Star Wars Awakens

2023: De Star Wars Awakens-hoogtepunten

De crew blikt terug op het voorbije jaar

Het jaar 2023 is ten einde, dus tijd om terug te blikken. Een jaar dat was gevuld met een hoop Star Wars. Van series en evenementen tot trotse nieuwe aanwinsten en belevenissen. Elk lid van de Star Wars Awakens-crew vertelt hieronder wat diens eigen Star Wars-top 3 van het afgelopen jaar was!

Ramon MuradinRamon Muradin

 1. De afsluiting van Star Wars Celebration
  De zondag van Star Wars Celebration (voor mij de laatste conventiedag) liepen we met een groep communityleden het conventiegebouw uit, op zoek naar een plek om te eten. Eigenlijk had ik niet verwacht dat we iets in de wijde omgeving zouden vinden, daarvoor was het laat en bovendien zaten veel plekken al vol. Maar op magische wijze liep ik een lokaal restaurantje binnen dat zowaar bereid was om een extra sectie in het restaurant voor ons beschikbaar te maken zodat we daar met ~15 man konden gaan zitten. Het voelde bijna te perfect en hoewel het eten niet bepaald goedkoop was werd dit uiteindelijk toch een sprookjesachtig einde van een onvergetelijk weekend!
 2. AhsokaDe boodschap in Shadow Warrior
  Eigenlijk wil ik hier iets schrijven over het feit dat we van Disney NL met 30 man naar de première van The Mandalorian mochten gaan en dat dit ondanks de autopech een hele toffe ervaring was, maar ik heb al iets evenementgerelateerds dus houd het bij mijn persoonlijke Star Wars tv-moment van het jaar: het gesprek tussen Anakin en Ahsoka in aflevering 5 van Ahsoka. De boodschap die Ahsoka daar meekrijgt raakt thematiek waar ik in mijn persoonlijke leven ook sterk mee te kampen heb (gehad) en daarom deed dit mij veel, bovendien was het eindelijk de échte validatie van live-action Ahsoka – iets wat ik al in Obi-Wan Kenobi hoopte te zien.
 3. “A fine addition to my collection”
  Mede door dat vorige moment: de aankoop van mijn duurste Star Wars collectible ooit: een EFX replica prop van Ahsoka’s katana lightsabers: deze verwacht ik ergens in het eerste kwartaal van 2024 te ontvangen en zal naar verwachting na verzending en importbelasting uitkomen op ~1200 euro.

Roel VeldhuyzenRoel Veldhuyzen

Mijn top 3 Star Wars hoogtepunten van 2023 is lastig, er zijn zoals elk jaar weer zo veel mooie momenten langsgekomen dat het lastig is om er drie te kiezen, maar drie dingen die zo – in geheel willekeurige volgorde – in me opkomen zijn deze:

 1. De Ahsoka-serie
  Hoewel ik met lang niet alles aan deze serie tevreden was, bevatte het ook een berg geweldige dingen. Met als drie hoogtepunten Professor Huyang, Chopper en Sabine. Ik heb me met die drie personages ontzettend vermaakt. Ze toverden allen een ontzettend brede glimlach op mijn gezicht wanneer ze in beeld kwamen. Huyang heb ik altijd een geweldige droid gevonden, en ik ben zo ontzettend blij met zijn live action vertolking. Visueel zit hij zo goed in elkaar, en het acteerwerk van David Tennant is weer meesterlijk. Sabine heeft me ook altijd geïnteresseerd, en Natasha Liu Bordizzo heeft haar wat mij betreft uitstekend vertolkt. En Chop … wie houdt er nou niet van die schattige, moordlustige droid?
 2. Inquisitor: Rise of the Red Blade coverInquisitor: Rise of the Red Blade
  Op het gebied van Star Wars-boeken heb ik me in 2023 niet verveeld (ik heb 17 recensies geschreven dit jaar), er zijn namelijk genoeg boeken verschenen waar ik me uren en uren mee vermaakt heb. Dat op zichzelf is al een hoogtepunt natuurlijk, maar één van de verhalen die me het meeste bijgebleven is, is denk ik Inquisitor: Rise of the Red Blade van Delilah S. Dawson. Het verhaal van Iskat Akaris was zo fijn anders dan we de laatste tijd gezien hebben. Gefocust op een onbekend personage, die haar eigen weg in het sterrenstelsel probeert te vinden. Met een focus op de duistere aspecten van het leven van een Force User, met genoeg haakjes naar bekende dingen, en nieuwe informatie over tot dusver onbekende aspecten uit de opbouw van de Empire en Darth Vader’s rol in het regime van de Inquisiteurs. Een erg interessant en tragisch verhaal dat een snaar raakt die Star Wars wat mij betreft wat vaker mag bespelen.
 3. Star Wars Celebration Europe 2023
  In persoonlijke ervaringen zijn conventies altijd een belangrijk onderdeel in mijn leven, en ook dit jaar heb ik er als Droid Builder weer te veel bezocht om op te noemen. Maar de conventie die me mijn hele leven bij zal blijven moet Star Wars Celebration Europe zijn. [Okay, ja, er staat hier een hele grote olifant in de kamer. Star Wars Celebration begon … alles behalve leuk. Maar daar wil ik het voorlopig niet over hebben.] Eenmaal in Londen aangekomen heb ik de tijd van mijn leven gehad. Ik heb letterlijk honderden foto’s gemaakt voor wildvreemde mensen, bij de verschillende fotomomenten op onze Droid Builders stand. Ik heb tientallen oude bekenden terug gezien, en net zo veel nieuwe vrienden gemaakt. Zo veel leuke ervaringen opgedaan, op de stand, in de hallen en buiten het gebouw, en zo veel liefde gevoeld voor die franchise waar ik zo van hou. Er gaat niets boven je 4 dagen lang in hetzelfde gebouw begeven als tienduizenden anderen fans die daar allemaal zijn om Star Wars te vieren.

En dat zijn mijn drie Star Wars hoogtepunten van 2023. Maar ik hou niet van regels, dus hier is een vierde: Ik heb eerder dit jaar – eindelijk – de Sideshow Rey en BB-8 Premium Format standbeelden aan mijn verzameling toegevoegd! Deze twee wilde ik eigenlijk vanaf het moment van de aankondiging al hebben, maar dat is er om verschillende redenen nooit van gekomen. Maar dit jaar kwam ik ze per toeval tegen en heb ik die droom zonder er twee keer over na te denken maar werkelijkheid gemaakt. Op naar een Forcetastisch 2024!


Roy VisserRoy Visser

 1. Mijn huwelijksceremonie

  Ik kan er niet omheen dat er in 2023 een persoonlijk groots life event heeft plaats gevonden, ik en mijn vrouw zijn namelijk getrouwd. De huwelijksambtenaar was uitdrukkelijk geïnstrueerd om niet vol door te slaan in nerd-referenties gedurende de ceremonie maar dat hij uiteindelijk afsloot met “May the Force be with you” had niet mooier kunnen zijn.
 2. Ahsoka, het personage en de serie
  Dave Filoni eindelijk aan het roer van zijn eigen live action-serie over één van mijn favoriete karakters binnen de hele franchise. Over het uiteindelijke resultaat twijfel ik nog maar de eerste 5 afleveringen van Ahsoka, wow!
 3. Lost Stars

  Ik wil voor mijn derde moment toch even te benoemen dat iedere Hot Toys Collectible die binnenkomt altijd even een klein Star Wars-geluksmomentje is, maar als derde moment ga ik toch het lezen van Claudia Grey’s Lost Stars kiezen. Een heerlijk verhaal dat op de juiste manier gebruik maakt van fan service; het boek greep mij als een Sarlacc Pit en ik ging er met lightspeed doorheen.

Femke de GraafFemke de Graaf

 1. Star Wars Awakens
  Het ontdekken van een mega vette gave Discord community, genaamd Star Wars Awakens.
 2. Shadow Warrior
  Aflevering 5 van Ahsoka. Ik wil meer Hayden Christensen en live action Clone Wars!
 3. Mando
  Het nieuwe seizoen van The Mandalorian.

Thomas KragtenThomas Kragten

2023 was voor mij een uniek Star Wars-jaar. We zagen toffe series en aankondigingen voor nieuwe films en games, maar boven alles was er regelmatig iets te beleven als community. Het is dan ook ontzettend moeilijk om drie highlights te kiezen, maar hier gaan we (niet op volgorde):

 1. Echo Base Con

  Leden van Star Wars Awakens treffen elkaar meerdere keren per jaar op evenementen als Comic Con of Elfia. Een evenement voor en door Star Wars-fans is daarbij uniek. Enkele gelukkigen van ons konden begin dit jaar naar Celebration, maar we konden het ook dichter bij huis zoeken in Amsterdam. Op Echo Base Con vierden we onze favoriete franchise, onze mooie community en de vriendschappen die we in de afgelopen tijd konden sluiten. Ik ben sinds 2018 crew van Star Wars Awakens, maar om dan opeens ons merk op een bioscoopscherm te zien terwijl ik met communityleden in de zaal zat, is een prachtig iets.
 2. Galactic Empire, Patronaat Haarlem, 12-11-2023Galactic Empire
  In november kwam de Star Wars-metalband Galactic Empire op het podium in Patronaat in Haarlem. Enkele communityleden troffen elkaar daar, waar we de avond lang met grijnzen op het gezicht en headbangend luisterden naar een muzikanten in kostuum die de werken van John Williams ten gehore brachten. Ik kende de band sinds ze voor het eerst viraal gingen, maar om ze nu in het echt te zien was geweldig. Als klap op de vuurpijl kon ik de band later nog interviewen.
 3. Allerlei moois op Disney+

  Elke nieuwe Star Wars-titel op Disney+ mag gevierd worden. Een nieuw seizoen van The Mandalorian, de première van Ahsoka, een nieuwe reeks van Visions en meer. Ik heb genoten van nieuwe antagonisten als Baylan Skoll, debuten van Rebels-bekendheden in live action, de comeback van Ahmed Best, een Aardman-versie van Star Wars, en nog veel en veel meer.

Rob v/d WerfRob

 1. Star Wars Celebration in Londen
  Eindelijk kwam het evenement weer naar Europa!
 2. The MandalorianThe Mandalorian
  Het derde seizoen van de Disney+-serie.
 3. Aankondigingen nieuwe films
  Dawn of the Jedi, de Rey-film en de Mandoverse-finale.

Machiel HulsboschMachiel Hulsbosch

 1. Star Wars Celebration Europe 2023

  Misschien niet heel origineel, maar ook voor mij was dit het hoogtepunt van het jaar. Samen met mijn oudste zoontje bezocht ik Londen voor een lang weekend, om daar Celebration te mogen meemaken. Hoewel het evenement hier en daar ietwat te wensen over liet, was het te gek om zoveel Star Wars-fans en -bekendheden in levenden lijve te zien. Met als hoogtepunt Cameron Monaghan op de Live Stage, terwijl zoonlief in zijn Cal Kestis-cosplay op mijn schouders in het publiek met zijn lightsaber zwaaide. Op evenementengebied was ook de Mandalorian-première erg geslaagd!
 2. Marieke Nijkamp schreef mee aan Star Wars - From a Certain Point of View: Return of the JediInterview en ontmoeting met een Star Wars-auteur

  Eerder dit jaar mocht ik Marieke Nijkamp interviewen. Zij schreef een kort verhaal voor de Star Wars-verhalenbundel From a Certain Point of View: Return of the Jedi, waarmee ze de eerste officiële Nederlandse Star Wars-auteur werd. Het interview werd online gedaan en was later op de website voor iedereen te lezen. Later stelde Marieke voor om elkaar op Heroes Dutch Comic Con ook even in het echt te ontmoeten. Waar ik op dit soort evenementen voorheen altijd zelf de Star Wars-grootheden wilde ontmoeten, werd ik even stil toen ik besefte dat dit verzoek voor het eerst ‘van de andere kant’ kwam! Het was een erg toffe ontmoeting met deze getalenteerde schrijfster. Marieke, nogmaals bedankt!
 3. Geweldig veel nieuwe Star Wars-verhalen

  Natuurlijk waren The Mandalorian en Ahsoka grandioos, maar vooral op comic-gebied voelde het of we echt verwend werden. The High Republic Phase III ging knallend van start en met Dark Droids heeft Marvel weer een gave nieuwe crossover neergezet. Toch vind ik dat vooral die andere uitgever – Dark Horse Comics – alles heeft weten te overtreffen: De serie Hyperspace Stories werd waardig afgesloten, The High Republic Adventures maakte een mooie sprong van Phase II naar Phase III, en dan was er natuurlijk ook nog het geweldige Tales From The Death Star. En voor 2024 is er alleen nog maar meer moois om naar uit te kijken!
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!