vrouwen

De krachtige vrouwen in en achter Star Wars

Elk jaar staat 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Meestal in combinatie met een specifiek thema. De internationale vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun eigen rechten, bijvoorbeeld in het kader van werk en het vrouwenkiesrecht. In 1911 werd de dag voor het eerst internationaal gevierd, een jaar later al in Nederland.

De datum is niet zomaar gekozen. Op 8 maart 1908 vond namelijk de eerste staking van vrouwen plaats in New York, gericht tegen de bijster slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Het was het begin van de strijd voor de vrouwenemancipatie en tegen de ongelijkheid. Vrouwen waren en zijn in niets minder dan een man. Door de jaren heen zijn er steeds meer thema’s aangesloten op deze dag. Zo zorgt in Nederland een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen op deze dag dat er aandacht wordt gevestigd op economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme. Om te laten zien dat vrouwen krachtig zijn, zelfstandig en vooral evenwaardig aan de man. De krachtige vrouw staat in Star Wars al sinds de vroege jaren centraal. Daarom, speciaal op deze dag, zetten we deze even in de schijnwerpers.

Princess Leia, Carrie Fisher

Opgegroeid als dochter van enorm bekende personen had Carrie Fisher in haar leven diverse problemen met alcohol en drugs. Toch wist ze met Princess Leia een personage neer te zetten dat niet alleen geliefd werd door mannen, maar een voorbeeld werd voor miljoenen vrouwen. De kracht die haar personage uitstraalt vanaf het eerste moment in A New Hope is inspirerend. Ze durft nee te zeggen tegen een grotere macht, zelfs wanneer dit negatief zal eindigen voor haar. Ze durft nee te zeggen zodat anderen met een ja verder kunnen leven. De grootste offers maakt ze, zonder er ook maar één seconde over na te denken. Ook Fisher heeft dit in haar latere leven gedaan. Zo hield ze lezingen waarin ze haar vroegere problemen besprak en maakte ze duidelijk hoe het was om te leven met een bipolaire stoornis. Fisher was een gekwelde ziel, die haar fans altijd op nummer één wist te zetten. De voorbeeldrol van Leia was haar op het lijf geschreven en Fisher bleef dat voorbeeld tot ze in 2016 helaas vroegtijdig overleed.

vrouwen
Foto afkomstig van StarWars.com

Padmé Amidala, Natalie Portman

De jonge Koningin die tegen alles in ging om haar volk een goed leven te geven. Die haarzelf nooit op de eerste plaats wilde zetten tijdens de strijd voor vrijheid. Die zelf de frontlinies in ging om te vechten tegen de bezettende macht. Padmé, gespeeld door Natalie Portman, nam op haar veertiende de kroon over en werd in haar latere leven, tot haar dood, de drijvende macht voor vrijheid in de senaat. Nooit deinsde ze terug wanneer gevaar dreigde en was niet vies van ‘agressieve onderhandelingen’. In het echte leven is Portman naast actrice een trotse moeder. Binnenkort is ze te zien als Mighty Thor in Thor: Love and Thunder. De kracht die ze uitstraalde in Star Wars als Padmé spreekt tot op de dag van vandaag veel vrouwen aan.

vrouwen
Rechts: Padme Amidala van femalecosplays.com

Jyn Erso, Felicity Jones

Jyn verloor op vroege leeftijd haar moeder, terwijl haar vader meegenomen werd om de Death Star te bouwen voor The Empire. Zonder zich in verdriet te storten werd Jyn een sterke vrouw die niemand nodig had om te overleven op een wrede plek. Zelfs wanneer ze op de radar van de Rebellen en The Empire kwam te staan, deinsde deze vrouw nergens voor terug. Het was Jyn die ervoor zorgde dat de plannen van de Death Star bij de Rebellen terecht kwamen waardoor de aanval (en de complete Star Wars Saga) in gang gezet kon worden. Het was Jyn die de hoop niet verloor op momenten dat andere het wel deden. Rebellions are built on hope. Met deze woorden staat Jyn veel vrouwen nabij die het zwaar hebben. De kracht in dit personage, wat op sterke wijze neer is gezet door Felicity Jones, is voelbaar bij velen.

vrouwen
Rechts: Jyn Erso door Vault Fox Cosplay.

Ahsoka Tano, Ashley Eckstein & Rosario Dawson

De Padawan van Anakin viel bij velen in het verkeerde keelgat tijdens haar introductie, maar Ahsoka liet in The Clone Wars al snel zien dat ze meer was dan een beetje beeldvulling. Ahsoka toonde ware moed, kracht en kalmte en inspireerde hiermee miljoenen vrouwen over de hele wereld. Eindelijk was er een vrouwelijke Jedi die een hoofdrol had in de Star Wars mythologie. Dat Ahsoka zo’n belangrijke speler werd als dat ze uiteindelijk geworden is, zet extra kracht bij het personage. Na The Clone Wars had ze een bijzondere rol in Rebels en recent maakte ze de stap zelfs naar live-action met The Mandalorian. En Ahsoka krijgt zelfs haar eigen serie op Disney+! Het personage, dat dan misschien van een ander ras is, is menselijker dan menig ander Star Wars personage. En daar halen we nu nog kracht uit.

vrouwen
Rechts: Ahsoka van cbr.com

Rey Skywalker, Daisy Ridley

“And I am all the Jedi!” Met deze woorden wist Rey veel vrouwen gelukkig te maken. De kracht dit ze op dit moment uitstraalde, terwijl ze het tegen het meest kwaadaardige en krachtige wezen in het universum opnam, inspireerde wereldwijd. Rey kwam uit niets, had niets en was niets. Maar toch wist Rey zich op te bouwen naar een bijzonder personage dat niet alleen de kracht in haarzelf zag, maar ook in degenen om haar heen. Ze wist Kylo Ren terug te halen uit de Dark Side, The Emperor te verslaan en vrouwen over de hele wereld te inspireren. Daisy Ridley, de vrouw die gestalte gaf aan Rey, is voor velen dan ook een voorbeeld geworden. Moet je eens zien hoeveel kleine meisjes verkleed lopen als Rey in Disney’s Galaxy’s Edge. Hoe cool is dat?

vrouwen
Rechts: Rey van thisladyland.com

Kathleen Kennedy

E.T.: The Extra-Terrestrial, Indiana Jones, Gremlins, The Goonies, Back to the Future, An American Tail, Empire of the Sun, Who Framed Roger Rabbit, Platvoet en zijn vriendjes, Hook, Jurassic Park, Schindler’s List, Twister, Animaniacs, The Sixth Sense, Signs, The Curious Case of Benjamin Button, Lincoln. Enkele titels uit het complete oeuvre waar Kathleen Kennedy aan mee heeft mogen werken. De vrouw, die momenteel het hoofd van Lucasfilm is, heeft acht Oscarnominaties binnen weten te slepen en staat qua totale opbrengst in de bioscopen op de derde plek; net achter Steven Spielberg en Kevin Feige. Interessant is dat ze oorspronkelijk ‘ontdekt’ is door Steven Spielberg en met hem behoorlijk wat films heeft gemaakt. Toen George Lucas zijn Lucasfilm aan Disney verkocht in 2012, werd Kennedy het hoofd van het bedrijf. Daar zit ze nog steeds. Kennedy is een gigantisch voorbeeld voor veel vrouwen.

Het feit dat er nog steeds een internationale vrouwendag nodig is, is misschien jammer, maar beetje bij beetje gaat het de goede kant op. En wil jij iets speciaals door voor de vrouw én in het Star Wars thema blijven? In samenwerking met Bibbidi Bobbidi Hooked krijg je vandaag bij aanschaf van een Star Wars kunststuk tien procent korting met kortingscode womansday. Misschien leuk om aan je partner te geven, je vriendin, je moeder, oma of die andere speciale vrouw in je leven. Ze verdienen het.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!