische omgevingen in de serie. Maar niet alleen zorgt het voor een realistische omgeving, ook zorgt het voor het juiste licht. Bij greenscreens moet het licht van de set nagebootst worden in de studio of in post-production toegevoegd worden, daarnaast moet het greenscreen ook nog eens vervangen worden door een realistische omgeving. Dankzij Stagecraft worden er dus twee vliegen in één klap geslagen!

Ook zijn de schermen interactief; ze reageren op het gedeelte van het scherm waar de camera op gericht is. Zo beweegt de achtergrond mee met de camera en is alleen het gebied wat de camera filmt van volledige kwaliteit. Hierdoor blijft het beeld vloeiend en kan de rekenkracht achter de beeldpixels optimaal worden benut.

Deze technologie zullen we steeds vaker gaan zien in toekomstige Star Wars projecten of zelfs daarbuiten; waarschijnlijk zal Stagecraft zelfs het nieuwe greenscreen worden. We zullen de technologie weer terugzien in seizoen 3 van The Mandalorian, welke kort na The Book of Boba Fett zal verschijnen op Disney+.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!