Galactic Empire, Patronaat Haarlem, 12-11-2023
Metalband Galactic Empire in Patronaat Haarlem, 12-11-2023

Interview met Galactic Empire: ‘een uit de hand gelopen grap’

Metalband Galactic Empire vult zalen met niets anders dan metalversies van John Williams’ iconische filmmuziek. Vijf gemaskerde figuren gaan los op nummers als The Imperial March en Duel of the Fates. Wat zit er achter deze band? “Het is allemaal een grap die uit de hand liep”, vertellen de oprichters in gesprek met Star Wars Awakens.

Niet zo lang geleden, in een sterrenstelsel hier niet zo ver vandaan, werd de band Galactic Empire gecreëerd. Een band die naar aarde kwam met één doel: ons vernietigen met hun ultieme sonische wapen: de muziek van “Darth Williams”.

Zo zet de band de toon nadat ze de ‘Main Theme’ van Star Wars door zalen als de Patronaat in Haarlem laten galmen. Maar hoe is de formatie daadwerkelijk ontstaan?

De Amerikaanse oprichters van de band, drummer Grant McFarland en bassist Carson Slovak, zijn hun hele leven al Star Wars-fans. McFarland sloot zich na de middelbare school aan bij de band van Slovak, waarna de twee bevriend raakten en als muziekproducenten samen gingen werken. De bal van Galactic Empire begon te rollen na een initiatief van McFarland.

Drumcover lijdt tot viral video

McFarland maakte in 2013 een drumcover voor de Imperial March en zette dat op YouTube. Twee jaar later besloten hij en Slovak vrije tijd in de studio te vullen met een eigen project.

McFarland’s drumcompositie werd erbij gehaald en de muzikanten vogelden zelf uit hoe ze het orkest van Williams noot voor noot konden naspelen op gitaar. Vervolgens was het tijd voor een muziekvideo en het duo vond het niet meer dan logisch dat in kostuum te doen. De keuze voor de Empire was simpel: “we zijn een metalband, dus we moeten de ‘bad guys’ spelen”, aldus drummer McFarland.

De resultaten, video’s van The Imperial March en de Main Theme, gingen viraal en de oprichters konden niet meer om Galactic Empire heen. Inmiddels zijn er drie albums uitgebracht. De recentste, ‘Special Edition’, kwam uit in mei van dit jaar.

“Totaal onvoorbereid”

“We waren totaal onvoorbereid om een echte band te zijn”, vertelt bassist Slovak. Na het succes van de video’s begon de groep verzoeken te krijgen voor boekingen. “Toen moesten we op zoek naar bandleden en we moesten technische problemen oplossen.”

Om op te treden in kostuum is er bijvoorbeeld speciale geluidstechniek nodig, zodat de muzikanten goed kunnen horen hoe het optreden klinkt.

De kostuums brengen niet alleen technische problemen mee, maar ook muzikale. “Je moet leren je instrument bespelen zonder te kijken”, legt Slovak uit. “Het dwingt je een hoger niveau van muzikaliteit te bereiken”, voegt McFarland toe.

Lightsabergevechten in de moshpit

Inmiddels is Galactic Empire wereldwijd bekend. McFarland en Slovak hebben ook het gevoel dat ze “omarmd” zijn door het Star Wars-fandom. “We trekken twee soorten mensen aan: Star Wars-fans en metalheads. En vaak is er al kruisbestuiving tussen die twee groepen”, meent Slovak.

Het resultaat is dat lightsabergevechten uitbreken in moshpits, dat fans in kostuum naar concerten komen en dat het publiek hard meezingt met hun favoriete filmmuziek.

Als voorbeeld van dat laatste vertelt Slovak over een openluchtconcert in Spanje. “Het was aan het regenen, maar het publiek zong harder mee dan dat wij konden spelen.” McFarland legt daarbij uit dat “we het zelfs onder onze helmen konden horen”.

Hoe nu verder?

“We hebben de herkenbaarste Star Wars-muziek nu wel gedaan, maar we willen niet stoppen met opnemen”, vertelt Slovak. Zo kwamen recentelijk al de Galactic Empire-versies uit van Jurassic Park en Indiana Jones. Het duo vindt het geen gek idee om nog meer verschillende films in hun repertoire op te nemen.

“De focus ligt nu op touren”, stelt Slovak. Het duo kan niet altijd zelf mee op tour, omdat ze een opnamestudio runnen in de stad Lilitz, in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daarom sturen ze enkele vervangers op tour, die ze zelf hebben uitgekozen.

“We hebben oprecht geluk gehad dat we deze hele goede spelers en hele goede gasten hebben gevonden”, meent het tweetal.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!