Sabacc
Sabacc kaarten

Sabacc: het kaartspel dat het hele universum bezighoudt

Han Solo won er de Millennium Falcon mee, Lando won er de droid Chopper mee en pit droids op Tatooine verdrijven er de tijd mee. Overal in het Star Wars-universum komt het populaire kaartspel Sabacc voorbij, maar wat is dat spel nu eigenlijk?

Sabacc is een soort mengsel van poker en blackjack. Kans en vaardigheid moeten je helpen naar een goede kaartencombinatie, beter dan die van je tegenstanders (je kan met minstens twee mensen spelen). Er zijn tientallen versies van het spel te vinden in het universum, maar de bekendste zijn ‘normaal’ en ‘Corellian Spike’ (te zien Solo: A Star Wars Story).

Sabacc speel je meestal in drie rondes. De dealer geeft je twee kaarten om mee te beginnen en per ronde koop of ruil je kaarten (of niet) en zet je fiches/credits in. Na de derde ronde toont iedereen hun hand en wint de beste. Net zoals bij poker probeer je dus een handwaarde te krijgen beter dan die van je medespelers. Tegelijkertijd probeer je door in te zetten en te bluffen anderen te dwingen tot stoppen.

Bij normaal Sabacc probeer je een handwaarde gelijk aan of dichtbij 23 te krijgen, voor Corellian Spike is dat 0. Hier is het spel vergelijkbaar met blackjack, doordat je naar een specifieke handwaarde wilt toewerken. Je hebt positieve en negatieve kaarten, maar ook een kaart met een waarde van nul (de ‘Sylop’, of ‘Idiot’). De ‘royal flush’ van Corellian Spike is dan ook twee nullen in je hand. De beste hand in normaal Sabacc is een nul, een twee en een drie.

Maar, het is niet alleen elke ronde kaarten krijgen, je hand verbeteren en je tegenstanders eruit bluffen. Aan het einde van elke inzetronde kan de waarde van je hand veranderen. De dealer rolt dan twee dobbelstenen. Als die op dezelfde waarde uitkomen, moet je je kaarten inleveren en krijg je evenveel nieuwe kaarten terug. Bij normaal Sabacc is het nog mogelijk om enkele kaarten ‘veilig te stellen’ door ze open op tafel te leggen. Dan verlies je ze niet, maar weet iedereen wel wat je in je hand hebt.

Wil je zelf Sabacc proberen? Hasbro verkoopt een ‘Han Solo Cardgame’ met Corellian Spike-kaarten en dobbelstenen, maar ook op Etsy is een boel te vinden. Hyperspace Props verkoopt bijvoorbeeld speelkaarten en fiches. Verder kan je online ook PDF-bestanden vinden om zelf kaarten te printen.

Klik hier voor de originele regels van ‘normaal Sabacc’ en hier voor regels van ‘Corellian Spike’.

Eerste vorm van Sabacc geschrapt uit script The Empire Strikes Back

De eerste vermelding van Sabacc is in het script van The Empire Strikes Back, wanneer Han Solo en Lando Calrissian elkaar treffen in Cloud City. Lando blijkt Cloud City te hebben gewonnen met een spel genaamd ‘Sabacca’. Sabacc in de huidige vorm duikt voor het eerst op in het Legends-boek Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu uit 1983.

Zes jaar later wordt het spel speelbaar voor iedereen in ons universum, wanneer een Sabacc-spel met regelboekje toegevoegd wordt bij een rollenspelboek. Sabacc wordt (weer) canon in 2014, als het spel voorkomt in het boek A New Dawn. Het spel maakt na de boeken eerst een televisiedebut in de serie Rebels, in de aflevering ‘Idiot’s Array‘. Daarin verloor Zeb de astromech Chopper aan Lando.

Dit artikel is niet gesponsord. De genoemde bedrijven zijn gekozen uit voorkeur van de schrijver.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!