Fallen Order

Het verhaal van Cal Kestis

Maak je klaar voor Jedi: Survivor!

Komende week verschijnt Star Wars Jedi: Survivor dan eindelijk voor de PlayStation 5, Xbox Series X|S en PC. Echter, dat zorgt ervoor dat het alweer vier jaar geleden is dat Cal Kestis zijn avontuur mocht starten in Jedi: Fallen Order. Het is dan ook niet geheel ondenkbaar dat je zijn verhaal niet meer helemaal ‘top of mind’ hebt voordat je aan het vervolg gaat beginnen. Laat ons je even terugbrengen naar het begin.

Star Wars Jedi: Fallen Order bracht ons een origineel verhaal dat zich afspeelde zo’n vijf jaar nadat Palpatine met zijn Order 66 de galaxy voor altijd veranderde. De meeste Jedi zijn dood, de Republiek is gevallen en Palpatine is machtiger dan ooit als voorzitter van zijn Galactische Empire. Het is in deze tijd dat Darth Vader zijn Inquisitors aanstuurt om de jacht op de overgebleven Jedi te openen om ook hen de dood in te jagen. Om aan zijn lot te ontsnappen is Cal Kestis, ooit een Padawan van Jaro Tapal, ondergedoken op de planeet Bracca alwaar hij met zijn vriend Prauf credits verdient door onderdelen van vernietigde schepen veilig te ontmantelen. Wanneer tijdens een ongeluk Prauf zijn grip verliest en zijn dood tegemoet valt zet Cal zijn eigen leven op het spel om hem te redden. Hij gebruikt de Force om de noodlottige val tegen te gaan, een actie die Prauf van een dood weet te redden maar Cal in het vizier van The Empire brengt. Het duurt dan ook niet lang voordat twee Inquisitors op Bracca landen; de Second en Ninth Sister.

Waar Prauf alles op alles zet om nu het leven van de jonge Cal te redden, boort de Second Sister al snel haar lichtzwaard door zijn lichaam, waardoor Cal gedwongen is zijn lightsaber voor het eerst in vele jaren te activeren. Nadat hij duidelijk zijn connectie met de Force is verloren en het voelbaar is dat hij lang de kunsten van het vechten niet toe heeft mogen passen, weet hij zich een weg door een met Stormtroopers gevulde trein te banen om bijgestaan te worden door onbekenden. Met geloof en vertrouwen in hen die hem net hielpen springt hij aan boord van dit schip, The Mantis, en laat Bracca achter hem. Hier ontmoet Cal Cere Junda, een voormalige Jedi die alle banden met de Force heeft beëindigd. Daarnaast wordt het schip bestuurd door Greez Ritus, een Latero met vier armen. Samen weten ze wat ze moeten doen, wat ze moeten vinden om de toekomst van de Jedi te beschermen. Iets wat te vinden is op de planeet Bogano.

Aldaar is namelijk de werkplaats van Jedi Meester Eno Cordova, Cere’s oude Master. Hier ontmoet Cal BD-1, de droid van Cordova en samen stuiten ze op een oude tempel gebouwd door de Zeffonians, een ras dat lange tijd geleden uitgestorven is en zeer bedreven was met de Force. In deze tempel onthult BD-1 dat Cordova een lijst van namen van de kinderen in de galaxy welke Force-gevoelig zijn veilig heeft gesteld na Order 66 en deze heeft verstopt in een Holocron. De missie lijkt meteen duidelijk; Cal moet deze Holocron vinden om zo een nieuwe Jedi Order te starten en zo The Empire te stoppen. De reis naar Zeffo begint.

Om daar meer informatie uit BD-1 te halen moet Cal een heuse tombe doorkruisen en zo in de spreekwoordelijke voetstappen van Cordova treden. Echter blijkt snel dat Cal niet de enige is op zoek naar antwoorden, The Empire heeft de planeet ook gevonden. Toch lukt het Cal om deze gevaren te doorkruisen en in de tombe een nieuwe opname van Cordova te vinden welke hem naar Kashyyyk stuurt om daar de leider van de Wookiees te vinden, Captain Tarfull. Echter, Kashyyyk is ook gehuld in oorlog en The Empire probeert de Wookiees tot slaven te maken en belangrijke grondstoffen uit te planeet te halen. Hier ontmoet Cal al snel verzetsstrijder Saw Gerrera wie op zijn beurt ook bezig is om de Wookiees, en Tarfful, te bevrijden. Hoewel vele Wookiees worden bevrijd lukt het Cal en Saw niet om Tarfful te vinden waardoor de zoektocht moet worden stopgezet. The Empire heeft namelijk een tweede tombe gevonden op Zeffo waar Cordova mogelijk meer belangrijke informatie heeft achtergelaten. De terugkeer naar Zeffo wordt dan ook snel gemaakt.

Echter, op Zeffo blijkt dat ook de Second Sister Cal opnieuw gevonden heeft. Door de bemoeienis van BD-1 weet Cal een gevecht met haar te overleven, waarna ze al snel haar ware identiteit toont. Onder het dodelijke masker zit Trilla, de voormalige Padawan van Cere. Volgens haar heeft Cere haar verraden tijdens ondervragingen van The Empire. Ze zou gebroken zijn tijdens een marteling waardoor Trilla opgespoord werd en naar de Dark Side werd gelokt. Cere wist dit en zag dat Trilla de Dark Side omarmd had en moest zelf ook deze duistere kant van de Force gebruiken om haar te kunnen ontsnappen. Is het de waarheid of probeert Trilla Cal aan het twijfelen te krijgen? Vertrouwt hij wel de juiste personen? Ondanks dat weet Cal de opname van Cordova te vinden welke vertelt over de Zeffo Astrium, een oud artefact waarmee Cal in een tempel op Bogano kan komen. De plek waar de Holocron ook blijkbaar te vinden is.

Op weg terug naar de Mantis loopt Cal echter in een hinderlaag. Een aanval vindt plaats en alles wordt zwart voor zijn ogen. Wanneer hij wakker wordt zit hij opgesloten, zonder BD-1, zonder lichtzwaard. Gelukkig, door gebruik te maken van de Force weet hij in de celblokken om hem heen BD terug te vinden en loopt hij een arena in. Duizenden toeschouwers staan klaar om te zien hoe Cal tot de dood vecht tegen verschillende vijanden op de planeet Ordo Eris, de thuisbasis van de Haxion Brood. Hun leider, Sorc Tormo, organiseert hier illegale gevechten waar behoorlijk wat credits door middel van weddenschappen van eigenaars wisselen. Het blijkt dat Greez hier vaak op wist te wedden en daardoor een flinke schuld achter heeft gelaten. De gevangenschap van Cal is het her resultaat van. Gelukkig weet Cal zich staande te houden wanneer hij zijn lichtzwaard terugvindt en weet de crew van de Mantis hem te redden uit dit gokcircuit.

Terug op de Mantis onthult Cere dat ze de Dark Side niet alleen wist te gebruiken om te ontsnappen, maar ook om iedereen om te leggen die betrokken was bij het bekeren van Trilla. Het is de reden dat ze de Force achter zich heeft gelaten. Niet uit noodzaak maar uit pure angst. In de Shadowlands op Kashyyyk is Tarfull inmiddels gevonden waardoor Cal en zijn team wederom naar de planeet vliegen. Aldaar blikt dat Cordova zocht naar de Origin Tree, welke een enorme verbintenis heeft met de Force. Cal volgt wederom in zijn voetsporen maar wordt al snel aangevallen door de Ninth Sister. Het is hier dat Kestis zijn eerste Inquisitor weet te verslaan en een nieuwe opname van Cordova weet te vinden. Hij leert dat de ‘Zeffo Astrium’ te vinden is op Dathomir, de planeet waarvan tijdens de Clone Wars het grootste gedeelte van de inwoners om is gekomen.

Het duurt dan ook niet lang voordat Cal de Night Sister Merrin ontmoet. Merrin, gevuld door haat richting de Jedi (ze zijn in haar ogen verantwoordelijk voor het lot van haar planeet) is één van de weinige overlevenden. Daarnaast ontmoet Cal een mysterieus figuur die zichzelf voorstelt als Taron Malicos, een Jedi die sinds Order 66 zijn rust heeft gevonden op de vervloekte planeet. Hij vindt dat Cal dit ook moet doen en daardoor de Dark Side moet omarmen. Diezelfde Dark Side voorziet Cal van een visioen waarin hij het op moet nemen tegen zijn oude meester, een gevecht waarbij Cal’s kyber-kristal in zijn lichtzwaard breekt. Een synoniem voor Cal zelf. Hij ziet in dat hij niet sterk genoeg is voor dat wat hij moet doen. Mentaal breekt hij ook. Hij is een Padawan, niet meer dan dat. Het is daarom dat Cere besluit de tocht naar Ilum te maken, de planeet waar de Jedi de Kyber-kristallen vinden. Iets wat Cal lukt. Cal vindt niet alleen een nieuwe Kyber, hij vindt de motivatie en het zelfvertrouwen om door te gaan. Om de Holocron in handen te krijgen en zo duizenden levens te beschermen.

Terug op Dathomir bespreekt Cal zijn plannen (en verleden) met Merrin, wie eindelijk inziet dat de Jedi toch niet zo verantwoordelijk waren voor de daden op de planeet als dat haar ooit verteld werd. Samen met Cal verslaat ze Malicos en vinden ze de Zeffo Astrium. Merrin sluit zich aan bij de crew van de Mantis. De tocht terug naar Bogano begint, de Holocron is bijna in handen. Daar aangekomen staat de planeet echter vol met troepen van The Empire. Cal, gevuld met passie en zijn nieuwe lichtzwaard in handen weet hen zonder moeite te verslaan en in de tempel eindelijk de Holocron te krijgen. Maar, The Empire was niet zomaar op de planeet. Trilla is ook aanwezig en toont Cal een visioen van het moment waarop Cara haar achterliet en ze zich door de Dark Side in liet sluiten. Trilla gebruikt dit moment om met de Holocron te ontsnappen. Wanneer Cal dit, inmiddels terug op de Mantis, zegt tegen Cere, besluit zij op haar beurt weer om de Force naar zich toe te laten komen. Ze moeten echter Trilla aan, ze moeten naar de gevaarlijkste locatie die denkbaar is; Fortress Inquisitoris, het hoofdkwartier van de Inquisitors. Maar niet voordat ze Cal riddert tot Jedi Knight. Hij is geen Padawan meer.

In de martelkamer aldaar vinden ze Trilla en weet Cal na een gevecht met haar de Holocron terug te krijgen. Cere en Cal laten Trilla leven, hopende op een terugkeer naar de lichte kant. Maar op dat moment, vanuit het duister loopt Darth Vader richting Trilla. Trilla heeft hem gefaald, wat resulteert in een koelbloedige slachting. Cere valt aan, maar Vader gooit haar opzij alsof het niets is. Vader gebruikt de Force om Cal tegen te houden, door muren kapot te rukken, gangen om te buigen, maar Cal weet te ontsnappen. Echter, ontsnappen aan Vader is moeilijker dan wegrennen, dus wanneer hij weer oog in oog met het gevaarte staat (en doorboord wordt door zijn eigen lichtzwaard) weet Cere hem te redden door wederom de Dark Side te omarmen. Cal weet haar terug te roepen en met haar te ontsnappen.

Nu Cal oog in oog heeft gestaan met de koelbloedigheid van Vader en zijn kracht heeft gezien, vraagt hij zich af of het wel slim is om al die kinderen in de Holocron op te sporen om van hen Jedi te maken. Hij zet ze hierdoor op de radar van The Empire, van Vader en zijn overige Inquisitors. Hij ziet één oplossing en vernietigt de Holocron, waardoor de kinderen (voor nu) veilig zijn…

Het verhaal van Cal gaat verder in Jedi: Survivor op 28 april. Tot die tijd kun je ook aan de slag met Jedi: Battle Scars, het boek dat zich afspeelt tussen de twee games.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!