The Mandalorian
The Mandalorian logo | Bron: Disney

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.

Wellicht het populairste personage uit de nieuwe Star Wars-serie op Disney+ is niet de hoofdpersoon, maar zijn buit. Dan heb ik het natuurlijk over “The Child”, ook wel bekend als “Baby Yoda”. Het kleine groene mannetje stal de harten van vele kijkers zodra de eivormige wieg openklapte en meteen werd het omgedoopt tot “Baby Yoda”. Het is immers overduidelijk een soortgenoot van de kleine groene Jedi-grootmeester.

Al kort na de introductie van dit koosnaampje kwam er ook kritiek en deze discussie heb ik al vaak genoeg gevoerd in de afgelopen weken. “Het kan toch niet Yoda als baby zijn?” en “Yoda zou als Jedi toch helemaal geen kind mogen hebben?”. Voor de mensen die dit denken, laat mij het je even uitleggen. Baby Yoda heet Baby Yoda, omdat het de duidelijkste manier is om naar Baby Yoda te verwijzen.

We weten namelijk vrijwel niets over het ras van het personage en “die groene baby” klinkt ook zo plat.

Wat weten we wel over het ras van Yoda?

Alles wat we weten over de soort van (Baby) Yoda is kort en bondig op te noemen. Ten eerste zijn er drie bekende soortgenoten uit dit ras: Yoda, Baby Yoda en Yaddle. Yaddle is zover bekend de enige vrouw van de drie (het geslacht van Baby Yoda is nog onbekend) en ze was Jedi-meester in de Jedi Council.

Ook weten we dat dit ras zeer langzaam oud wordt. Zo was Jedi-grootmeester Yoda 900 jaar oud toen hij overleed in Episode VI: Return of the Jedi. Baby Yoda onderstreept dit punt, want het ukkie is op vijftigjarige leeftijd nog steeds… nou ja… een baby. Het ras van Yoda lijkt erg sterk verbonden met de Force te zijn. We zagen hoe Yoda een X-Wing uit het water tilde op Dagobah en Baby Yoda stopte een groot beest te midden van een aanval.

Waar Yoda, Yaddle en Baby Yoda vandaan komen is onbekend, evenals de naam van het ras. Star Wars-grondlegger George Lucas zei in een interview met Hayden Christensen dat hij geen idee had van een origine van het personage tegen de tijd dat hij hem introduceerde. Lucas besloot dat te bewaren en zo werd Yoda een “mysterieus en magisch personage” zonder achtergrond. “Iemand die komt en gaat”, aldus de regisseur.

Ook verschillende theorieën over spraakpatroon

Het spraakpatroon van Yoda is tevens een mysterie. De Jedi spreekt met kenmerkende omgekeerde zinnen, waar we al eerder over schreven ter ere van International Talk Like Yoda Day.

Taaldeskundige David Adger schreef eind 2017 in een analyse dat Yoda waarschijnlijk niet zijn moedertaal spreekt wanneer het publiek hem hoort, waardoor hij met ‘foutief’ opgebouwde zinnen praat. Een theorie van Reddit luidt dat Yoda expres op deze manier praat, zodat hij gesprekspartners dwingt om goed naar hem te luisteren.

Dus, wanneer je iemand spreekt die geen jota snapt van de naam “Baby Yoda”, stuur ze dan dit artikel door. En ja, je kan het ook “The Asset” en “het Kind” noemen, maar dat klinkt gewoon niet leuk.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!