Aurebesh: het schrift dat van rollenspel naar grote scherm ging

Aurebesh is het meest bekende schrift uit het Star Wars-universum. Waar men Galactic Basic (ook wel bekend als ‘Engels’) spreekt, schrijft men de letters uit het Aurebesh. Waar komt dit schrift vandaan?

Aurebesh staat op reclames in Coruscant, op de Empire-propaganda en de clones zetten leuzen in Aurebesh op hun pantsers. Tegenwoordig is het ook te zien op speciale flesjes Coca Cola in de Star Wars-delen van Disney-parken. Het is niet het enige schrift. Zo is er bijvoorbeeld ook ‘Outer Rim Basic’, dat op Tatooine en Lothal wordt gebruikt als tegenhanger van het Aurebesh. Ook de Mandalorians hebben een eigen taal en schrift. Echter, Aurebesh komt het meeste voor.

Een eerste vorm van het unieke alfabet is te zien in Return of the Jedi. Het verschijnt op een scherm in de tweede Death Star, maar op dit moment in de ontwikkeling is het ‘Aurebesh’ nog onleesbaar.  Het schrift wordt pas bruikbaar in de jaren ’90, wanneer auteur Stephen Crane aan de slag gaat met het alfabet, aldus Medium. Crane werkte bij West End Games, het bedrijf dat de Star Wars Roleplaying Game uitgaf. Hij werkte de letters uit tot een compleet alfabet.

Het volledige Aurebesh-schrift. (Bron: WikimediaCommons)

Aurebesh komt sinds eerste verschijning steeds meer voor

Sinds de eerste verschijning in de roleplaying game, begon het schrift steeds meer in canon te verschijnen. Zo werd het schrift op een online ID-kaart voor bemanningsleden van de Ghost uit de serie Rebels geplaatst, maar hier waren alleen de 26 letters van het Latijnse alfabet meegenomen. Van origine had Aurebesh ook zogenaamde digrafen, lettertekens die één gesproken klank aangeven. Deze letters kwamen later wel weer terug in boeken, stripboeken en enkele afleveringen van Rebels.

Zo groeit het bruikbare Aurebesh naar meer dan alleen een toevoeging aan een rollenspel. In The Phantom Menace staat het schrift op een scherm in de Naboo Starfighter waar een jonge Anakin Skywalker zich in schuilhoudt. Op het schermpje in de fighter verschijnt “Anakin turn the ship around and go back home right away”. Inmiddels is het schrift toegevoegd aan een remaster van A New Hope en is het te zien in verschillende series (zowel geanimeerd als live action).

Tegenwoordig is het welbekende schrift volledig bruikbaar en heeft het tekens voor alle letters van het Latijnse alfabet. Probeer dit maar eens te vertalen:

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!