Commander Cody krijgt het bevel voor Order 66 Jedi

Execute Order 66: steeds minder Jedi wereldwijd

De gevolgen van Order 66 lijken ook zichtbaar in ons universum. Jaren geleden stonden er vele tienduizenden Jedi in de volksgegevens van verschillende overheden, maar volgens de meest recente volkstellingen zijn nog maar weinig over. Wat is er aan de hand?

In 2001 vond het Jedi Census Fenomeen plaats, waarbij mensen massaal bij volkstellingen ‘Jediisme’ invulden bij hun religie. Dit was deels door een campagne van Star Wars-fans, tussen de releases van The Phantom Menace en Attack of the Clones. Bij andere censussen was het uit protest tegen vragen over religie in volkstellingen.

Dit fenomeen viel niet in de smaak bij bijvoorbeeld statistiekbureaus en religieuze organisaties. Als een niet-religieus persoon Jediisme invult, dan staat diegene namelijk onterecht aangeschreven als religieus. Dit leidde tot verschillende campagnes tegen het dit fenomeen, bijvoorbeeld door de Britse organisatie van humanisten.

Zoals het ernaar uitziet, zijn die acties geslaagd. Bij de meest recente volkstellingen in het Verenigd Koninkrijk en Australië (waar de Jedi ook het vaakst voorkwamen), lijken de gevolgen van Order 66 zichtbaar.

‘Demise of the Jedi’

“Het is niet de Return of the Jedi, maar de ondergang van de Jedi”, zei een woordvoerder van het Britse statistiekbureau ONS recentelijk tegen persbureau Bloomberg. In 2001 telden Engeland en Wales nog ruim 390.000 Jedi.  Bij de census van 2021 waren daar minder dan 1600 van over. Daarmee zijn ze in het Verenigd Koninkrijk verdwenen in de “Geen religie”-categorie.

In Australië vallen ze nu onder de noemer “Secular Beliefs, and Other Spiritual Beliefs and No Religious Affiliation”. Hier vallen bijvoorbeeld ook aanhangers van het Vliegende Spaghettimonster onder. Hoeveel Jedi er nog in Australië zijn is onbekend, alleen dat het aantal “is afgenomen”.

Eén land waar de Jedi het wel goed doen, blijkt Tsjechië te zijn. Tien jaar geleden telde dit land zo’n 15.000 Jedi en bij de telling van vorig jaar was dit aantal volgens lokale media gestegen naar 21.000. Laat het de Inquisitors maar niet horen.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!