Star Wars Studies: “Ontwerp BB-8 geen slecht idee voor planetaire verkenning”

Het bolvormige lichaam van BB-8 is nog helemaal geen slecht idee voor een robot waarmee andere planeten worden verkend. Dat meent Wolfgang Fink, een voormalig wetenschapper voor de Jet Propulsion Laboratory van NASA.

Wolfgang Fink heeft zelf bij NASA een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van robots om andere planeten mee te verkennen. De wetenschapper is een groot Star Wars-fan en heeft volgens de universiteit veel tijd besteed denkend over de droids uit de films.

BB-8 heeft grote voordelen ten opzichte van R2-D2 en C3PO, stelt Fink. R2-D2 hangt af van wielen, wat lastig is op ruig terrein, en C-3PO is humanoïde en heeft dus dezelfde beperkingen die de mens heeft. Daarmee vergeleken is BB-8’s bolvormige lichaam juist handig is en een ‘natuurlijke vooruitgang’ ten opzichte van de droids die aan hem voorafgingen.

Het lichaam is beter om ruig terrein te overbruggen en kan beter in water voortbewegen, mits het licht genoeg is. “En met minder bewegende onderdelen kan er minder kapotgaan”, stelt de wetenschapper.

Wel ziet Fink ruimte voor verbetering. Zo is de gladde oppervlakte van BB-8 een probleem wanneer hij bergopwaarts moet bewegen. Ook het hoofd van BB-8 kan problemen betekenen voor de beweging van de droid. Fink stelt onder meer voor om het lichaam op te splitsen in twee delen, met daartussenin een metalen lat waar het hoofd op rust. Echter kan de droid dan alleen nog voor- en achteruit bewegen.

Overigens bestaat er wel al een bolvormige robot, namelijk ‘Groundbot’. Deze bol heeft twee ronde bobbels aan de zijkant waar camera’s inzitten. Volgens de producent heeft het dezelfde voordelen als die Fink beschreven heeft.

Bron: Arizona University
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!