George Lucas

George Lucas is jarig

Thank the Maker!

George Lucas is vandaag 78 jaar geworden. Ter ere hiervan schreef Rob onderstaande korte biografie van de man aan wie we Star Wars te danken hebben.

George Walton Lucas Jr. werd geboren op 14 mei 1944 in Modesto, California in de VS. Na zijn afstuderen aan de filmacademie begon hij aan zijn eerste film: THX 1138 (1971). Zijn volgende film was American Graffiti (1973) en geïnspireerd op het leven van de jeugd begin jaren ’60. Vervolgens begon hij aan een film die hij al een paar jaar aan het schrijven was, namelijk Star Wars (1977).

Deze werd een onverwacht groot succes en de film met de hoogste opbrengst allertijden. Het geld wat hij met Star Wars verdiende gebruikte hij vervolgens om de volgende delen te maken. The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983) schreef en produceerde hij zelf maar regisseerde ze niet meer. In de jaren erna schreef hij samen met Steven Spielberg nog wel de Indiana Jones-films, maar regisseerde geen films meer zelf. Na zijn scheiding besloot hij voor zijn kinderen te zorgen en een stap terug te doen.

Prequels

George Lucas is altijd op zoek geweest naar hoe hij de visuele effecten en filmtechnieken kon verbeteren. Daarom richtte hij ILM (Industrial Light and Magic) op. Dit bedrijf kan worden gezien als de grondlegger van de huidige special effects die je in films ziet. Lucas had Star Wars altijd bedoeld als negen films (op een gegeven moment zelfs twaalf!), maar vond dat de techniek nog niet ver genoeg was om deze films ook daadwerkelijk te maken. Na het zien van Terminator 2 (1991)  en Jurassic Park (1993) zag hij dat de tijd rijp was om de prequels te gaan maken. In januari 1994 begon hij met het schrijven hiervan en in 1999 kwam The Phantom Menace uit gevolgd door Attack of the Clones in 2002 en Revenge of the Sith in 2005. Dit was ook direct de laatste film die hij tot nu toe heeft geregisseerd.

Disney

In 2012 is Lucasfilm verkocht aan Disney voor circa 4 miljard Amerikaanse dollar. Disney kondigde aan om drie nieuwe Star Wars delen te maken, met George Lucas zijdelings betrokken als adviseur. Lucas was het al snel niet eens met de richting die de films op gingen en heeft tussen de regels in interviews wel laten blijken ontevreden met de door Disney ingeslagen weg te zijn. Later heeft hij nog advies gegeven bij Solo, The Mandalorian en The Rise of Skywalker.  

Persoonlijk

George Lucas is getrouwd met Melody Hobson in 2013 en hij heeft in totaal vier kinderen; drie geadopteerd en één met zijn huidige vrouw. Door de gigantische opbrengst van de merchandise en de verkoop van Lucasfilm aan Disney behoort George Lucas tot de rijkste mensen in Hollywood. Hij doneert regelmatig grote bedragen aan goede doelen en heeft aangegeven minstens de helft van z’n vermogen doneren.

George Lucas heeft nog veel meer betekend voor de filmindustrie en de ontwikkeling van special effects en geluid in film. Dus zoek gerust eens wat over hem op als je meer wil weten of lees een biografie over hem. 

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!